Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Kolumna Bloger u pokušaju Od G.V. do V.V.
 
 

Od G.V. do V.V.

Sa obzirom da je dobar deo medija krenulo sa kampanjom tj davanja nadimka premijeru Srbije, “Gospodar Vučić“, suzdržaću se od kritike ili podrške takvom komentaru. Sa druge strane ja mogu da obrazložim kako da premijer od dobrog dela medija dobije nadimak “Veliki Vučić“.

Oba nadimka vezane su za osobu koja ima apsolutno moć. Kako će je koristiti,odredići sam nadimak koji će nositi tj. Gospodar ili Velik. Pretpostvlja se da velika moć neizbežno vodi ka korupciji i najboljeg i najčasnijieg čoveka, aii to nije tačno i videćemo u narednom primeru.

Primer koju ću uzeti  je jedan starorimski političar, Lucije Kvinkcije Cincinat,inače jedan od uzora Vašingtona(ne glumca,već prvog predsednika SAD-a pr.aut.). Ipak, njegov priča počinje,ne kao političar koji je na početku bio nosilac vrlina koji će vremenom postati.Pošto je bio pripadnik bogate klase, trudio se da tako ostane, bogati ostanu bogati dok siromašni ostanu siromašni. Takav stav je držao i njegov sin Kvint. Ipak, kada je njegov sin optužen za napad na stranku plebojaca (stranka koja je podržavala siromašne), Cincinat je iskorsito sav svoj uticaj i skoro celokupno bogatstvo da spase život svoga sina i odvede ga bezbedno van Rima. Završivši svoju ne baš sjajnu politčku karijeru, povukao se na svoju farmu i započeo život farmera.

Nakon što je Rim bio na ivici da izgubi rat. Rimski senat je tražio pomoć od njega da vodi državu. Cincinat je dobio status diktatora tj apolutnu moć i vlast u Rimu. Organizavši vojsku, Cincinat je porazio narod  Ekve i dobio rat. Obavivši svoju dužnost, Cincinat se odrekao vlasti koje je dobio i vratio se svom mirnom farmerskom životu.

Dobro, dobar deo vas će pomisliti da je to gluma i da mu se pružila još jedna prilika da bude diktator ne bi se milom odrekao statusa apsolutnog vladara. Ipak i to se desilo, nedugo zatim, Rim su zahvatili građanski nemiri. Cincant je ponovo pozvan natrag u Rim i vraćen mu je isti status. Nakon što je rešio problem, ponovo je dao ostavku.

Pretpostavljam da ste sada shvatili poentu moje priće.Kada naš premijer iskoristi svoju apsoltnu moć i vlast (postoji većina u skupštini, tako da to može da ostvari pr.aut.) i reši najveće probleme u našoj zemlji ,a ima ih dosta. I onda samo kaže dobro ekipo, ja sam završio svoje i otišao sam. Tada i tek tada, naš premijer će dobiti nadimak Veliki Vučić.

Eto, nadam se da će ovaj tekst pomoći premijeru Srbije, kako da ga narod i mediji zavole i da plus ima apsolutnu moć i vlast. Kao u staroj izreci: ”Svi vukovi siti i sve ovce na broju”. Živeli!