Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Lifestyle Kako se zaštititi od alergija u kući?
 
 

Kako se zaštititi od alergija u kući?

Krenite od hodnika. Sve prostirke perite jednom nedeljno, a obuću uvek izuvajte ispred ulaznih vrata. Sve uglove i plafon čistite od paučine jer se na njima zadržava. Pored toga, koristite sintetičke prostirke za pod u hodniku jer se na njima, u odnosu na pamučne ili vunene manje zadržavaju bakterije i gljivice.

SPAVAĆA SOBA
Spavaće sobe su prostorije u kući koje sadrže najveći rizik od alergija, a grinje su odgovorne za najveći broj ovakvih problema. Detaljno usisajte prašinu ispod kreveta i sa svih površina oko kreveta, te obrišite mokrom krpom. Kada je inače sezona alergija skinite zavese i odložite pernate jastuke jer oni skupljaju prašinu i grinje.
Takođe, koristite posteljinu koja se može prati na visokim temperaturama da bi što manje bakterija preživelo.

ORMANI
Odeću u ormanima pokrijte plastičnim kesama ili celofanom, a obuću držite podalje od odeće. Važno je i da odeću, koju nosite u šetnji odmah operete, da se polen ne bi širio po stanu.

KUPATILO
Kada su kupatila u pitanju, redovno provetravajte da li se u uglovima skuplja vlaga i provetravajte. Takođe, zavese za tuš kabine perite najmanje jednom mesečno i menjajte ih češće.

DNEVNA SOBA
Ukoliko patite od alergija za dnevnu sobu radije birajte nameštaj od kože jer se lakše čisti, a sobne biljke redovno perite i brišite prašinu sa njih.

KUHINJA
U kuhinji sve otvorene kutije s hranom čuvajte na hladnom i mračnom mestu gde insekti ne mogu doći u dodir s njima. Očistite pločice na podu i zidovima s jakim dezinfekcijskim sredstvom jer najviše bakterija u celoj kući nalazi se upravo oko sudopera, frižidera i šporeta. Krpe i sunđere za sudove uvek držite suvim.

 

Izvor: Žena Blic

Image by Mojpe from Pixabay

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži