Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Lifestyle Elektronske tkanine za odeću budućnosti!
 
 

Elektronske tkanine za odeću budućnosti!

svetli_tkaninaHaljine, košulje i pantalone moći će da smanjuju nivo stresa ili da menjaju boju u zavisnosti od raspoloženja onoga ko ih nosi! Da je budućnost u kojoj će se spojiti umetnost, tehnologija i moda, već tu svedoče eksponati izloženi na Institutu „Merilend“.

Odeća budućnosti razlikovaće se od današnje, možda ne po boji i stilu, ali svakako po osobinama tkanina. Haljine, košulje i pantalone imaće sposobnost da smanjuju nivo stresa korisnika ili da menjaju boju u zavisnosti od njegovog raspoloženja, bar sudeći po eksponatima izloženim nedavno na Umetničkom koledžu Instituta „Merilend".  „Mislim da su današnje venčanice zastarele i da bi trebalo da budu intersantnije nego što jesu. Previše su tradicionalne", rekao je student pomenutog koledža Metju Reding.

Iz tog razloga je Metju Reding kreirao venčanicu od tkanine u koju su utkani vodootporni mikroprocesori.

„Tu se programira svetlo, motori i razni senzora koji reaguju na pokret, svetlo i temperaturu. Plave lampice su servo motori koji mogu da se programiraju tako da uz pomoć njih mogu da se izvode razne kinetičke aplikacije", objasnio je Metju Reding.

Jedan od izlagača bila je i Veronika Olsen, čiji eksponat je bila jakna koja reaguje na nivo stresa onoga ko je nosi pomoću specijalnog senzora u rukavu gde se meri stepen znojenja.

„Programirala sam procesor koji, kada telo dostigne određeni nivo stresa, aktivira uređaj koji pušta preko slušalica muziku u ritmu koji vas opušta", objasnila je autorka.  Profesorka na odseku za tekstil Anet Kauenberg pokrenula je pre dve godine laboratoriju za istraživanje pametnih tkanina, kombinujući tradicionalno znanje sa modernom tehnologijom.

„Mislim da je to budućnost. Svi znamo da su tehnologija i uređaji sve manji, sve flaksibilniji i da sada mogu da se integrišu sa tkaninom. To će imati ogroman uticaj na spoj umetnosti, tehnologije i mode", ističe profesorka Kauenberg.  Student Tabor Baranti došao je na ideju kako iskoristi tkaninu koja menja boju.

„Tkanina može da se menja, pa ako poželite da danas imate crvenu odeću programiranjem mikroprocesora možete da je promenite iz zelene u crvenu", objasnio je Baranti.

tkanina

Saša de Konink želela je da kreira, kako je sama naziva, „performans odeću" koja emituje muziku.

„Preko provodljivih vlakana prelazi se kašikom, a jačinom pritiska na tkaninu menjaju se parametri koji kontrolišu jačinu zvuka", objasnila je dizajnerka.  Među eksponatima nesvakidašnje izložbe bila je i kožna jakna sa svetlećim diodama, rad Nil Juan.

„Sve što su studenti do sada radili su prototipi i za sada su još u toj fazi", navela je profesorka Anet Kauenberg, dodajući da će elektronske tkanine naći široku primenu u svakodnevnom životu i da imaju potencijal da unesu revoluciju u industriju mode.

Izvor: Blic

This content has been locked. You can no longer post any comment.