Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Tehnika Podne obloge u malom stanu – kako da dom izgleda veće
 
 

Podne obloge u malom stanu – kako da dom izgleda veće

Uređenje malog stana zahteva posebno umeće i pronalaženje prave ravnoteže između funkcionalnog i udobnog, tako da prostor ne izgleda skučeno. Ako živite u garsonjeri ili jednosobnom stanu manje kvadrature, verovatno tražite načine da enterijer izgleda veći no što jeste.

 

Postoje određena poboljšanja i adaptacije koje možete napraviti, a među njima je i ugradnja određenih podnih obloga. Podovi su dugoročna investicija, a odabirom odgovarajućeg poda stan može da izgleda prostranije, kompaktnije, a samim tim i komfornije. Pročitajte.

Ugradite istu vrstu podova u celom stanu

Da biste vizuelno učinili mali stan većim, za početak koristite istu vrstu podnih obloga u svim prostorijama. Ukoliko vam je, primera radi, kuhinja odvojena od dnevnog boravka pregradnim zidom ili šankom, nema potrebe da pravite “prekid” laminata ili parketa postavljanjem keramičkih pločica u kuhinjskom delu.

Stvorite osećaj povezanosti i ujednačenosti ugradnjom kvalitetnog laminata u dnevnoj, spavaćoj sobi i hodniku. Rezultat će biti homogeni izgled koji daje iluziju da ima više prostora. Daske laminata su naročito pogodne za postizanje ovog efekta, jer se proizvode u različitim širinama, dezenima i bojama. Tako je moguće izabrati dizajn sa izduženim šarama drveta tamnije boje i upariti ga sa svetlom bojom zidova – ishod će sasvim sigurno zadovoljiti željene estetske kriterijume.

Postavite podne obloge dijagonalno

Iako je nepisano pravilo da se podne obloge postavljaju paralelno sa zidovima, u manjim sobama možete biti malo “kreativniji”. Naime, ako instalirate laminat ili parket dijagonalno, sasvim je izvesno da će prostorija izgledati veće. Isto pravilo važi i za podove od tvrdog drveta, kao i za kamene i keramičke pločice. Na sličan način, ako odlučite da u celom domu postavite pločice u dve boje, praveći neku šaru ili mozaik, uvek je bolje da pratite dijagonalnu liniju.

Koristite daske veće širine

Vizuelno proširite svoj prostor biranjem dasaka koje su šire od 7,5 centimetara. Dakle, bolja opcija su brodski pod, kompozitni podovi i laminati od uskih traka parketa. Za bolji učinak izaberite onaj zid u sobi koji je najduži i paralelno sa njim počnite sa postavljanjem širokih dasaka. Izgledaće kao da pod u sobi nema kraja.

Dajte prednost velikim pločicama

Možda deluje kontradiktorno da u mali stan postavljate velike pločice. Međutim, postavljanjem keramike ili kamena manjih dimenzija samo pojačavate efekat skučenosti u enterijeru. S druge strane, ako se odlučite za pločice veće od standardne veličine (veće i šire od 30 cm), postavite najuže moguće fuge i ispravite ivice prostor će nesumnjivo izgledati prostranije. Jedan interesantan dizajn može da bude kombinovanje pločica različitih oblika za stvaranje intrigantnog kontrasta. Ipak, ako se opredelite za ovo rešenje, pametnije je da angažujete profesionalne dizajnere, jer će oni znati kako da pravilno rasporede pločice i naprave složen obrazac koji odaje utisak većeg enterijera.

Koristite tamnije nijanse drveta

Ukoliko su vaš izbor podovi od tvrdog drveta ili laminati čiji dizajn imitira reljef drveta, uvek birajte tamnije nijanse. Impresivan izgled prostorija ostvarićete ako postavite taman pod, a zidove okrečite u belo ili neku svetlu boju. Uz pravu kombinaciju tamnih i hladnih boja svaka prostorija može izgledati šire.

Istina je da ne možete povećati kvadraturu stana, ali sa nekoliko trikova za podove možete “prevariti oko”. Budite obazrivi ipak da podovi ne budu pretamni ili da nameštaj ne bude tamnih boja, jer će u tom slučaju prostor biti još mračniji i teskobniji.

Svetle prozračne boje kao rešenje za tepihe, pločice i vinil

Kada su u pitanju boje, svetilji tonovi su odlično rešenje ako postavljate pločice ili vinil podove. Takođe, ako želite tepihe u stanu, uvek je bolja opcija da oni budu vedrijih boja, tako da “otvore prostoriju”.

Beli tonovi poput slonovače, krem i svetlo preplanule boje mogu dodati eleganciju dnevnom boravku i spavaćoj sobi. Naravno, prilikom odabira tepiha vodite računa da investirate u onaj tip prostirke koji je otporan na mrlje i jednostavno se čisti. Ne želite ogromne fleke usred sobe koje zahtevaju dubinsko pranje.

Ukoliko su nežne boje previše izazovne za vas, možete izabrati i plavu, zelenu ili tepih zemljanih tonova, ali da to budu najsvetlije nijanse iz palete ovih boja. Ambijent će zahvaljujući ovakvim rešenjima izgledati prozračnije i veće. Uobičajena zabluda o tepisima je da čine da sobe izgledaju manje. Međutim, sve dok odaberete pravu veličinu, oblik i boju, postići ćete suprotan efekat. Jedna od preporuka dizajnera je i da se tepih postavi u sredinu sobe, tako da se ostavi sa svih strana izložen pod po nekoliko desetina centimetara. Sa višenamenskim prostorom kao što je dnevna soba ili u garsonjeri, na primer, tepisi mogu pomoći da se odvoje različite oblasti. Na ovaj način ukupan prostor izgledaće šire.

Podovi visokog sjaja

Praktična a jednostavna tehnika za proširenje prostorije jeste ugradnja podova visokog sjaja. Zaobiđite mat teksture podnih obloga koje prostru daju “prigušen” izgled. Sjajni podovi, bilo da je reč o pločicama, parketu ili laminatu, na izvestan način osvetljavaju prostor. Ujedno, lako se čiste i glancaju i duže će izgledati kao novi od matiranih varijanti.

Izbegavajte previše finih detalja

Svaki element koji privlači i zaokuplja pogled može dati prostoriji efekat suženja ili čak nereda. Podove sa puno detalja, kao što su zamršene šare ili teksture, treba izbegavati u manjim prostorijama. Ako želite da pod ipak ima neki detalj, razmislite o jednostavnom geometrijskom stilu sa većim elementima dizajna. Ako se koriste keramičke pločice, favorizujte veće komade i organizujte ih i postavite tako da odaju utisak nesmetanog “toka” po celoj prostoriji.

Pored ovih saveta za podove, razmislite o tome da svoj dekor upotpunite dugim zavesama za prozore (od plafona do poda), kao i kreativnom upotrebom ogledala. Odabir boje za zidove i nameštaja koja je slična tonu vašeg poda takođe može pomoći da se otvore manji prostori tako da izgledaju veće i atraktivnije.

Manji stanovi ili enterijer koji čini nekoliko soba manje kvadrature ne moraju da izgledaju skučeno i zbijeno. Koristite ove ideje za podove i dekor da biste stvorili iluziju većeg, otvorenijeg prostora u bilo kojoj prostoriji vašeg doma.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži