Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Zdravlje Kako da vaše dete jede zdravo?
 
 

Kako da vaše dete jede zdravo?

Kada imate bebu, ishrana postaje jedan od najvažnijih aspekata brige o njenom zdravlju i razvoju. U prvim godinama života, ali i nakon toga, zdrava hrana je ključna za rast i razvoj dece. Mnogi roditelji se suočavaju sa izazovima i nedoumicama oko toga šta je najbolje da njihovo dete jede, posebno kada se radi o uvođenju čvrste hrane. Kako bi se obezbedio pravilan unos hranljivih materija i očuvala dobra fizička kondicija deteta, neophodno je uspostaviti zdrave navike u ishrani od najranijeg uzrasta.

foto: freepik.com

 

Uvek im ponudite više izbora

Primoravanje na nešto nije prijatno, posebno maloj deci koja žele da uspostave svoju nezavisnost. Ova situacija se odnosi i na kuhinju, gde više ponuđenih opcija deci pruža osećaj samostalnosti.

Naravno, roditelji i dalje mogu da kontrolišu način ishrane. Ukoliko im ponude dve slične, zdrave namirnice. Možda na prvu ne zvuči značajno, ali deci daje osećaj da su uključena u odluke o ishrani, što može podstaći otvorenost prema novim ukusima i zdravim obrocima.

Osim toga, uključivanje dece u planiranje obroka, uz smernice koje vrste hrane treba da sadrže, poput tri porcije povrća, jedne porcije ugljenih hidrata i jedne porcije proteina, ne samo da pomaže deci da izraze svoje mišljenje, već ih i podstiče da budu zainteresovana za zdravu ishranu.

Napravite kombinacije ukusa

Deca su po prirodi skeptična prema novim stvarima, a to uključuje i zdrave namirnice. Kako biste im olakšali probavanje novih ukusa, kombinujte ih sa onim koje vaše dete već voli. Prema istraživanjima lekara, tokom prvih pet godina života deca uče šta, kada i koliko da jedu na osnovu navika svojih porodica.

Kako biste deci predstavili zdrave navike u ishrani, važno je upoznati ih sa raznovrsnom hranom, poput svežeg povrća i voća, integralnih žitarica i proteina. To će im pomoći da kasnije u životu ne postanu izbirljivi kada se radi o hrani.

Ukoliko je sa uvođenjem čvrste hrane vaše dete probirljivo i ne želi da jede određene namirnice, uvek ih možete pomešati sa drugim sastojcima. Ako ste već koristili blender za bebe, onda znate da su kašice najbolji način da napravite zdrav obrok. Kada vaše dete malo poraste, blender možete koristiti za pravljenje raznih čorbi, potaža, pirea od povrća ili voćnih smutija.

Neka sami odaberu šta žele da jedu

Dopuštajući deci da sama biraju šta žele da jedu, roditelji mogu da povećaju interesovanje dece za raznoliku i nutritivno bogatu hranu. Deci koja imaju izbor, mogu se svideti zdrave opcije, pa čak i da sami predlože nove obroke ili sastojke koje bi hteli da probaju.

Jedan od načina da im date kontrolu nad izborom hrane jeste da im omogućite da samostalno odlučuju o onome što jedu i biraju nove ukuse i kombinacije. Roditelji takođe mogu da uključe decu u proces pripreme hrane, što ih podstiče da budu kreativniji i da se više zainteresuju za zdravu ishranu.

Pružite im priliku da vide kako se hrana sprema

Deca su po prirodi radoznala i trebalo bi da im date priliku da vide kako hrana nastaje i odakle potiče. To može da podstakne njihovo interesovanje za zdrave namirnice, poput povrća, voća, žitarica i mlečnih proizvoda. Takođe, uključite ih u pripremu zdravog obroka, jer to povećava šanse da će hteti da probaju nove sastojke. Merenje, mešanje ili degustiranje ukusa su jednostavni zadaci koje će lako ispuniti. Dok obavljaju ove zadatke, deca mogu videti kako se sastojci spajaju i prave celokupan obrok. Kuvanje sa malom decom znači da će se sporije spremanje obroka, ali je vredno truda. Na taj način oni uče osnovne veštine kuvanja, a samim tim stiču zdrave navike od malena.

Budite primer i ponudite im raznovrsnu hranu

Deca su jako podložna uticaju svog okruženja, a kada je ishrana u pitanju, najveći je uticaj roditelja. Stavovi i navike roditelja u vezi sa ishranom mogu dovesti do zdrave ili nepravilne ishrane kod dece. Deca se ugledaju na ljude iz svog okruženja, pa im budite primer tako što ćete jesti zdravo i raznovrsno.

Ohrabrujte ih da probaju različite namirnice i da se osećaju dobro kada jedu hranu koja je dobra za njihov organizam. Pohvalite ih kada odaberu zdravu hranu i uverite se da svi u kući jedu zdravo. Na taj način, deci ćete dati jasnu poruku da je zdrava ishrana važna i da je to pravi put za održavanje dobrog zdravlja.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži