Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Zabava Da li ste znali? Zašto gorimo na suncu?
 
 

Zašto gorimo na suncu?

Jeste li izgoreli ovih dana na suncu ili ste se dobro čuvali?

Interesantno je to što nije sunce to koje vas „prži“ – crvenilo potiče od odbrambenog mehanizma vašeg tela. Naime, radijacija u sunčevom ultraljubičastom spektru izaziva oštećenje DNK vaših ćelija kože. Ultraljubičasto zračenje podeljeno je u tri tipa: UVA: Ima manje energije i dužu talasnu dužinu i zahvaljujući njemu dobijamo fin ten. UVB: Reč je o srednje kratkim talasima koji mogu pričiniti dovoljno štete da se jave opekotine.

UVC: To je zračenje kratke talasne dužine, a najveće energije, ali ovo nema mnogo uticaja na našu kožu jer uglavnom biva apsorbovano u atmosferi. Kada koža počne da detektuje UVA zračenje, receptori proizvode specijalne ćelije po imenu melanociti koje proizvode dodatni melanin i potamnjuju kožu. S druge strane, UVB zračenje oštećuje ćelijski DNK. Ako previše ćelija bude uništeno, dolazi do imunološke reakcije koja izgleda kao opekotina. Inače, lekari preporučuju redovno mazanje kremama sa zaštitnim faktorom i izbegavanje sunca u periodu između 12 i 17 časova.

Foto: Fotografie Link

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži