Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Putovanja U srcu Afrike: zašto Zanzibar očarava posetioce?
 
 

U srcu Afrike: zašto Zanzibar očarava posetioce?

U Indijskom okeanu, nedaleko od istočne obale Tanzanije, nalazi se arhipelag Zanzibar — dragulj Afrike koji svojim šarmom i lepotom očarava putnike iz celog sveta.

Zanzibar je destinacija na kojoj se istorija, kultura i priroda spajaju u jedinstvenu celinu koja ostavlja snažan utisak kod svakog ko je doživi.

Istorijsko nasleđe koje se oseća na svakom koraku

Zanzibar ima bogatu i složenu istoriju koja se proteže stotinama godina unazad. Kao ključna tačka na trgovačkim putevima između Afrike, Bliskog istoka i Azije, ostrvo je bilo mesto susreta različitih kultura i civilizacija.

Ova mešavina uticaja najbolje se ogleda u Kamenom gradu (Stone Town), starom delu grada Zanzibara koji je pod zaštitom UNESCO-a. U uskim, krivudavim ulicama Kamenog grada, posetioci mogu da istraže istorijske građevine poput Kuće čuda (Beit-al-Ajaib), Sultanove palate i Stare tvrđave. Tradicionalne kuće sa prepoznatljivim drvenim vratima ukrašenim bogatim rezbarijama pričaju priče o nekadašnjim trgovcima i plemićima koji su ovde živeli.

Lokalni muzeji i galerije nude uvid u turbulentnu prošlost ostrva, uključujući period trgovine robljem i borbu za slobodu i nezavisnost. Poseta Staroj pijaci robova i Anglikanskoj katedrali pruža duboko emotivno iskustvo koje podseća na mračna vremena kroz koja je ostrvo prošlo, ali i na snagu i otpornost njegovog naroda.

Ostrvo začina: Mirisi koji bude čula

Zanzibar je poznat i kao "ostrvo začina" zbog svoje duge tradicije uzgoja i trgovine začinima poput karanfilića, cimeta, muškatnog oraščića i bibera.

Obilazak plantaža pruža posetiocima uvid u to kako se začini uzgajaju, beru i obrađuju. Lokalni vodiči, često iz porodica koje generacijama rade na plantažama, sa strašću dele svoje znanje i anegdote. Ovde možete saznati da je Zanzibar nekada bio najveći proizvođač karanfilića na svetu i kako su začini uticali na globalnu ekonomiju.

Zato iskoristite takvu priliku i saznajte šta sve nudi Zanzibar - od obilaska mirisnih plantaža, gde će vam lokalni vodiči otkriti tajne svakog začina, do degustacije sveže ubranog egzotičnog voća poput durijana i karambole.

Prirodne lepote koje oduzimaju dah

Iako je Zanzibar sinonim za plaže sa belim peskom i tirkiznim morem, ostrvo nudi mnogo više od toga. Ljubitelji podvodnog sveta mogu da istraže bogate koralne grebene koji obiluju najrazličitijim morskim životom. Ronjenje i snorkling su aktivnosti koje se ne smeju propustiti. Podvodni svet Zanzibara dom je stotinama vrsta riba, morskih kornjača, delfina, pa čak i kit-ajkula u određenim periodima godine.

Nacionalni park Jozani Chwaka Bay pruža priliku da se vidi jedinstvena flora i fauna Zanzibara. Ovde živi crveni kolobus, endemska vrsta majmuna koja se ne može naći nigde drugde na svetu. Šetnjom kroz gustu šumu mangrova turisti mogu da se povežu sa prirodom na poseban način.

Kultura i tradicija koje inspirišu

Stanovnici Zanzibara su uglavnom pripadnici naroda Svahili, koji su poznati po svojoj gostoljubivosti i živopisnoj kulturi. Tradicionalna muzika Taarab, koja kombinuje afričke, arapske i indijske uticaje, predstavlja srce kulturne scene ostrva.

Lokalni zanati kao što su izrada ukrasnih predmeta od drveta, tkanje i izrada nakita predstavljaju autentične suvenire i pružaju uvid u narodno stvaralaštvo i veštine lokalnog stanovništva.

Gastronomija: Spoj ukusa koji se pamti

Kuhinja Zanzibara je takođe fuzija afričkih, arapskih i indijskih uticaja. Morski plodovi su osnova mnogih jela, a začini se koriste obilno. Tradicionalna jela poput pilaua, birijanija i urojo su nezaobilazna za svakog gurmana. Ulična hrana je takođe popularna, sa specijalitetima kao što su Zanzibar pica, koja je zapravo ukusna kombinacija omleta i palačinke i samose punjene mesom ili povrćem.

Noćni market u Forodhani vrtovima je mesto gde se najbolje oseća puls lokalnog života. Ovde možete probati sveže pripremljene specijalitete, dok upoznajete lokalno stanovništvo.

Avanture na vodi i kopnu

Za avanturiste, Zanzibar nudi raznovrsne aktivnosti. Pored ronjenja, popularni su i izleti brodom do obližnjih ostrva poput Mnembe, gde možete plivati sa delfinima, i Prison Island, poznatog po džinovskim kornjačama. Plavi safari, kako se često nazivaju ovi izleti, uključuju i posete peščanim sprudovima koji nestaju pod vodom tokom plime.

Kite surfing u Paji i Jambijani plažama privlači ljubitelje ekstremnih sportova iz celog sveta. Zahvaljujući konstantnim vetrovima i plitkim vodama, plaže su idealne za početnike i iskusne kite surfere. Mnoge škole kite surfinga nude obuke i iznajmljivanje opreme, tako da možete isprobati ovaj uzbudljivi sport.

Na kopnu, biciklističke ture kroz ruralna područja pružaju priliku da se upoznaju lokalne zajednice. Poseta pećinama Kuza i Kiwengwa pruža dodatnu dozu avanture i otkriva još jedan aspekt prirodnih bogatstava ostrva. Ove špilje su značajne i u kulturnom smislu, jer se veruje da su bile mesta za tradicionalne rituale i ceremonije.

Festivali i događaji koji slave život

Zanzibar je domaćin brojnih festivala i događaja tokom godine koji slave muziku, film, kulturu i religiju. Sauti za Busara, jedan od najpoznatijih muzičkih festivala u Africi, okuplja umetnike sa celog kontinenta i šire. Festival je prilika da se doživi energija afričke muzike i plesa u autentičnom okruženju. Takođe, Ramazan i Eid su važni verski događaji na ostrvu, obeleženi posebnim običajima i svečanostima.

Gostoprimstvo koje osvaja srca

Možda je najveća čar Zanzibara u njegovim ljudima. Toplina, ljubaznost i otvorenost lokalnog stanovništva čine da se svaki putnik oseća kao kod kuće. Bez obzira na jezičke ili kulturne barijere, osmesi i srdačni pozdravi su univerzalni jezik koji svi razumeju.

Lokalni vodiči, trgovci na pijacama, ugostitelji i svi koje sretnete tokom vašeg boravka trude se da vaše iskustvo učine nezaboravnim.

Praktični saveti za putnike

Pre planiranja putovanja na Zanzibar, korisno je znati nekoliko korisnih stvari. Klima je tropska, sa dve kišne sezone, pa je najbolje vreme za posetu između juna i oktobra ili od decembra do februara.

Viza se može dobiti po dolasku na aerodrom, ali je uvek dobro proveriti najnovije informacije pre puta. Što se tiče bezbednosti, Zanzibar je generalno sigurna destinacija, ali kao i svuda, preporučljivo je biti oprezan i poštovati lokalne običaje i kulturu.

Odevanje koje pokriva ramena i kolena je poželjno, posebno u gradovima i selima, kao znak poštovanja prema lokalnom stanovništvu.

Lokalna valuta je tanzanijski šiling, ali se američki dolar široko prihvata. Međutim, preporučuje se da imate i lokalnu valutu za manje transakcije. Engleski jezik je uobičajen, posebno u turističkim područjima, ali će nekoliko reči na svahiliju sigurno izmamiti osmeh na licima lokalaca.

Umesto zaključka

Ako tražite destinaciju koja će vas inspirisati, obogatiti i pružiti nezaboravne uspomene, Zanzibar je pravi izbor. U srcu Afrike, ovo ostrvo očarava putnike svojim autentičnim šarmom i podseća nas na lepotu raznolikosti sveta u kojem živimo. Posetom Zanzibaru ćete uživati u njegovim prirodnim lepotama i podržati zajednice koje rade na očuvanju svoje kulture. Zanzibar vas čeka sa otvorenim rukama i srcem punim priča koje jedva čekaju da budu ispričane.

foto: pexels.com

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži