Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Kolumna Žena iza ogledala Trgovina ženama
 
 

Trgovina ženama

Svakim danom smo sve više suočeni sa strašnim oblikom trgovine savremenog doba-trgovinom žena i dece.I dok mnogi trgovinu belim robljem vezuju za zemlje niskog ekonomskog statusa gde je stepen nezaposlenosti veoma visok,a uslovi života zabrinjavajući poput Moldavije i Ukrajine,želim da skrenem pažnju da ta sudbina može da zatekne svaku devojku ili ženu i u Srbiji koja lakoverno poveruje u priču o boljem životu,mogućnosti obrazovanja,ponudi braka ili lakog zaposlenja negde u inostranstvu od strane trgovca robljem koji se predstavlja kao uspešan poslovni čovek iz neke zemlje,od momka u diskoteci par sati nakon upoznavanja,pa sve do nekadašnjeg prijatelja koji se iznenada javlja iz inostranstva.

Izveštaj U.S.Department of State za 2004.godinu jasno ukazuje da ni jedna zemlja nije imuna na trgovinu ljudima.Mlade žene najčešće budu uvučene u surovu igru trgovine putem primamljivih oglasa gde poslodavac nudi dobro plaćen posao u inostranstvu uključujući stan i hranu(najčešće su to zanimanja konobarice,kuvarice,spremačice,babysitters,devojke koje znaju jezike,medicinske sestre) ili kao što je slučaj sa Beograđankom autorkom romana «Isposvest iz harema» koju je sudbina odvela u Ujedinjene Emirate.Nakon prelaska granice makroi uzimaju sva dokumenta od devojaka i pod pretnjom da ukoliko ne ispune njihove zahteve porodica će ispaštati,devojke «shvataju» da nemaju drugi izbor.Od 600 000 do 800 000 osoba koje se svake godine prodaju u drugim zemljama,po izveštaju Department-a 70% su žene,a 50% su deca.Dnevni list Danas objavljuje u januaru 2003.godine podatke sa konferencije o sex trafficking da naše devojke sex trgovci najčešće prodaju na Kosovu,u Italiji,a najveći glavni domaći centri su Beograd,Kragujevac i Niš.Posledice su uglavnom fatalne:razne prenosive bolesti,neuhranjenost,psihička nestabilnost,fizičke povrede nastale usled batina, maltretiranja i silovanja.Što se tiče same države kao institucije, ukoliko u njoj postoji izražena preprodaja belim robljem,društveni lomovi biće podstaknuti,potom organizovani kriminal,a zemlja će biti lišena ljudskih resursa.

Nakon što pročitate sledeću ispovest jedne mlade devojke žrtve trgovine koja je objavljena zajedno sa izveštajem Department-a,donesite sami zaključak o tome koliko treba svi da poradimo na sprečavanju ovakvih zlodela,a država posebno.

«Jedan prijatelj mi je sredio da dobijem posao u Egiptu.(...)Kada sam tamo stigla, na aerodromu mi se pridružio jedan čovek koji me je sproveo kroz carinsku i pasošku kontrolu. Neki ljudi su me sačekali i odveli u hotel s pet zvezdica. Na recepciji tog hotela predala sam pasoš koji više nikada nisam videla. Stavili su me u kola, a potom smo se dugo vozili. Otišli smo na mesto gde žive beduini (egipatski deo Sinajskog poluostrva), koji su nas poveli kroz pustinju. U jednom trenutku čula sam pucnje i mislim da je jedna devojka ubijena. Ako im se ne dopadne tvoje ponašanje, oni te ubiju ili prebiju. Bile smo prinuđene da satima pešačimo kroz pustinju u kojoj su se nalazile nagazne mine. Pokazivali su nam te mine u pesku. Gotovo ništa nismo jele tako da sam do trenutka kada sam stigla u Izrael izgubila deset kilograma. Kada smo izašli iz pustinje, odveli su nas u jedan grad u Izraelu, u kojem su beduini organizovali našu prodaju. Sa mnom je putovalo mnogo devojaka, a sve devojke koje odlaze za Izrael, prolaze isti put i dolaze u istu situaciju»

Rekli su:
Sudbina meša karte, mi igramo.
Šopenhauer
Nemaština je najveće iskušenje: i najmudrije ribe glad tera na udicu.
Gete
Što dublje pred nekim poklekneš, to ćes na višoj grani visiti.
Gotthelf

Pripremila
Mirjana Vujević

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži