Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Kolumna Kritika društva Život u Rusiji - III deo
 
 

Život u Rusiji - III deo

Često se dešava da na ulici ne znate ko je lutalica, a koje običan čovek. Neki ljudi u poznijim godinama nose toliko bednu odeću, kao da su se obukli kod nas u Centrotekstilu ’90-ih godina.

rusija oblacenje.jpg - 61.77 Kb

Kod mladih, iako imaju ogromne tržne centre i sve moguće svetske brendove, ne možeš da vidiš mladog momka obučenog u fin zimski kaput koji bi kupio u velikim šoping centrima.

Ali jedna stvar i trend me je oduševio to je da muškarci nose uske farmerice i nekad sa podvrnutim nogavicama i sa kratkim čarapama kako bi se videla malo gola noga. To čak praktikuju i zimi i deluje totalno trendno. Mnogi od njih čitaju redovno modne časopise i obučeni su uvek po samim visokim modnim standardima, ali oni su ipak u Rusiji zadivljujuci sobzirom da na svoj izgled iako doživljavaju stigmatizaciju kod ruske žene a opet muskarci sa toliko nege ne mogu da se zateknu u Evropi. Ti uglavnom decaci su pravi plavi Rusi.

Ali na drugoj strani takođe kada se krene ulicom, može da se vidi gomila muškaraca koji svi apsolutno do jednoga nose montericu jaknu i jednostavan neobazrivljivi stil oblačenja, čime pokazuje Rusiju kao zemlju suprotnosti i ekstremnosti. Inače sportska odeća koja je u Srbiji jako popularna, u konzervativnoj Rusiji deluje kao da pripadate nizem stalezu. Bez farmerica ili pantalona se ne ide nigde.

Što se tiče oblačenja pri izlasku u grad, postoje neke devojke koje se baš oblače kao neke tetke. Ali generalno, ruskim devojkama izuzetno je bitno da njihova garderoba deluje što zenstvenije tako da praćenje modnih trendova zauzima poseban znacaj. Posebne razlike ne mogu da se primete između oblačenja srpskih i ruskih žena osim što nekad ruske imaju više stila i orijentisane su više na modne časopise nego na masovne fenomene oblačenja kao u Srbiji, pa tako često ruski tržni centri mogu da liče na modne piste.

Nastaviće se...