Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Kolumna Žena iza ogledala Prevara ili vernost?
 
 

Prevara ili vernost?

Većina populacije smatra da laž i prevara više «krase» muškarce nego žene,ali nažalost to je još jedan mit poput čuvenog da sve žene žele da se udaju u venčanici dok ceremoniju prate rodjaci i prijatelji.Laž i prevara su jednako zastupljeni kod oba pola.I dok je Dučić smatrao da žene koje su udate za pijanice,nasilnike ili siromahe nikad ne varaju,već to čine one kojima je suprug pružio sve blagodeti mirnog i lagodnog života iz «obesti i pijanstva sreće»,dotle,savremena psihologija ima drugačije stanovište.

Novinarka Wall Street Yournal i autorka knjige «Lust in Translation-The rules of Infidelity From Tokyo to Tennessee» Pamela Druckerman proputovala je deset zemalja kako bi istražila univerzalna pravila varanja.Nakon brojnih intervjua otkrila je da do prevare češće dolazi u siromašnijim zemljama (recimo muškarci u Južnoj Africi veoma su skloni varanju) nego u zemljama boljeg ekonomskog statusa.I dok su Francuzi u većini slučajeva verni svojim boljim polovinama,Amerikanci su znatno neverniji.Medjutim,Druckerman se čudi kako Amerikanci uopšte varaju svoje partnerke,jer nakon prevare imaju veliki osećaj krivice.Za njih to nije samo stvar prevare,već i činjenica da su slagali. Po mom mišljenju,prevaru ne možemo tako globalno gledati.Svaka osoba je individua.Kod nekih muškaraca i žena uzrok koji dovodi do prevare je nezadovljstvo odnosom koji imaju sa partnerom,za neke je broj prevara pomalo stvar prestiža kako bi se prikazali u društvu u nekom novom svetlu,a neki  prevarama dokazuju da ih godine nisu pregazile.Po statistikama poslednji uzrok se češće javlja kod muškaraca obično nakon pedesete godine života.I dok mnogi traže uzroke,napomenimo i posledice:prevara povredjuje osobu sa kojom ste u vezi,dovodi je u situaciju da bude javno ponižena i da se u ulozi ljubavnika/ljubavnice nije ostvarila, što je jedna od bitnih uloga u životu svake osobe.

Jednom prilikom sam pročitala da ljudima vernost nije u prirodi.Da bi vam partner bio veran potrebno je mnogo truda,razumevanja i poštovanja,ali i dobra komunikacija kako biste mogli da iskažete svoje želje,potrebe i neke potajne misli.Vernost je usko povezana sa bliskošću,jer ukoliko imate otvoren odnos znaćete kako da učinite partnera srećnim.Vernost je izraz zadovoljstva i ljubavi.

Muškarci ponekad znaju da upotrebe cveće i poklone kao glavno oružje zataškavanja kada žena pomisli da je vara.Ukoliko se odlučite na takav korak imajte na umu da plava boja simboliše vernost,kao i  cveće kamelija i zumbul,dok lavanda izražava nepoverenje. Ako ste pobornik verovanja u moć kamena i zodijaka,granat,poludragi kamen tamnocrvene boje zaštitnik jarčeva, simbol je vernosti koju oni izuzetno cene,a pored njih prija i vodolijama. Akvamarin,kamen koji odgovara ribama,u braku produbljuje ljubav i vernost,dok dijamant kao zodijački zaštitnik ovnova učvršćuje vernost dvoje ljubavnika.Hrizolit kao još jedan simbol vernosti odgovara devicama.

Kao što rekoh na samom početku,prevara je jednako zastupljena kod oba pola.Koliko god da je teško danas naći muškarca koji je veran,pažljiv i koji se ne služi sitnim trikovima laži,toliko je teško i muškarcima naći takvu ženu.Nije uzalud Dučić napisao da «žene kada lažu, one uvek lažu na krupno i totalno; i kad imaju da sakriju sitnicu, žene negiraju i sve drugo sto je s tom sitnicom u vezi, i to brzo, odlučno i konačno. Nije nigde bila, nije nikoga videla, nije ništa čula; ne poznaje uopšte osobu za koju je vezuju zli jezici; nije bilo ničeg...»

Rekli su o prevari i vernosti:
Ako žena nadje ljubavnika, onda su tu moguća dva razloga; ili je sita svog muža ili nije.
Likok
Kad žena plače pošto je prevarila muža, on ne bi smeo da se razneži. Ona najčešće plače jer se stidi što je žena rogonje.
Pitigrili
Kako se treba ponašati kad u svojoj kući zatekneš ženinog prijatelja u krevetu s tudjom ženom?
Lec

Pripremila
Mirjana Vujević

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži