Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Srbija 5 najukusnijih poslastica iz Srbije
 
 

5 najukusnijih poslastica iz Srbije

Mnogi su stava, da obrok nije obrok ako se ne završi dobrim desertom. Ukoliko ste i vi tog razmišljanja, ovo je definitivno članak za vas.

 

Hrana je jedna od stvari po kojoj je naša zemlja poznata, te smo odlučili da napravimo listu od 5 najukusnijih poslastica. Ovi tradicionalni deserti postali su simbol naše zemlje i najpopularniji su među turistima.

Većina poslastica sa naše liste prave se od voća, te ćemo na samom početku reći nešto više o voću kao prirodnom brendu naše zemlje koji je zaslužan za to da naši deserti budu toliko ukusni.

Prirodni brendovi Srbije


S obzirom na to da je naša zemlja bogata prirodnim dobrima i poznata po šljivama, malinama i višnjama, voće i varijacije poput liofilizovanog voća su jedinstveni deo naših slatkiša..

Naše područje oduvek je bilo bogato starim autohtonim sortama voća, posebno šljiva, jabuka i kruški, gajenih stotinama godina unazad.

Šljiva, na ovim prostorima gajena je još u srednjem veku na manastirskim i feudalnim posedima a od 13. veka i na imanjima seljaka. Za vreme turskog perioda voćarstvo se razvijalo i šljiva je preuzela primat nad ostalim voćem. Danas ova voćka je jedan od najvećih simbola i brendova naše zemlje.

Malina poznata još i kao crveno zlato dovela je našu zemlju sam vrh svetskih proizvođača. Za njen jedinstven ukus zaslužno je kvalitetno i plodno zemljište kao i proizvodnja u porodičnim zasadima. Tako je, ariljska malina postala sinonim za sofisticiran ukus i kvalitet u celom svetu.

Oblačinska višnja takođe zauzima veoma važno mesto kao je reč o prirodnim bogatstvima naše zemlje.

Specifična po visokom sadržaju suve materije, izbalansiranom odnosu slatkog i kiselog, oblačinska višnja u svetskoj konditorskoj industriji sinonim je za kvalitet. Čokolade, sladoledi, različti topinzi i nadevi, samo su deo niza proizvoda koje ova sorta višnje čini posebnim.

Plodno tle za dobro i kvalitetno voće omogućilo je nastanak brojinh deserta. Vreme je da započnemo našu listu.

Nadam se da ovo ne čitate gladni.

#1 Lenja pita od višanja

Dobra- stara lenja pita, jedna od onih poslastica koje pripadaju kuhinji naših baka, ali i dalje jednako popularna. Baš zato se i našla na ovoj listi.

Pita koja podseća na bezbrižne dane detinjstva. Kiselkasto slatka kombinacija, prhko testo koje se topi u ustima. Oblačinska višnja doprinela je savršenom ukusu ove piti i jedan je od glavnih sastojaka.

Poznata je od davnina, vrlo se lako pravi i nije finasijski zahtevna. Ako je posmatramo sistematski, u pitanju su dve kore između kojih se nalazi voće. Pravi se još i sa jabukamai borovnicama.

Danas, lenja pita se služi i u restoranima i postala je jedan od simbola srpske kuhinje.

#2 Domaći džem od šljiva


Šljiva kao što smo već rekli jedna je od glavnih simbola naše države.

Koliko ste puta samo džem od šljiva jeli kašikom iz tegle?

Verovatno mnogo, upravo zato se i nalazi našoj listi. Ovaj džem nas prosto mami svojim ukusom i mirisom, idealan je kao fil za kolače, palačinke, ili prosto i jednostavno parče - hleba.

Takođe, šljiva je dobro poznati antioksidans, ubrzava metabolizam i snižava holesterol.

Proces pravljenja džema od šljiva nije jednostavn što ovoj poslastici daje dodatnu čar, svaki trud se na kraju dobro isplati.

Ako ste odrastali na teritoriji Srbije mala je verovatnoća da niste odrasli na ovom desertu. Možda ste se čak i nekoliko puta razočarali kada biste upitali roditelje da li ima nešto slatko a oni odgovarali sa “ima džema od šljiva”.

U svakom slučaju, ova tradicionalna poslastica i danas, ponosni je deo srpske kuhinje.

#3 Knedle od šljiva


Još jedna poslastica na našoj listi od šljiva su knedle od šljiva poznate još i kao gomboce. Ovaj desert karakterističan za Vojvodinu, sastoji se od testa od krompira, oblikovanog u loptice punjene šljivama i uvaljane u prženu prezlu.

Nekada su se gomboce jele za ručak, obično subotom. Da bi ih jeli danas, mnogi ljudi preskoče čorbu ili glavno jelo, čak i jedno i drugo. Gomboce sa šljivama su gurmanska prilika koja se ne propušta.

Napraviti gomoboce nije mali posao, ali nakon samo jednog zalogaja, znaćete da je vredno svakog truda.

#4 Kompot od kajsija


Kajsija - kraljevsko voće, ne samo da je cenjena kao hrana nego kao i lek. Kod nas se najviše koristi u proizvodnji sokova, džema i kompota.

Kompot od kajsija čest je gost na srpskim trpezama.

Kompot je zapravo kombinacija svežeg i suvog voža, nasečenog i kuvanog u vodi sa sečerom i cimetom. Najčešće se služi hladno. Ovo je ona vrsta deserta za kojom posegnete nekoliko sati nakon ručka dok sedite i čitate knjigu.

Nekada se služio u staklenim posudama i predstavljao je kult svakog doma, čuvao se za kraj nakon što se pojede svo voće i jeo malo po malo da što duže traje.

#5 Vanilice

Za sam kraj naše liste, sačuvali smo za omiljenu poslasticu mnogih, slatkiš kojem se uvek vraćamo - vanilice.

Starinski kolač koji nikad nije izašao iz mode. Vanilice su dobile ime po dominatnoj aromi vanile, a u kombinaciji sa džemom od kajsije čini da se kolačić prosto rastopi u ustima.

Vanilice se tradicionalno čuvaju u staklenim teglicama i jedu tek nakon 2 sata. U Srbiji se najviše prave za vreme praznika, iako to nije nužno.

To koliko je ova poslastica posebna, govori i činjenica da su vanilice proglašene na sajtu za kulinarske recepte "Food52", za najlepše sitne kolače na svetu.

Na kraju

I, da li ste ogladneli?

Malo ko bi ostao imun na poslastice sa naše liste. To su deserti koji imaju značajnu prošlost ali isto tako i budućnost.

Pored tradicionalnih poslastica sa naše liste, postoji još mnogo slatkiša i deserta, pogotovo onih pravljenih od čokolade koji su zaslužili da budu spomenuti, ali to ćemo sačuvati za neku čokoladiniju listu.

Na samom kraju nemojte da zaboravite da smo zahvaljujući prirodnim dobrima naše zemlje i voću po kojem smo poznati, dobili šansu da napravimo slatkiše koje će ceo svet želeti da proba.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži