Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Ženski kutak Da li je moguće zauvek se rešiti menstrualnih bolova
 
 

Da li je moguće zauvek se rešiti menstrualnih bolova

Pre i tokom menstrualnog perioda mnoge žene osećaju neprijatan bol koji može varirati od periodičnih neugodnih probadanja, do jakih i redovnih grčeva koji su često neizdrživog intenziteta.

Srećom, uvek postoje načini na koje možete ublažiti ili zaustaviti ovakve bolove i samo je neophodno da pronađete opciju koja najviše prija Vašem organizmu.

Bol povezan sa menstruacijom stručna terminologija prepoznaje pod imenom dismenoreja i istraživanje Američkog koledža za akušerstvo i ginekologiju pokazalo je da više od polovine ispitanih žena u toku menstruacije imaju minimum jedan do dva bolna dana svakog meseca.

Važna je informacija da neke osnovne bolesti mogu uticati na bolove pre i tokom ciklusa, a u zavisnosti od pravog uzroka menstrualnih bolova moguće je, uz savetovanje sa izabranim lekarom, odrediti terapiju koja bi te bolove zauvek minimalizovala i zaustavila.

Različiti lekovi imaju različito dejstvo na različite žene. Odnosno, ne deluju isti lekovi identično na različite pacijente.

Lek za bolnu menstruaciju se, dakle, određuje na osnovu individualnih zdravstvenih karakteristika pojedinačnih pacijentkinja.

Međutim, postoje neke metode i medikamenti koje doktori najčešće prepisuju za ublaživanje menstrualnih bolova.

Hormonalna kontracepcija

Hormonalna kontracepcija postoji u različitim oblicima.

Oralna upotreba hormonske kontracepcije dovodi do procesa u kojem hormoni ne dozvoljavaju jajnicima da otpuste jajne ćelije. Oralna kontracepcija dostupna je u obliku tableta, a među njima postoje dve varijacije:

Kombinovane estrogeno-progesteronske pilule - sadrže kombinaciju estrogena i progesterona i mogu se koristiti od prvog do poslednjeg menstrualnog ciklusa tokom života

Progesteronske pilule - sadrže samo progesteron i prepisuju se uglavnom onim ženama kojima ne odgovaraju kombinovane pilule Obe varijante mogu preduprediti i sprečiti bolne menstruacije, a da bi tablete pokazale svu svoju efikasnost žena ih mora konzumirati svakoga dana bez izuzetka. Kontinuirana upotreba oralnih kontraceptivnih pilula služi za tretiranje i regulaciju dismenoreje, sa dve glavne prednosti: ublažavanje bolova i smanjenje povezanih menstrualnih poremećaja, odnosno dovodi ženu u stanje gde može računati na redovnu menstruaciju.

Progestinski uređaji

Progestin je sintetički oblik hormona pod nazivom progesteron. Postoji nekoliko načina na koji progestin može uticati na olakšavanje i zaustavljanje menstrualnih bolova:

 1. Intrauterina kontracepcija - je plastični ili metalni uložak, poznat kao spirala, koji ginekolog aplikuje u žensku matericu. Njegova svrha je da blokira susret između jajnih ćelija i spermatozoida u jajovodim što onemogućava trudnoću, o čemu se više može pročitati u objavljenom istraživanju Američke federalne agencije za hranu i lekove.
 2. Subdermalni kontraceptivni implant - ima oblik cevčice, dužine 4 centimetara i debljine 2 milimetara. Postavlja se ispod kože, u nadlakticu i postepeno oslobađa hormone sa ciljem da se spreči ovulacija. Dejstvo traje tri godine, a nakon protoka ovog perioda uređaj se mora zameniti za novi. Kontraceptivne injekcije - zaštita traje najviše tri meseca nakon čega bi trebalo ponoviti dozu.

Oboljenja koja direktno utiču na menstrualne cikluse

Kao što je već rečeno, nekada je izvor menstrualnih bolova osnovna bolest, a ovi bolovi mogu nestati od trenutka kada se započne sa lečenjem te osnovne dijagnoze. Upravo te osnovne bolesti mogu nas dovesti do različitih neugodnosti i opstrukcija. Neretko ova oboljenja utiču na naš društveni, pa i seksualni život jer seks sa partnerom može biti prilično bolan, te je veoma bitno, zbog višestrukih faktora, da povedemo računa o zdravlju jer time čuvamo sebe i ljude koje volimo.

Endometrioza

Endometrioza je hronično oboljenje do kojeg dolazi kada tkivo, odnosno sluznica krene sa rastom izvan materice koju obavija. Tada može doći do obilnijeg krvarenja jer sluznica otiče istovremeno sa menstruacijom.

Simptomi koji ukazuju na endometriozu su:

 • Bolni grčevi tokom menstruacije
 • Konstantan bol u karlici i donjem delu leđa
 • Bol tokom ili nakon seksa
 • Bolno pražnjenje creva
 • Problemi sa varenjem
 • Neplodnost
 • Krvarenje i van perioda

Fibroidi materice

Fibroidi su zapravo benigni tumori koji se pojavljuju u materici, odnosno u njenim raznim delovima. Jedna od pet žena ima problema sa fibroidima koji vremenom rastu ukoliko se ne leče, pa postoje neki izveštaji koji tvrde da mogu narasti i do veličine lubenice.

Često je uzrok neki genetski faktor, a za povećanje fibroida odgovornost snosi ženski hormon estrogen.

Simptomi koji ukazuju na fibroide su:

 • Bolovi tokom menstruacije
 • Obilne menstruacije
 • Bolovi tokom seksualnog odnosa
 • Pojačano mokrenje
 • Problem sa pražnjenjem creva, zatvor
 • Moguće su groznice i povišena temperatura

Adenomioza

Adenomioza je zapravo najčešći oblik endometrioze. Može biti potpuno asimptomatska ili praćena obilnijim krvarenjem u periodu menstruacije. Najčešće problema sa ovim stanjem imaju žene koje se nalaze u razdoblju od 35. do 50. godine života.

Ovo stanje karakteriše tkivo endometrijuma koje se nalazi van svog prirodnog mesta i ono koje je udaljeno od materice. Naučna istraživanja pokazala su da postoji snažnja veza između neplodnosti i adenomioze. Za lečenje se preporučuje kombinacija lekova i hirurške intervencije.

Simptomi adenomioze su:

 • Bolne menstruacije sa obilnim krvarenjem
 • Bolovi u karlici, donjem delu leđa i nogama
 • Bolni seksualni odnosi
 • Oticanje stomaka

Metodi za brzo delovanje bez upotrebe lekova

Ukoliko želite da problem sa bolnim menstruacijama rešite brzo, ali kratkotrajno, možete pripremiti nekoliko stvari koje će pomoći da se oslobodite trenutnog bola.

 • Prislonite tople obloge, flašu tople vode ili termos na bolno područje stomaka
 • Istuširajte se toplom vodom
 • Nežno izmasirajte bolno područje
 • Koristite se metodama opuštanja tela, poput joge ili pilatesa
 • Probajte sa elektronskim uređajima za stimulaciju nerava tretiranjem bolnog dela abdomena
 • Lagano se istežite.

Dijeta kao pomoć protiv bolova

Kontrolisani unos namirnica može pomoći da se izbegnu i umanje bolna stanja tokom menstruacije. Studije pokazuju da se onim ženama koje se nezdravo hrane, pre svega unoseći šećere i nezdrave masti, mesečni ciklusi mnogo bolniji nego kod onih žena koje svoju ishranu baziraju na voću i povrću.

Rezultatom istraživanja koje je objavljeno od strane Nacionalne biblioteke za medicine, a koja deluje pod pokroviteljstvom vlade Sjedinjenih Država, pokazano je da konzumacija "grickalica" povećava rizik od umerenih do prilično bolnih grčeva tokom menstrualnog ciklusa, naročito kod mladih žena.

Uticaj pušenja

Studije takođe navode da pušenje takođe utiče na bolnost menstruacije. Rezultat istraživanja Nacionalne biblioteke za medicinu govori da žene pušači imaju 1,45 puta veću šansu da osete simptome dismenoreje.

Zaključak se sam nameće. Uzroci bolnih menstruacija mogu biti različiti, a svakako je bitno da pre bilo kakvih terapija, lekova ili intervencija razgovarate sa svojim izabranim ginekologom kako biste pronašli rešenje koje najviše odgovara Vašem organizmu.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži