Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Putovanja Iz centralne Srbije treba posetiti ove planine
 
 

Iz centralne Srbije treba posetiti ove planine

Centralna Srbija je najšumovitija regija naše zemlje, zbog čega je čitavo ovo područje nazvano Šumadija. Šumadijski kraj je za mnoge njegove stanovnike i radoznale putnike najlepši region u Srbiji.
Od kulturno-istorijskih spomenika, preko atraktivnih sadržaja, do izvanrednih planinskih centara, Šumadija ima da ponudi za svakoga po nešto. Za ljubitelje boravka na visini, ovom prilikom izdvajamo planine koje iz ove regije možete obići.

 

Kopaonik

Kopaonik važi za jednu od turistički najrazvijenijih i najposećenijih planina u Srbiji, pored izuzetno atraktivnog Zlatibora. Kopaonik ima najrazvijeniji skijaški centar u Srbiji, zbog čega je ova planina izvanredno posećena u toku zimske sezone.
Jedna je od najlepših planina Srbije, Kopaonik je poznat i kao Sunčana planina, budući da ga odlikuje veliki broj sunčanih dana u toku godine. Dragocena priroda i blagodeti njegove klime čine Kopaonik izvrsnom destinacijom za svako godišnje doba.
Izuzetni klimatski uslovi i dobra opremljenost u smislu turističkih kapaciteta i pogodnosti čine Kopaonik odličnom lokacijom za letnje pripreme, sportske treninge i aktivni odmor uopšte.

Rudnik

Planina Rudnik je jedna od najpoznatijih planina Šumadije. Nalazi se na tek oko sto kilometara od glavnog grada, što je čini veoma pristupačnom. Rudnik je idelana planinska destinacija za ugodna pešačenja i nešto opuštenije planinarske ture.
Odavno je prepoznat kao vazdušna banja, što Rudnik čini idealnim izborom za lekoviti odmor u prirodi. Dobra pošumljenost i čist vazduh Rudnika osvežiće vaš organizam i povratiti vam energiju. Pored staza za pešačenje tu su i uređeni sporstki tereni. Rudnik je, poput naredne planine sa našeg spiska, jedna od mirnijih planinskih destinacija u Srbiji. Na ovoj planini nema razvijenog noćnog života, manje je buke i gužve, te će biti savršen izbor za putnike željne relaksacije i aktivnog odmora u spokojnom prirodnom okruženju.

Maljen

Turistički potencijal Maljena je poslednjih godina u porastu. Sve je više zainteresovanih za boravak na ugodnim Divčibarama, koje mnogi još uvek greškom smatraju planinom. Divčibare su izuzetno prijatno planinsko odmaralište u srcu planine Maljen.
Ono što Divčibare izdvaja kao idealno mesto za duži boravak, vikend odmor ili izlet jesu njegove geografsko-klimatske karakteristike. Reč je o vazdušnoj banji, klimatskom lečilištu smeštenom na prostranoj visoravni okruženoj planinskim visovima.

Priroda je na Maljenu i u divčibarskom kraju na mnogim mestima još uvek potpuno netaknuta. Na maloj udaljenosti od centra turističkog mesta naći ćete se u oazi bogate flore i faune. Na Divčibarama postoje lepo uređene i obeležene pešačke staze, prekrasni vidikovci, reke i rečice, vodopad i mnogo šta drugo za videti. Boravak na ovoj planini je pristupačan, a samoj destinaciji je prilično lako prići.

Ako sada odmah pomišljate da ukucate na google-u Divčibare smeštaj, znajte da ni o tome ne trebate preterano brinuti, jer sada je ponuda apartmana i vikendica jako kvalitetna pa ćete sigurno naći nešto zanimljivo za sebe.

Goč

Goč je još jedan od bisera centralnih regija Srbije. Nalazi se na petnaestak kilometara od Vrnjačke banje, koju svakako ne treba zaobići ukoliko se uputite u ovaj kraj. Sa druge strane, banjski posetioci veoma rado posećuju Goč, kao savršeno izletište nadomak same banje.
Planina Goč mami turiste tokom cele godine. Tokom zime se na Goču možete skijati, a u toplijim mesecima uživati u njegovoj bogatoj prirodi. Tu su i uređeni sporstki tereni za košarku i fudbal, trim staze i drugi sadržaji.

Vazduh na Goču je čist i blagotvoran, a rastinje raznovrsno i bogato, počev od zanosnih četinara i listopadnog drveća, preko lepih livada, do raznorodnog šumskog voća. Jedna od karakteristika ove planine je bogatstvo reka i izvora.

Bukulja

Bukulja spada u red nižih planina i uzdiže se nad Aranđelovcem i Bukovičkom banjom. Za mesta u podnožju Bukulja ima ulogu vetrobrana. Omiljeno je izletište stanovnika Aranđelovca, banjskih posetilaca, ali i putnika iz drugih krajeva.
Obrasla je bogatom hrastovom, grabovom i bukovom šumom, a poznata je i po jednom vrlo značajnom izvoru. Reč je o izvori mineralne vode „Knjaz Miloš“. Na Bukulji se nalaze i dva atraktivna jezera – Bukuljsko i Garaško jezero.

Kosmaj

Kosmaj je jedno od najomiljenijih izletišta Beograđana, budući da se nalazi na tek 50 km od glavnog grada. Nalazi se u blizini Mladenovca i spada u dve najniže planine u Srbije, odmah posle malene Avale. U vreme Panonskog mora, Kosmaj i Avala bili su deo istog lanca.
Planina Kosmaj je ne samo prijatna prirodna oaza idealna za predah od gradske vreve, već i veoma značajna kulturno-istorijska destinacija.

Jedna od najvećih atrakcija na Kosmaju je spomenik palim borcima, podignut u čast poginulim borcima Kosmajskog odreda u Drugom svetskom ratu. Na Kosmaju se nalaze i manastiri Tresije i Pavlovac, a u okolini se nalaze Selters banja, Markovačko jezero i Orašac.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži