Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Putovanja Glavni gradovi Evrope koje morate posetiti
 
 

Glavni gradovi Evrope koje morate posetiti

Evropske prestonice, turističke destinacije koje kriju mnogo tajni. Gradovi nastali na tlu nekadašnjih antičkih civilizacija, građanskih i umetničkih revolucija. Bili su dom brojnim vladarima, raznim političkim upravama i poprište ratnih i sukoba ideala, ideja i vrednosti.

 

Danas su živi muzeji u kojima stanuje po nekoliko miliona ljudi i ujedno obitava ogroman broj turista želeći da iskusi duh nekih starijih vremena, ali i da proživi sve ono moderno što evropske prestonice nude.

U želji da kroz životni vek obiđete što veći broj ovih gradova, krenite da štedite i planirate svoja putovanja na vreme.

Takođe, radi sopstvene finansijske bezbednosti, nikada ne krećite bez putnog osiguranja. Ukoliko vam je potrebno putno zdravstveno osiguranje cena zavisi od nekoliko faktora, a možete uporediti koliko ona iznosi kod različitih osiguravajućih kuća i to u svega nekoliko klikova online.

Rim kao kolevka civilizacije

Malo je gradova koji mogu da se pohvale tako impozantnom arhitekturom. Kada se šetate ulicama Rima, posmatranje u očuvane fasade prošlih vremena vas vrlo lako može, makar u mislima, odvesti u neko drugo doba.

Rim u potpunosti opravdava epitet “večnog grada”. Gotovo na svakom ćošku možete primetiti arhitektonska i umetnička dela. Slobodno bi ga mogli nazvati i muzejem pod otvorenim nebom.

Ima istoriju od 28 vekova, što je period tokom koga je došlo do smene mnogih vlasti i režima, sa tim da je jedno ostalo isto - grad se morao očuvati u originalu takvim kakav jeste i što je bolje moguće.

Kada su u pitanju lokaliteti unutar samog grada koje svakako ne smete propustiti, tu je Koloseum, nekadašnje mesto za sukobe gladijatora i svojevrsni stadion antičkog perioda. Redom obiđite trgove Navona, sa delima barokne umetnosti, zatim trg Venecija, gde se nalazi spomenik Emanuelu drguom, kao i trg Popoli na kome su se do kraja 19. veka izvršavala pogubljenja.

Odvojite i jedno popodne za obilazak Vatikana sa trgom Kralja Petra, sa impozantnom Mikelanđelovalom Sikstinskom kapelom i drugim detaljima iz prošlosti, a gde se možete diviti katoličkom nasleđu koje je godinama i sve do danas održalo veliki uticaj na kulturu i život.

Na vašoj turističkoj mapi trebalo bi da se nađu fontana di Trevi, Panteon, Španske stepenice i još mnogo čega drugog. Idealan je za posete tokom proleća, ali će vam njegova prijatna mediteranska klima odgovarati bilo kada tokom godine.

Madrid je svojevrsna kolevka imperijalizma

Dobro je poznato kako je Kraljevina Španija bila jedna od najvećih kolonijalnih sila u istoriji. Sva ta osvajanja donela su veliko bogatstvo i trofeje sa raznih podneblja, pa ne čudi što Madrid odiše “kraljevskim duhom”.

Madrid je održao negu prema umetnosti kao deo svoje kulture. Dokaz ovoj tvrdnji je i veliki broj galerija u čuvenim četvrtima Malasañe i Cuenca.

Madrid je takođe i izuzetno zelen grad sa velikim brojem površina u ovoj boji. One su ujedno i prostor za razne umetničke galerije i savršena izletnička mesta. Jedan od takvih je i park El Retiro sa kristalnom palatom Palacio de Cristal.

Španija je oduvek bila zemlja poznata po pravom gastronomskom užitku za sve turiste i svačiji ukus, dok je Madrid prestonica i u ovom smislu. Kuhinja po raznovrsnosti i kombinaciji ukusa slična našoj srpskoj, sa određenom notom mediteranskog stila.

Znamenitosti i lokaliteti koje ne smete propustiti jesu Španski trg, Gran Via “Sunčana kapija” (Puerta del Sol), trg Sibeles, Salamanka i mnoge druge.

Tokom leta je ovde izuzetno toplo, dok grad ponovo “zavibrira” na jesen, što je i savršeno doba za posetiti ga. Tada ćete zaista uživati na pravi način kada se temperature malo spuste. Pored svega ovoga, na samo nekoliko sati vožnje vozom ste udaljeni od velikih mediteranskih primorskih gradova poput Barselone, Valensije, Malage.

Pariz je “grad ljubavi” i romantike

Verujte nam na reč da Pariz ne smete propustiti kada je u pitanju pravljenje planova za obilazak najlepših prestonica Evrope, posebno ukoliko ste u romantičnoj fazi svoje ljubavne veze.

Grad ljubavi nekako odiše romantikom, a to je ono što prosto sami morate doživeti. Grad na reci Seni je posebno romantičan u večernjim i predvečernjim satima, tik pred zalazak sunca. Možda je ovo prava prilika da sa svojim partnerom budete na večeri na jednom od brodića koji plovi Senom i uživate u gradskoj panorami.

Preporuka je da obilazak započnete sa Ajfelovim tornjem, simbolom Pariza izgrađenim davne 1889. godine. Poranite ukoliko želite dobru fotografiju.

Centar zbivanja je na najdužoj aveniji u Parizu. Zove se Champs-Élysées i dugačka je 2 km. Ovde se nalazi veliki broj kafića, restorana i butika, tako da je savršeno mesto za šetnju i šoping.

Ova avenija spaja Trijumfalnu kapiju sa trgom Konkord koji će biti i centar zbivanja kada je u pitanju otvaranje Olimpijskih igara 2024. godine. Za sve one zaluđenike za umetnošću, ali i za one koji to nisu, ne sme se propustiti poseta Luvru i pogled ka čuvenoj Mona Lizi.

Nadamo se da smo vam dali dovoljno razloga da obiđete neke od najčuvenijih prestonica Evrope i da će vam samo putovanje biti savršeno. Srećan put!

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži