Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Kolumna Žena iza ogledala Ljubomora
 
 

Ljubomora

"Ljubomora je nesumnjivo jedno osećanje koje je izvor najstrašnijih nepravdi i najprostačkijih nastupa." Jovan Dučić

Koliko ste se puta zapitale šta ljubomora pravi od zene? Da li nas čini bližom osobi koju volimo ili izrečene reči zauvek ostaju urezane u nečijoj duši , praveći jaz od nekoliko kilometara? Da li smatrate da je ljubomora izraz ljubavi ili izraz straha da ćete jednog dana ostati bez voljene osobe, same I napuštene? Da li zarad tog osećanja ćinite sulude postupke, koje liče , kao sto reče Dučić , na najprostačkije nastupe nedostojne statusu dame?

Ema Goldman,autorka “Ljubomora:uzroci I mogući lek”, smatra da ljubomora nije rezultat ljubavi.Po njenom mišljenju kod žene ljubomora je izazvana “strahom za svoju egzistenciju – strahom za sopstveni materijalni položaj i egzistenciju svoje dece – kao i sitna zavist, jer druga žena stiče naklonost onog muškarca koji je izdržava.” Dakle,ukoliko je žena materijalno nezavisna, sigurna u sebe I zadovoljna sobom ljubomora će nestati .Po mišljenju većine psihologa nesigurnost u sebe je iskra koja budi u ženi plamen sumnje.Sumnja se pretvara u opsesiju koja je toliko izjeda,da plamen ljubomore ostavi samo pepeo ljubavi, ali nažalost bez Feniksa.Artur Šopenhauer je bio sličnog mišljenja “Ljubomora se uvek radja sa ljubavlju,ali ne umire uvek sa njom.”
Ženu uvek opterećuje kada je muškarac ljubomoran.Žali se svojim prijateljicama kako je umorna od pitanja,ali ukoliko to ona čini,smatra da ima opravdan razlog.Upitavši nekoliko muškaraca šta misle o ljubomori,složili su se oko sledeceg:

partnerka nema dovoljno poverenja

partnerka ljubomorom izrazava nedostatak samopouzdanja,a samim tim I nepoznavanje sopstvenih vrednosti

ljubomora je bolest.

Stoga,sledeci put kada se u vama probudi osecanje ljubomore,zapamtite reci koje sam nedavno cula:imati ljubomornog partnera je tesko poput veze sa alkoholicarem…

O ljubomori su rekli:
"Neugledne žene uvek su ljubomorne na svoje muževe, lepe to nisu nikada."
Oskar Vajld
"Ljubomoran muskarac je moralni idiot, a ljubomorna zena je gora i opasnija od preljubnice."
Jovan Dučić
"Ljubomora je zla kći iz dobre kuće."
Nemačka narodna poslovica

Ovan - Ljubomoran
Bik - Veoma ljubomoran
Blizanci - Gospodari voljene osobe
Rak - Često priredjuje teške scene ljubomore
Lav - Smatra da je ljubomora glupost, ali duboko u sebi kriju ljubomoru
Devica - Verujte više u sebe
Vaga - Ljubomora joj služi za koketiranje
Skorpija - Poznata po scenama ljubomore
Strelac - Ne pati od ljubomore
Jarac - Ne zna šta je ljubomora
Vodolija - Veoma retko ljubomorna
Ribe - Ljubomora im je strana

Priredila
Mirjana Vujevic

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži