Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Lifestyle Dekoracija dečje sobe – jednostavno do kutka za učenje i odmor
 
 

Dekoracija dečje sobe – jednostavno do kutka za učenje i odmor

Uređenje dečije sobe uvek predstavlja specifičan izazov za roditelje, bez obzira da li se radi o sobi dvogodišnjaka ili tinejdžerke koja želi postere na zidu. Važno je odgovarajućim dekorom uneti svežu energiju u prostor, a pritom ne zanemariti osnovne praktične aspekte.

 

Učenje, igra, odmor – dečija soba je ogledalo jednog odrastanja i sveta. Uz nekoliko trikova i pametnih strategija moguće je stvoriti lepo i funkcionalno utočište u kom će vaše dete voleti da provodi vreme. Pročitajte.

Dečiji tepisi – praktičan način da ambijent učinite zabavnim

Bilo da prvi put uređujete dečiju sobu ili želite da renovirate “predškolski kutak” za školarca, dečiji tepih je jedan od načina da jednostavno i efektno preuredite enterijer. Treba vam više boje, topline i komfora u prostoru? Rešenje je upravo u pravilnom izboru prostirke, odnosno, u dizajnu, tonovima i adekvatnoj vrsti tepiha.

Postavljanje prostirke pored kreveta će vašem detetu dati prostor da se ispruži i igra sa igračkama, slagalicama ili se zauzme oko nekog umetničkog projekta. Dečiji tepih sa gumenom podlogom je dekorativno i praktično rešenje. Lako se može srolati, skloniti, očistiti, što je sasvim izvesno, jedan od najvažnijih faktora, jer želite da dete raste u zdravom, čistom i bezbrdnom okruženju. Podloga od gume je pogodna jer osigurava veću toplotnu izolaciju, a uz to se i fiksira za glatke površine poput laminata, parketa i brodskog poda. Dakle, nema brige oko klizanja tepiha po podu, a samim tim ni opasnosti od saplitanja, padanja i povreda kad se mališani po sobi jure.

Uskladite tepih sa drugim elementima u prostoriji. Postoje tepisi za decu sa likovima crtanih junaka, ali i raznim dečjim motivima veselih boja. Obavezno izaberite tepih od materijala koji se lako pere i čisti, poput polipropilenа ili pliša.

Dekorativan grafički detalj na zidu

Jedan od načina da ulepšate dečiju sobu svakako je grafika ili slika na zidu. Iskoristite dekorativne tapete, nalepnice ili se poslužite bojom i četkom i istaknite u prvi plan omiljeni motiv svog deteta. Izaberite neku veselu temu, crtane junake ili možda životinje, dugu i slično da unesete vedrinu u prostor. Imajte, naravno, na umu da deca veoma brzo rastu i da se njihovi ukusi i afiniteti još brže menjaju. Zbog toga pažljivo treba da se odlučite kako ćete oslikati zidove da ne biste kroz godinu ili dve morali da prekrivate Pepu Prase ili nalepnicu bebe slona.

U tom smislu, možda je najpraktičnije da umesto tapete i crtanja uramite i okačite na zid postere sa omiljenim junacima, izvođačima i ikonama iz stvarnog života. Praktično je, jer se lako može zameniti kako dečje želje diktiraju.

Bojom do vedrine

Poznato je da boje i te kako mogu da utiču na raspoloženje. Odabir živahne šeme boja definitivno donosi optimističnu, mladalačku atmosferu u sobu vašeg deteta. Uredite prostor u omiljenim bojama mališana ili izaberite bilo koju paletu koja ima dve ili tri osnovne ili pastelne nijanse. Koristite šarene prekrivače, roletne, dečije tepihe i zidne postere da ulepšate sobu i date joj prepoznatljiv ton. Ako koristite smele i jarke boje za detalje, obavezno napravite ravnotežu umirujućim neutralnim nijansama poput bele, slonove kosti ili krem.

Odlaganje stvari – kreativnost na delu

Odlaganje stvari u dečjoj sobi je jedan od onih zadataka koji treba da zadovolji kriterijume estetike i funkcionalnosti. Kako da organizujete dečiju odeću, posteljinu, knjige, igračke, školski pribor – a da soba ne odaje utisak prenatrpanosti i nereda?

Budite kreativni i ugradite u dekor komade nameštaja namenjenih za odlaganje. Napravite privlačne, funkcionalne izbore kao što je ormarić koji se uklapa sa temom sobe ili elegantna, pokretna kolica sa tri ili više pregrada za skladištenje. Šarene korpe i škrinje su još jedna opcija za smeštaj često korišćenih igračaka i odeće. Odlučite se za krevete sa policama i fiokama ispod da biste sklonili posteljinu, igračke ili sveske. Ako koristite taburee, izaberite one šuplje varijante, za odlaganje čarapa, npr. Na ovaj način iz vidokruga ćete ukloniti haos i uz to dobiti atraktivan dizajn enterijera.

Otvorene police i vertikale

Kada govorimo o skladištenju i odlaganju predmeta, pametna strategija je maksimalno korišćenje vertikala. Postavite otvorene police visoko, tako da budu van domašaja mlađe dece, a opet da posluže za prikazivanje dekora u prostoriji. Pored toga što sobi daju impresivan izgled, ove police skoro da ne zauzimaju prostor. Možete se poigradti i sa njihovim rasporedom i tako dodatno ukrasiti zidove.

Podelite sobu na zone za rad i igru

Da biste pomogli svom detetu da ostane organizovano, odredite zonu za rad i igru u sobi. Radni sto sa ormarićima može da bude centar “radne zone”, gde će dete raditi domaće zadatke ili na nekom umetničkom projektu tokom leta.

Poželjno je da sto za učenje bude blizu prozora kako biste obezbedili obilje prirodnog svetla i svežeg vazduha. Tako ćete obezbediti da vreme za učenje provedu prijatno. Važno je da ima dovoljno prostora za knjige i školski pribor, tako da sto i police ne izgledaju neuredno i natrpano. Zbog boljeg fokusa pametno je da se u ovoj zoni opredelite za neutralne boje.

Ukoliko imate dovoljno prostora, idealno je da jedan kutak bude posvećen samo igri. Napravite svetli ugao ispunjen dečijim igračkama, plišanim životinjama, video igrama ili čemu god što uveseljava vaše dete. Podelu na zone možete napraviti i tako što ćete u ćošku za igru postaviti dečiji tepih veselog dezena, a ispod radnog stola manju prostirku.

Ostavite prostora za unapređenja i promene

Kada opremate dečiju sobu, veoma je važno da ostavite dovoljno prostora za dodatna unapređenja i promene. Potrebe i afiniteti deteta se menjaju kako ono raste. Zbog toga je važno da ne popunite baš svaki ćošak bez fleksibilnosti i opcije za neka poboljšanja koja su u skladu sa dečijim uzrastom.

Praktično je, primera radi, da se odlučite za neutralnu šemu boja kada je u pitanju nameštaj, a da menjate zidni dekor, koristite šarene prekrivače, jastučiće ili dečiji tepih. Uvek mislite na dodatni prostor za odlaganje i mogućnost da unesete veći krevet. Naravno, svaki izbor treba napraviti tako da bude u skladu sa navikama i sklonostima vašeg mališana.

Jedinstvena priroda deteta treba da se oslikava i u njegovom ličnom prostoru, gde uči, igra se i provede najveći deo dana. Zbog toga obavezno ohrabrite svoje dete da se u ceo proces uređenja sobe uključi. Ne samo da ćete ovako osigurati odličan dizajn kojim je mališan zadovoljan, već i zabavu i kvalitetno provedeno zajedničko vreme.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži