Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Srbija 15. Evropska noć istraživača – „Pažnja! Nauka na putu” 27. septembra širom Srbije
 
 

15. Evropska noć istraživača – „Pažnja! Nauka na putu” 27. septembra širom Srbije

Najveća i najatraktivnija naučno-zabavna manifestacija u zemlji, Evropska noć istraživača, biće održana petnaesti put ove godine, 27. septembra od 16 do 22 sata, u 16 gradova širom Srbije. Pod sloganom „Pažnja! Nauka na putu” biće to noć puna iznenađenja, novih otkrića i neverovatnih eksperimenata.

Evropska noć istraživača istovremeno se održava u preko 400 gradova u 23 zemlje Evrope, a u Srbiju donosi nove interaktivne radionice, zapanjujuća saznanja, naučne izazove i nezaboravne trenutke.

 

Naučne avanture biće održane u Beogradu, Smederevu, Kragujevcu, Čačku, Kruševcu, Ranovcu, Zaječaru, Nišu, Pirotu, Leskovcu, Subotici, Mokrinu, Kikindi, Novom Sadu, Inđiji i Šapcu. Program u Kragujevcu će biti oragizovan u tržnom centru Big fešn Kragujevac. Kao i svake godine, programi će biti potpuno besplatni za posetioce.

Naučnici će nam i ovoga puta otkrivati tajne sveta oko nas. Pokazaće da nauka može i te kako biti zabavna, kreativna i magična kroz razne radionice, igre, izložbe, i, naravno, neizostavne atraktivne eksperimente!

Već tradicionalno, kao uvod u Evropsku noć istraživača, od 23. septembra biće održana Evropska nedelja istraživača.
Evropska noć istraživača organizuje se uz podršku Evropske komisije širom Starog kontinenta, sa ciljem da na zanimljiv način afirmiše istraživače i nauku, približi njihov rad široj javnosti i podstakne mlade da se opredele za naučno-istraživačku karijeru.

Ova velika naučna avantura u Srbiji realizuje se kroz dva projekta: ReFocuS FLOW i TRAILS.
Koordinator projekta ReFocuS FLOW (Road to Friday of Science FLOWs) je Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ – Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, u partnerstvu sa Centrom za promociju nauke, Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta u Nišu I Univerzitetom u Kragujevcu.

Koordinator projekta TRAILS (TRAIN RESPONSIBLE AI LEARNING SOCIETY) je Kreativno edukativni centar u partnerstvu sa Naučno-tehnološkim parkom Novi Sad,Udruženjem naučnih komunikatora NAUKOM, Visokom školom strukovnih studija iz Subotice i Centrom za promociju nauke.

Projekti su finansirani iz programa „HORIZON EUROPE“, najvećeg programa Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma „Marija Sklodovska-Kiri”. Više informacija o sadržajima, lokacijama i satnici 15. Evropske noći istraživača možete naći na zvaničnom sajtu: nocistrazivaca.rs.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži