Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Zdravlje Uticaj kofeina na plod u trudnoći
 
 

Uticaj kofeina na plod u trudnoći

Da bi se beba pravilno razvijala naročito u prvim mesecima trudnoće, poželjno je da buduća mama vodi računa o ishrani. Takođe, ginekolozi ali i pedijatri naglašavaju važnost zdrave i raznovrsne ishrane i u toku perioda dojenja. Alkohol, kao i konzumiranje nikotina je strogo zabranjeno, a sa slatkišima i kofeinom treba biti umeren.

 

Preporuka je da trudnica ima tri obroka u toku dana (doručak, ručak, večeru) kao i užinu pre ručka. Prvo tromesečje je specifično samo po sebi jer u prvim mesecima trudnoće rani simptomi trudnoće su između ostalog i jutarnje mučnine praćenje povraćanjem. Nutricionisti savetuju da se u tom slučaju konzumiraju manji i lagani obroci bazirani na svežem voću i povrću, integralnim žitaricama, mahunarkama i sl.

Da li su kapsule za kafu štetne u trudnoći?

Ako govorimo o upotrebi kofeina, prvo što nam pada na pamet jeste kafa. Mnoge trudnice muči pitanje da li smeju da piju kafu i u kojim količinama. Odgovor koji ćete čuti od većine ginekologa jeste da u toku trudnoće treba biti umeren u svemu pa i u ispijanju kafa. Jedna šolja kafe je sasvim dovoljna. Ovde treba biti obazriv s obzirom na to da kofeina nema samo u kafi već i u drugim napicima kao što su energetska pića i gazirani sokovi kao i u crnoj čokoladi.

Danas su itekako popularni tzv. aparati za kafu na bazi kapsula. Pripadnice lepšeg pola koje uživaju u produženom espressu ili kapućinu treba da znaju da danas na tržištu mogu pronaći i tzv. bezkofeinske kapsule za kafu koje, kao što im i sam naziv govori, ne sadrže kofein i potpuno su bezbedne za trudnice.

Koliko je kofein štetan kada je rana trudnoća u pitanju?

Skoro svaki ginekolog će vam reći da su prva četiri meseca ključna za pravilan razvoj ploda i da do tada trudnice treba najviše da vode računa o ishrani. Rana trudnoća podrazumeva period do ulaska u drugi trimestar, pa se trudnicama savetuje da koliko mogu izbegavaju prevelika okupljanja.

Ako govorimo o unosu kofeina u organizam, treba napomenuti da je optimalan unos oko 200 mg dnevno. Sve preko toga se ne preporučuje. Treba naglasiti da u proseku, jedna šolja crne kafe sadrži oko 135 mg kofeina, što praktično znači da je maksimalna doza u toku dana dve šoljice kafe. Naravno, treba voditi računa i o ostalim napicima koje sadrže kofein kao što su zeleni čaj, koka kola i sl.  Na kraju, umerenost je ključna reč i treba se pridržavati preporučenog unosa.

Da li kofein utiče na krvni pritisak u trudnoći?

Pojedine studije ukazuju na to da kofein može uticati na blago povećanje krvnog pritiska u trudnoći kao i na povećan broj otkucaja srca. Kod pojedinih trudnica može izazvati probleme sa varenjem, nesanicu, mučnine i sl.

Retki su slučajevi kada može doći do spontanog pobačaja ili privremenog porođaja kao posledica uticaja kofeina. Ukoliko se pridržavate preporučene dnevne doze nemate razloga za brigu.

Dakle, maksimalna doza su dve šoljice kafe. Pri tom, vodite računa o tzv. skrivenom kofeinu koji se može nalaziti u pojedinim sokovima, vitaminskoj vodi, sladoledu itd.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži