Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Ženski kutak Šta vaša garderoba govori o vama?
 
 

Šta vaša garderoba govori o vama?

kupovina odeceČuvena je izreka da odelo (ne) čini čoveka. Međutim, deluje da se ona više odnosi na žene, nego na muškarce. Klinički psiholog dr Dženifer Baumgartner tvrdi da naš odabir garderobe odaje okruženju naše pravo lice. Preveliki izrez na suknji sugeriše da ste gladni moći i ćelite da imate kontrolu, dok previše nakita o vama govori da ste nesigurni i da imate finansijske poteškoće.

Dr Baumgartner kaže: „Vaša odeća otkriva šta se zaista dešava u vama. Vaše misli i osećanja se već nalaze ogoljeni u vašem ormaru. Vi samo treba da ih pogledate“.

U njenoj knjizi, opisane su najčešće greške koje žene prave pri odabiru garderobe. Mnoge zapadnu u zamku poznatih brendova, ili su stalno u poslovnim, svedenim varijantama. Još jedan tipičan problem je da žena postane „zarobljenik“ stila koji je negovala godinama.

Odeća koja više otkriva, nego što sakriva, pokazuje da osoba koja je nosi želi da se oseća moćno i da je ljudi primećuju. S druge strane, žene koje se „zakopčavaju do grla“ svojim izgledom govore da je ženstvenost slabost, a ne moć.

Ako ste često u farmerkama ili trenerkama sa neurednim konjskim repom, čuvajte se. Možda se identifikujete sa ulogom majke, a potiskujete sve druge delove sebe, verovatno zbog krivice ili iscrpljenosti.

Dr Baumgartner kaže: „Vaše ponašanje, od toga kakvu hranu jedete, do toga s kakvim muškarcima se viđate, motivisano je spoljnjim faktorima“.

Zašto bi bilo drugačije i sa odećom koju kupujemo? Sve što treba je da prepoznate vaše navike u kupovini i pribeležite kakve komade imate u garderoberu kako biste prepoznali šta im je zajedničko.

„Vi možete napraviti pravu promenu i pronaći garderobu koja će se poklapati sa boljom ženom koja ste postali“.

U svojoj knjizi „Ono si što nosiš“ dr Baumgartner otkriva kako da sebe izvedete iz robovanja nekom stilu.

Najbolje bi bilo da ubacite kontrastne komade: recimo zlatni kaiš na crnu garderobu ili neobične cipele sa visokom potpeticom.

Ona takođe otkriva da ona govori klijentima da idu na „medija dijetu“ odnosno ograniče sebi izlaganje slikama koje narušavaju njihovo samopouzdanje.

Magazini sa ultramršavim modelima samo će vas ubeđivati da vi niste dovoljno dobri.

Žene treba da kupuju odeću koja im se sviđa i imaju po jednog uzora među slavnim osobama čiji će stil pratiti.

Izvor: B92

This content has been locked. You can no longer post any comment.