Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Tehnika Kako brzo proveriti koja je matična ploča u vašem računaru
 
 

Kako brzo proveriti koja je matična ploča u vašem računaru

Verovatno znate koji procesor imate u svom računaru, ali da li znate koji brend i model matične ploče koristite? Pretpostavićemo da ne znate. Zato smo za vas napisali ovaj praktičan vodič kako biste brzo mogli da proverite. Proces traje minut ili dva, u zavisnosti od načina koji izaberete.

 

 

 

Matična ploča, poput AMD Socket AM4 matične ploče, je najvažnija komponenta unutar vašeg računara. To je ono što povezuje sve različite delove, uključujući procesor, grafičku karticu, skladišne uređaje i RAM.

Kako proveriti pomoću BIOS-a

Uđite u srce matične ploče. Matična ploča ima Basic Input Output System (BIOS) ili Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) softver koji deluje kao most između firmware-a i operativnog sistema.

Može se koristiti i za promenu postavki na matičnoj ploči, procesoru i RAM-u. Obično postoje postavke za skladištenje i druge delove, iako se BIOS može koristiti i za saznavanje informacija o računaru, uključujući temperature, napon, pa i detalje o matičnoj ploči.

Ne preporučuje se igranje sa podešavanjima u BIOS-u, pogotovo ako niste upoznati sa njihovim funkcijama. Ovde je lako nešto pokvariti!

Postupak za ulazak u BIOS se može razlikovati u zavisnosti od matične ploče (i uređaja), mada obično zahteva pritiskanje tastera Delete prilikom pokretanja sistema. Jednostavno ponovo pokrenite sistem i neprestano pritiskajte taster da biste videli da li se pojavljuje BIOS interfejs.

Neki modeli matičnih ploča mogu prikazati ekran sa neophodnom komandom za ulazak u BIOS.

Kako proveriti na Windowsu

Vaš izbor: Softver ili Microsoftov alat. Proces provere koju matičnu ploču imate u Windows 11 je jednostavan i uključuje pokretanje softvera ili jedne komande. Za brži, praktičniji pristup matičnoj ploči i drugim podacima, preporučujemo da instalirate CPU-Z-a, besplatan alat koji može izveštavati o vašem procesoru, matičnoj ploči, RAM-u i više. Ako radije ne biste ništa da instalirate, pratite korake ispod:

  • Pritisnite Windows taster + R.

  • Unesite "msinfo32."

  • Kliknite na OK.

  • Kliknite na System Summary sa leve strane.

Primetićete tri unosa koji se odnose na matičnu ploču. BaseBoard Manufacturer će otkriti proizvođača matične ploče. BaseBoard Product je model, a BaseBoard Version je verzija tog određenog modela, mada možete zanemariti poslednje, jer je obično prazno ili netačno.

Kako proveriti na Linuxu

Postoji brza i jednostavna komanda u terminalu koja vam omogućava da proverite detalje o matičnoj ploči. Za ovaj vodič, koristićemo Ubuntu 23.10, iako će proces biti sličan i na drugim Linux distribucijama.

Evo kako to možete uraditi:

  • Otvorite terminal na svom Linux sistemu. To možete učiniti pretraživanjem terminala u meniju ili koristeći prečicu tastature.

  • Kada se terminal otvori, pokrenite sledeću komandu: sudo dmidecode -t 2. Ova komanda koristi dmidecode, alat koji pruža informacije o hardveru na Linux sistemima i traži informacije o tipu 2, što uključuje informacije o matičnoj ploči.

Nakon što pokrenete komandu, terminal će prikazati sve detalje koji se odnose na matičnu ploču koje operativni sistem može da otkrije. To uključuje proizvođača, model, verziju BIOS-a i druge korisne informacije.

Ova jednostavna komanda omogućava vam da brzo i lako dobijete informacije o vašoj matičnoj ploči direktno iz terminala, što je korisno ako želite da proverite kompatibilnost sa novim komponentama ili jednostavno želite da saznate više o svom računaru.

Kako proveriti unutar vašeg računara

Bacite pogled u misterioznu kutiju. Otvaranje kućišta obično je bezbolan proces i kod savremenih kućišta često ne zahteva alate. Proces provere proizvođača i modela matične ploče može biti jednostavan i podrazumeva skidanje bočnog panela i bacanje pogleda unutra. Većina matičnih ploča će imati model i neke oznake proizvođača odštampane na glavnoj PCB ploči.

Ako ste sami sastavili sistem ili imate neke kutije sačuvane, vredelo bi proveriti kutiju matične ploče. Uputstvo se takođe može nalaziti unutar ove kutije i pružiti dodatne detalje o matičnoj ploči, uključujući podršku za RAM i kako rešiti probleme.

Zaključne misli o vašoj matičnoj ploči

Biti informisan o svom računaru je odličan način da vidite kada treba da unapredite delove i koje komponente bi trebalo da zamenite. Matična ploča igra glavnu ulogu u ovoj jednačini jer je osnova na koju se sve ostale komponente računara oslanjaju. Ona definiše koje procesore, memorije i grafičke kartice možete koristiti, te je stoga važno da je pažljivo odaberete.

Matična ploča će morati da se zameni ukoliko planirate da unapredite CPU na noviju generaciju. Iako je ovo uobičajeni scenario pri nadogradnji računara radi poboljšanja performansi, važno je imati na umu da neće svi procesori biti kompatibilni sa svim matičnim pločama. Stoga je pre kupovine novog procesora pametno proveriti listu kompatibilnih čipova koju pruža proizvođač matične ploče.

Pored toga, brzina RAM-a će takođe uglavnom biti određena matičnom pločom. To znači da čak i ako imate brze memorijske module, ukoliko matična ploča ne podržava njihov maksimalan kapacitet ili brzinu, nećete moći da iskoristite njihov pun potencijal. Zbog toga je poznavanje modela vaše matične ploče veoma važno prilikom izbora pravih delova kako biste obezbedili optimalno funkcionisanje vašeg sistema.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži