Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Zdravlje 8 biljnih čajeva koje morate imati
 
 

8 biljnih čajeva koje morate imati

U kratkim crtama, u nastavku vam iznosimo listu nekoliko čajeva, koji imaju nevrovatne zdravstvene beneficije i koje bi trebalo imati kod kuće i redovno ih konzumirati.

Čaj od koprive
Čaj od koprive se pravi od lišća koprive, koja je jedan od najboljih prirodnih lekova za razne bolesti, kao što su povišeni krvni pritisak, reuma, artritis, kašalj i prehlada, infekcije mokraćnog sistema, problemi sa bubrezima i mokraćnim mehurom.

Čaj od kamilice
Kamilica je popularna biljka koja se koristi u čajevima širom sveta. Kamilica umiruje želudac i ublažava nadutost i probavne smetnje. Kamilica takođe smiruje um i pomaže ljudima da se opuste i lakše se nose sa stresom. Neki ljudi su alergični na kamilicu i takvi ttreba da izbegavaju uzimanje čaja. Osobe koje imaju probleme sa spavanjem treba da popiju šoljicu čaja od kamilice pre odlaska u krevet. Kamilica dokazano pomaže kod nesanice i pomaže u opuštanju tela i uma.

Čaj od đumbira
Đumbir deluje kao stimulator i daje nam potrebnu energiju. Konzumiranje čaja od đumbira smiruje probavni sistem. Đumbir dokazano pomaže kod mučnine. Takođe čaj od đumbira pomaže u borbi sa artritisom.

Čaj od peperminta
Pepermint je mirisna biljka, od koje se prave čajevi koji imaju umirujuće delovanje. Pepermint pomaže kod lakše probave hrane, smanjuje nadutost i probavne probleme. Pepermint se propisuje osobama koje imaju upale creva. Šoljica čaja od paprene metvice će olakšati mučninu i povraćanje, osobito ako patite od bolesti putovanja. Ako imate žgaravicu, nemojte piti čaj od mente, jer konzumiranje ovog čaja može pogoršati vaše stanje. Pepermint čaj pomaže i kod herpesa. Takođe, čaj od peperminta će osvežiti vaš dah. Druge zdravstvene prednosti konzumiranja ovog čaja su olakšanje bolova u mišićima i olakšavanje hronične boli, ublažavanje kašlja i blažih oblika astme, kao i smanjenje stresa.

Čaj od lavande
Čaj od lavande pravi se od sušenih ljubičastih, ružičastih i belih cvetova, koji rastu na grmovima lavande. Vekovima se lavanda koristi kao mirisna biljka. Nadalje, lekovita svojstva lavande su dokumentovana i cenjena širom sveta. Šoljica čaja od lavande pomaže da umirimo svoj um i telo i pomaže nam da lakše zaspimo. Kada se osećate anksiozno i depresivno, pripremite  šoljicu čaja od lavande, koja će vam pomoći da se smirite i oraspoložite.
Čaj od lavande pomaže u lečenju nadutosti, grčeva, kod problema sa crevima, respiratornih smetnji i različitih tipova infekcija. Čaj od lavande se može stavljati na grudni koš, kako bi se smanjio kašalj, ublažio bronhitis, astma, prehlada i ostali respiratorni problemi. Lavanda se koristi za smanjenje telesne temperature kod dece i odraslih. Lavanda ima i druga lekovita svojstva - koristite vrećice čaja od lavande da zacelite rane, posekotine, čireve i ranice.

Čaj od matičnjaka
Čaj od matičnjaka je ukusno piće i vrlo učinkovit tonik za smirenje živaca i teskobe. Hladne vrećice čaja od matičnjaka pomažu kod problema sa čirevima ili kod problema sa genitalnim ranicama, koje uzrokoje virus „herpes simplex“. Mešavina čaja od matičnjaka uspešno i dokazano pomaže u lečenju teskobe, stresa i nesanice. Matičnjak sadrži određena svojstva, koja pomažu u kontrolisanju herpesa i regulisanju štitne žlezde.
Matičnjak pomešan sa paprenom metvicom (pepermintom) može smiriti želudac, pomoći kod problema sa probavom i smanjiti nadutost. Ako imate probleme sa nervima, konzumirajte barem jednu šoljicu čaja od matičnjaka dnevno. Konzumiranje ovog čaja takođe će poboljšati vaše pamćenje, koncentraciju i moždane funkcije i podići će vaše raspoloženje.

Čaj od ruzmarina
Svima je poznato da se ruzmarin koristi u kuhinji, međutim, mnogo je manje onih koji znaju da konzumiranje čaja od ruzmarina ima brojne zdravstvene prednosti. Čaj od ruzmarina je zapravo izrazito zdrav. Čaj od ruzmarina, pre svega, pomaže u opuštanju mišića. Osim toga, čaj od ruzmarina učinkovito deluje kod probavnih smetnji. Ako imate probleme sa žučnim mehurom i jetrom, redovno konzumirajte čaj od ruzmarina, koji će pomoći u ublažavanju i smanjenju simptoma. Čaj od ruzmarina, nadalje, ublažava kašalj i pomaže osobama koje imaju probleme sa blažim oblicima astme.

Zeleni čaj
Konzumiranje zelenog čaja ima mnoge zdravstvene prednosti. Zeleni čaj smanjuje rizik od raka, inhibira kancirogene supstance u cigaretama. Takođe, zeleni čaj sadrži moćne antioksidanse, polifenole, koji pomažu u suzbijanju slobodnih radikala. Štaviše, zeleni čaj zaustavlja formiranje određenih tumora. Ovaj čudnovati čaj smanjuje kolesterol i trigliceride u krvi. Zeleni čaj snižava krvni pritisak, sprečava i bori se protiv karijesa, te inhibira različite viruse i onemogućava im da razviju raznorazne bolesti.

 

Izvor: kakonapraviti.net
Foto: nadlanu.com

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži