Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Kolumna Kritika društva Život u Rusiji - I deo
 
 

Život u Rusiji - I deo

Ovde bih hteo da podelim sa Vama iskustvo i razlike u metalitetu izmedju Rusije i Srbije i generalno Evrope. Ova analiza se odnosi na Kubanski region, pre svega na Krasnodar na Crnom moru.

Tramvaj u Krasnodaru

Često naši ljudi kažu da su Rusi naša braća i da smo isti međutim videćete na osnovu mog iskustva da je mentalitet dosta drugačiji i da postoje evidentne razlike u mnogim aspektima života i da je Srbija više bliža evropskom mentalitetu ili delom orijentalnom nego nekom istočnjačkom koji nema ponekad mnogo veze sa nama jedino sto nas uogromnoj meri povezuje to je jezik. Pre svega Rusija je tradicionalna zemlja. To je zemlja gde ženama se kupuje cveće, šalje se piće po barovima, ženska deca nekad moraju da dobiju dozvolu od roditelja da bi izašli napolje posle 12h. To je za srpske prilike potpuno nezamislivo i baš sve to se dešava u gradu od million ljudi. Zamislite danas ove naše devojke koje ne mogu da izađu posle 12 sati iz kuće, pa one bi pre svega od društvene sramote raskantale ako treba sa svojim roditeljima ikakave odnose.

Generalno Rusi su u mnogim aspektima hladniji i podređeniji disciplini autoriteta kao narod nego Srbi i poseduju tu hladniju azijatsku crtu. To se vidi i po njihvom jeziku i temperamentu. Ovde nigde nisam video ljude koji se razgalame ko kod nas a kada god pomislim pre svega na naše južne Srbe ili Crnogorce uvek se sam u sebi nasmejem kako bi to zvučalo u Rusiji samo da se negde pojavi među Rusima niskog rasta takva grdosija i da samo krene da se objašnjava sa nekim negde u nekoj javnoj ustanovi, pa to bi za Ruse delovalo ludo ili u direktnoj konverzaciji sa njima upućivalo bi ih u neki konflikt u koji sagovornik želi da uđe. Rusija deluje inače kao dosta siva i ''tužna'' zemlja kakav je uostalom mentalitet njihovih ljudi. Kao neka vrsta teške mašino-metalne industrijske zemlje koja se slaže u predstavu ruskog ogromnog prostranstva i hladne i gole zemlje gde nema čovek šta da posadi, a uglavnom je pusta ravnica.

Nastaviće se...