Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Zdravlje Evo šta sve izaziva ekcem i kako da ga izlečite
 
 

Evo šta sve izaziva ekcem i kako da ga izlečite

Ekcem ili atopski deramatitis jedan je od najčešćih oboljenja kože, koje obično počinje u dečijem dobu. U pitanju je nasledno kliničko stanje kod koga su udruženi zapaljenje kože - dermatitis, bronhijalna astma i alergijska kijavica.

Konkretno, koža se na određenim mestima osuši, pocrveni, nakon čega dolazi i do pojave intenzivnog svraba, pa čak i do pucanja kože. Najčešća mesta na kojima dolazi do pojave ekcema kod ljudi jesu lice i udovi, ali nije isključena ni pojava na ostalim delovima tela. Ekcemske promene na koži karakterišu se u početku crvenilom, vlaženjem, stvaranjem krusta, a hronične promene odlikuje zadebljala koža i naglašen kožni crtež. Intenzivni svrab koji remeti san je jedna od osnovnih karakteristika atopskog dermatitisa. Kod 50 odsto pacijenata ekcem se povlači za 18 meseci. Mogu se javiti novi naleti bolesti tokom adolescencije. Inače, bolest traje 15-20 godina. Kada se javi u poznijem uzrastu obično ima ozbiljniji tok. Više od dve trećine pacijenata imaju lično ili u porodici alergijsku kijavicu, polensku groznicu ili astmu.

Značaj ishrane za pojavu bolesti još uvek je nejasan. Dijeta u velikom broju slučajeva nije od velike pomoći, ali se ipak preporučuje da se uradi RAST- test specifičnih antitela na pojedine alergene naročito kod dece koja ne reaguju na terapiju. Najčešći alergeni iz hrane koji mogu biti od značaja su belance, konzerve tune, kravlje mleko, kikiriki, orasi, lesnici, bademi, soja, ponekad pšenično brašno. Promene na koži kod ekcema brzo reaguju na potentne lokalne kortikosteroidne preparate, a kada se postigne poboljšanje koriste se blagi lokalni kortikosteroidi i preparati koji zamašćuju kožu. Kupke u katranskim preparatima kao i katran u mastima, pastama i gelu takođe su efikasni.

Image by Igor Link from Pixabay

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži