Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Zdravlje Banana: Energija za ceo dan
 
 

Banana: Energija za ceo dan

Nakon što pročitate ovo, gledaćete banane u sasvim novom svetlu. One sadrže tri prirodna šećera - saharozu, fruktozu i glukozu u kombinaciji sa vlaknima i savršene su za trenutno povećanje energije. Istraživanja su pokazala da konzumacija samo dve banane dnevno osigurava dovoljno energije za naporni 90-minutni trening.

 

Međutim, ovo nije jedina prednost ovog voća. Banane pomažu u sprečavanju znatnog broja bolesti, i zato bi ih trebalo uključiti u svakodnevnu ishranu.

DEPRESIJA:

Prema nedavnom istraživanju provedenom među ljudima koji pate od depresije, mnogi su se od njih osećali mnogo bolje nakon što su pojeli bananu. To je zato što banana sadrži triptofan, vrstu belančevine koju telo pretvara u serotonin koji pomaže da se opustite, budete bolje raspoloženi i osećate srećnijima.

PMS:

Zaboravite tablete - pojedite bananu. Vitamin B6 reguliše nivo glukoze u krvi, što utiče na vaše raspoloženje.

ANEMIJA:

Bogata gvožđem, banana može da stimuliše proizvodnju hemoglobina u krvi i tako pomaže u slučajevima anemije.

PRITISAK:

Ovo jedinstveno tropsko voće izrazito je bogato kalijumom, a sadrži malo soli, što ga čini savršenim za regulaciju krvnog pritska.

MOZAK:

200 studenata iz Engleske pomogli su kod istraživanja jedući banane za doručak, ručak i međuobroke, u pokušaju jačanja svoga mozga. Istraživanja su pokazala da kalijum – smešten u voću pomaže kod učenja jer poboljšava koncentraciju.

ZATVOR:

Banana pomaže u savladavanju problema zatvora bez posezanja za laksativima.

MAMURLUK:

Jedan od najbržih načina lečenja mamurluka: banana milkšejk zaslađen medom. Banana umiruje želudac i uz pomoć meda povećava nivo šećera u krvi, dok mleko smiruje i ponovo hidrira vaš organizam.

GORUŠICA:

Banane neutrališu kiselinu u telu, stoga ukoliko patite od gorušice, pokušajte da pojedete bananu za olakšanje simptoma.

JUTARNJE MUČNINE:

Konzumacija banana između obroka pomaže u održavanju nivoa šećera u krvi i izbegavanju jutarnje mučnine.

NERVI:

Banane sadrže visoke količine B vitamina koji pomaže smirivanju nervnog sistema.

Dakle, banana je stvarno prirodni lek za mnoge bolesti. Ako je upoređujete sa jabukom, ima četiri puta više belančevina, dva puta više ugljenih hidrata, tri puta više fosfora, pet puta više vitamina A i gvožđa, i dvostruko više ostalih minerala i vitamina.

Izvor:Punkufer.hr

Image by S. Hermann & F. Richter from Pixabay

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži