Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Lifestyle Pobedite tremu
 
 

Pobedite tremu

Da li spadate u grupu ljudi koji imaju tremu kad god žele nešto da kažu javno ili kada je tu neko veće društvo? Ako imate takav problem, jer, realno gledano, to i jeste problem u savremenom svetu, najvažnije je da se kako znate i umete suočite s istinom i da rešavate uzroke, a to su uglavnom nesigurnost i strah od toga da ne pogrešite i na taj način ostavite loš utisak.

speechZa početak, najvažnije je da se dobro pripremite. Budite veoma koncentrisani na ono što želite da kažete. Sve negativne misli izbacite iz glave. Ako sami sebi kažete da ste nesposobni, samo ćete dodatno pojačavati strah koji je ionako već prisutan. Umesto da podrivate samog sebe, podstaknite se pozitivnim stavom, na primer: "Iako osećam neprijatnost, to me neće poremetiti u onome što želim da postignem". Tremu ćete brzo pobediti ako uspete da ojačate samopouzdanje. Vaš najveći problem jeste nedostatak samopouzdanja, a to ćete prevazići ako date prednost svojim vrlinama. Stavite na papir sve dobre strane svog karaktera. Kada naučite da ih istaknete, bićete mnogo sigurniji u sebe. Imajte na umu da vam u tome od velike pomoći može biti vežbanje kod kuće. I najveći svetski govornici, verovali ili ne, vežbali su svoje govore pred ogledalom. To je odlična vežba i za gestikulaciju, jer se i pokretima može mnogo toga reći.

Na kraju, imajte na umu da pre samog izlaganja (onog zbog kojeg imate tremu) ne morate da preispitujete sebe kao da izlazite na ispit. To samo može dodatno da vas zbuni i još više unervozi. Umesto toga, proćaskajte s nekim o nekim sasvim običnim stvarima. Za trenutak zaboravite izlaganje koje vas očekuje, bićete spremniji da se suočite s njim i tremom, koja je redovan pratilac javnih izlaganja. Udahnite duboko i nastupite kao pobednik. To je formula koja uspešno baca tremu u drugi plan.

izvor:www.zenskisvet.com

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži