Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Kolumna Žena iza ogledala Dijamanti su večiti
 
 

Dijamanti su večiti

Mineral dijamant je alotropska modifikacija ugljenika.Već vekovima je simbol čistoće i nevinosti.Pošto se smatra da dijamant jača i čuva ljubav,često bogati mladići svojim budućim izabranicama kupuju verenički prsten ukrašen dijamantom.Ali dijamant je i prirodni lek jer deluje kod bolesti kostiju,problema sa kičmom,rastvara kamen u žuču i bubrezima,efikasan je i kod glavobolja.I dok smaragd i rubin treba čistiti jednom do dva puta mesečno pod mlazom vode,dijamant je čista energija kojoj ne treba pražnjenje.Najveći rudnici dijamanata su u Južnoj Africi,u Australiji,u Jakutiji u Sibiru,u Indiji i u Brazilu.

Ričard T. Lidikot,predsednik Gemološkog instituta Amerike 1953.godine razvio je čuveni sistem 4C prema kome se vrednost dijamanata odredjuje prema njihovoj boji,čistoći,sečenju i veličini:

Boja( Color) prirodno obojeni dijamanti su cenjeniji ako imaju veći intenzitet boje,dok bezbojni dijamanti postižu veću cenu ukoliko postoji odsustvo primesa boja.Najpoznatiji dijamant do sada koji je «savršeno bez boje» je Centenary 273.85 karata.Prirodno obojeni dijamanti mogu biti crvene ili purpurne boje,zatim žuti i braon.Plavi i zeleni dijamanti su veoma retki.

Čistoća dijamanata(Clarity) se određuje prema skali od neverovatno čistih do dijamanata koji u svojoj strukturi imaju inkluzije.

Sečenje ili brušenje dijamanta(Cut) Dijamant svoj čuveni sjaj i lepotu dobija tek nakon brušenja.Brilijant je brušeni dijamant sa 57 površina (odnosno kako stručnjaci nazivaju 57 faseta).

Karat(Carat) je glavni faktor koji određuje cenu dijamanta.

Dok sam čitala podatke o istoriji dijamanata pažnju mi je skrenuo jedan zanimljiv događaj iz XIX veka koji je pokrenuo dijamantsku groznicu u Južnoj Africi.Jedan pastir dok je čuvao ovce pored Narandžaste reke pronašao je dijamant Zvezda Južne Afrike (The Star of South Afica).Bio je težak 83.50 karata,a pastir ga je prodao bogatom kolekcionaru za 500 ovaca,10 goveda i jednog konja.Kolika je njegova današnja vrednost možemo samo da pretpostavimo.

Cullinan dijamant je najveći dijamant ikada pronadjen.Pre nego što je izrezan u 9 dragulja,96 brilijanata i još manjih komada njegova težina je bila 3106 karata.Većina Cullinan dijamanata je u posedu britanske kraljevske porodice poznate po neverovatnim kolekcijama dragulja.Pa je tako i 105.6 karatni dijamant Koh-i-Noor ugradjen u krunu kraljice Elizabete.Veruje se da ko poseduje ovaj dijamant vlada svetom.Inače njegovo poreklo,po nekim verovanjima,datira još iz vremena pre Hrista.

I članovi ruskih kraljevskih porodica dobijali su na poklon dijamante.The Shah dijamant potiče iz Indije i težine je 88.70 karata.Od 1829.godine se nalazi u Kremlinu kada je dat na poklon caru Nikolaju.

Ako je verovati Internet izvorima onda se najveći dijamant ikada pronađen nalazi u svemiru.Kako piše američki sajt The Register 10-to bilioniti trilioniti trilionitni karatni dijamant je jezgro ugašene zvezde(BPM 37093).Nazvan je Lucy po pesmi Bitlsa «Lucy in the Sky with Diamonds».Međutim ovaj dijamant nije samo radioaktivan već je i harmoničan.Oglašava se kao neki gigantski gong koga prate konstantne pulsacije. «Mereći ove pulsacije bili smo u mogućnosti da proučimo skrivenu unutrašnjost ugašene zvezde baš kao što seizmografsko merenje jačine zemljotresa omogućava geolozima da prouče unutrašnjost Zemlje.Shvatili smo da se unutar ove zvezde ugljenik modifikuje kako bi napravio najveći dijamant u galaksiji»objašnjava Travis Metcalfe vođa tima na Harvard Smithsonian Centre za Astrofiziku.

Nekada su estradne zvezde pevale «Najviše volim dijamante to su mi najbolji drugovi,devojke vole dijamante samo su oni večiti»,medjutim to više nije slučaj.Sudeći prema američkom istraživanju 77% žena bi radije uzele plazma televizor nego dijamantsku ogrlicu.Dakle pripadnici jačeg pola možete da odahnete.Žene više nisu zahtevne kao što su nekad bile.Da li zbog toga što su shvatile da prinčevi na belom konju više ne postoje,pak ovih dana obradujte svoju dragu sa buketom cveća i večerom jer svi  smo svesni činjenice da živimo u zemlji Srbiji.

Pripremila
Mirjana Vujević

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži