Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Zabava Da li ste znali? 10 grešaka zbog kojih ne možete da zaspite
 
 

10 grešaka zbog kojih ne možete da zaspite

Ukoliko vam treba dosta vremena da se uspavate, imate problema sa snom, ili se budite umorni, sigurno pravite neku grešku, a da toga niste ni svesni. Bol u leđima ili vratu, ukočenost, samo su neke od fizičkih posledica. Predstavljamo vam deset stvari na koje treba obratiti pažnju, da bi ste se odmorili u snu.

loe spavanje.jpg - 26.01 Kb

1. Spavate na visokom jastuku

Vaša kičma treba biti ravna dok ležite. Glava i vrat treba da budu podignuti 4 do 5 centimetara. Glava i vrat vam ne smeju biti savijeni dok spavate, jer to može uzrokovati pritisak na kičmene pršljenove i stvarati bol.

2. Jastuke koristite samo za glavu

Možda niste znali, ali ukoliko podmetnete jastuk ispod kolena, smanjićete pritisak na donji deo leđa. Dok spavate na boku, stavite dodatni jastuk između nogu.

3. Spavate na starom dušeku

Koristite žičane dušeke? Da li znate d aim je rok trajanja najduže deset godina? To zavisi i od vaše težine, kao i od vremena provedenog spavajući. Ukoliko primetite udubljenje u dušeku, to je znak da vam je neophodan novi.

4. Spavate na previše mekom dušeku

Dušek treba prilagoditi vašoj težini i građi. Dušek ne sme biti previše mekan, odnosno ne smete upadati u njega. Ako vam karlica bude nekoliko centimetara niže od ostatka tela, očekujte bol u leđima i kukovima.

5. Spavate na previše tvrdom dušeku

Sve ovo zvuči komplikovano, ali vaše telo ne sme da ne propada u dušek. Ne spavate na kamenu! Tvrd dušek izaziva krivljenje kičme i ukočenost. Ukoliko imate tvrd dušek, koristite prostirke od memorijske pene.

6. Ležete punog stomaka

Nikako! Tri sata pred spavanje ne smete jesti jaku hranu. Ako ste mnogo gladni, jedite hranu koja se lako vari i nije masna, ili jako začinjena, jer vas može mučiti gorušica i bolovi u stomaku.

7. Pijete alkohol pre spavanja

Od alkohola ćete se lakše uspavati, ali će vam san biti loš i često ćete se buditi u toku noći. Najbolje je da smanjujete količinu alkohola kako odmiče veče, da bi vam se organizam pripremio za san.

8. Spavate na stomaku

Spavate na stomaku, a glavu ste okrenuli na stranu, jer ne možete disati ako vam je glava zabijena u jastuk. U tom slučaju krivite kičmu, što izaziva bol u vratu i leđima. Najbolje bi bilo da savijte koleno i lakat na stranu na koju okrećete i glavu i stavite jastuk ispod ramena i kuka.

9. Spavate u sintetičkim materijalima

Sintetički materijali zadržavaju toplotu vašeg tela više nego prirodni. Trudite se da spavate u u pidžamama i posteljini od pamuka, ili drugih prirodnih materijala koji propuštaju bolje toplotu i upijaju vlagu

10. Spavate u previše hladnoj ili toploj prostoriji

Najbolja temperatura za spavanje je 19 stepeni. Pokušajte da vam soba ne bude toplija od 24, a hladnija od 12 stepeni i vaš san će biti kvalitetan, što dovodi do veće produktivnosti u toku dana.

Laku noć!

foto:cbsnews.com

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži