Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Srbija Kredibilni, transparentni i mirni izbori u Srbiji su ključni na putu evrointegracija
 
 

Kredibilni, transparentni i mirni izbori u Srbiji su ključni na putu evrointegracija

U zajedničkoj izjavi Tanja Fajon (S&D, SI) i Vladimir Bilčík (EPP, SK), posrednici u međustranačkom dijalogu o unapređenju izbornih uslova u Srbiji, održali su poslednju rundu inkluzivnih konsultacija sa svim ključnim akterima uoči izbora zakazanih za 21. jun 2020. i istakli njihov poziv za kredibilne, transparentne i mirne izbore. “U nedelju 21. juna 2020. Srbija će biti jedna od prvih zemalja u Evropi koja će održati parlamentarne i lokalne izbore u ograničenim uslovima zbog pandemije COVID-19.

Pored obezbeđivanja kredibilnih, transparentnih i mirnih izbora, takođe pozivamo sve učesnike da poštuju zdravstvene i bezbednosne mere koje će se primenjivati na dan izbora. Integritet izbornog procesa zavisi od potpunog poštovanja osnovnih demokratskih principa gde građani mogu slobodno da izraze svoju volju ubacivanjem svog glasačkog listića u glasačku kutiju u mirnom okruženju bez ikakvog pritiska ili zastrašivanja. Nadamo se da će rezultati tačno odražavati demokratsko nadmetanje u kome će uslovi biti jednaki za sve učesnike. U tom smislu pozivamo nadležne institucije i medije da pruže objektivne, transparentne i nepristrasne usluge u skladu sa zakonima i propisima.

Takođe pozivamo sve organe odgovorne za izbore da budu proaktivni i da obezbede punu primenu obaveza preuzetih tokom međustranačkog dijaloga sa Skupštinom Srbije posredstvom Evropskog parlamenta o izbornim uslovima. Međutim, žao nam je što i pored naših napora uslovi nisu bili dovoljni za jedan deo opozicije koja je odlučila da bojkotuje izbore. Mi ćemo nastaviti i dalje da ulažemo napore u pronalaženju dodirnih tačaka za sve strane. Iako je COVID-19 sprečio Evropski parlament da pošalje posmatrače izbora, mi nastavljamo da pažljivo pratimo razvoj događaja i u mislima ćemo biti sa građanima Srbije kad budu izražavali svoje demokratske aspiracije na biralištima.

Pozdravljamo Specijalnu misiju za ocenu izbora koju je formirala OEBS-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u ovim teškim okolnostima, koja, pored posmatrača izbora u Srbiji, ima izuzetno važnu ulogu u praćenju i izveštavanju pre, tokom i posle izbornog dana. Evropska unija je partner Srbije broj jedan i većina građana Srbije je za evropske integracije svoje zemlje. Stoga se nadamo da su građani imali prilike da čuju sve političke partije, uključujući i one nove proevropske političke programe i agende koje će približiti zemlju članstvu u EU. Takođe se nadamo da će te proevropske političke agende naći svoje mesto u novom sazivu Skupštine i da će imati uticaja na ubrzanje neophodnih reformi koje su aktuelne u Srbiji.

Evropski parlament je spreman da radi sa svim političkim strankama koje su posvećene obezbeđivanju demokratske i proevropske budućnosti, koju građani Srbije priželjkuju. S tim ciljem i dalje ćemo biti posvećeni radu sa novim sazivom Skupštine Srbije i drugoj fazi međustranačkog dijaloga posredstvom EP.” Pozadina U martu 2012. EU je odobrila Srbiji status kandidata i zemlja od 2014. vodi pregovore za punopravno članstvo. U oktobru 2019. Evropski parlament je pokrenuo međustranački dijalog sa Skupštinom u cilju poboljšanja izbornih uslova i rešavanja nerešenih pitanja koja su motivisala deo opozicije da proglasi bojkot. COVID-19 kriza je iznedrila preokupacije o sve većem broju dezinformacija koje su usmerene na podrivanje podrške koju je EU pružala Srbiji tokom pandemije.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži