Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Čitaoci reporteri Kako napraviti kvalitetan i uspešan PR članak?
 
 

Kako napraviti kvalitetan i uspešan PR članak?

Public relations, tj. odnosi sa javnošću, predstavlaju umeće upravljanja informacijama o nekoj osobi, kompaniji, proizvodu ili usluzi kompanije, u javnosti. Kumuniciranje s javnošću je bitan deo popularnosti i ugleda jedne kompanije. Kakvu će sliku javnost imati o vašoj kompaniji, pored rada i kvalitetnih proizvoda (usluga), dobrim delom zavisi i od rada samog PR menadžera.

 

Pisanje PR članka sastavni je deo komuniciranja sa pisanim medijima. Može se reći i da je to umetnost kojom možete „ubediti ljude da ubede sami sebe“, da ono što vaša kompanija nudi, predstavlja rešenje za njihov problem. PR stručnjak donosi dobru reputaciju kompaniji, daće sve od sebe da je učini što poznatijom i uglednijom, vodi računa o izgledu kompanije kao i o izgledu njenih zaposlenih. Bavi se internim odnosima kao i odnosima sa klijentima i pronalazi rešenje za svaku situaciju koja izmakne kontroli. Public relations menadžer takođe štedi novac razvijanjem dobrih odnosa sa medijima putem kojih može dobiti besplatan publicitet za kompaniju.

Ukoliko vaš PR napiše interesantan članak u vezi sa poslom koji promovišete, ali ne samo putem marketinga koji plasirate, veće su šanse da zadobijete poverenje kupaca i ubedite ih da im je ono što vi nudite potreno. PR će napraviti tekst prekrivene prirode i kontaktirati najčitanije novine, ali objavljivanjem dobrog PR članka to neće izgledati kao nametnuta reklama kojom se kupac ubeđuje da proba proizvod, već kao novinarski članak kojim se komentariše pogodnost koju ta kompanija pruža. Prilikom rada na PR članku, prva stavka na koju treba obratiti pažnju jeste preciznost pri davanju informacija, jasnost i poruka koju želite da tekst ostavi na čitaoca. Tekst treba biti napisan u obliku jedne zanimljive priče u kojoj se nalazi rešenje za problem vašeg čitaoca. Odaberite da vaš tekst pročitaju do kraja. Poruku koju želite da prenesete upakujte u sam naslov, istaknite važnost onoga što se nalazi u vašem tekstu koristeći glagol koji će u čitaocu izazvati reakciju. Nemojte hvaliti svoju kompaniju i ono što ona nudi, jer to onda neće biti PR članak već reklama.

Napišite više verzija teksta, obratite se vašim čitateljima i mislite na njih dok kreirate članak. Prva rečenica koju napišete je ona ključna, od nje zavisi da li će tekst biti pročitan do kraja. Napišite je tako da zadrži čitaoca i zaokupira njegovu pažnju. Možete iskoristiti 5 novinarskih pitanja, na koja ćete odgovoriti u samom uvodu u priču: KO?, ŠTA?, KADA? GDE? ZAŠTO?. Ono što vam može biti od koristi pri radu na članku, jeste istraživanje koje je pokazalo da najčešće postavljano pitanje „KAKO?“ predstavlja reč na koju se najviše puta klikne na Google pretraživaču. Mislite o tome da vaš članak treba da vidi što veći broj ljudi i ne zaboravite da optimizujete naslove i tekst. Izbacite iz teksta izlizane fraze, sigurno ste više puta pročitali frazu kako je neki proizvod „vaš saveznik u borbi protiv..“. Previše prideva može smetati samom tekstu, nemojte pisati bilo šta samo da biste imali što više reči u članku. Pravopis je jako bitan deo pisanja teksta, nemojte zaboraviti da koristite potpunu latinicu ili ćirilicu (ukoliko pišete na srpskom jeziku), velika i mala sloba, interpunkciju, sintaksu, slaganje u padežu, rodu i broju, mesece u godini pišite slovima, obratite pažnju na pravilno pisanje valute i brojeva (od 1 do 9 možete pisati slovima, ostale brojeve ciframa), pazite na razmak između reči. Obraćajte se u trećem licu: „mi“ u tekstu zamenite imenom kompanije, a umseto sa „vi“ obratite se opisom ciljne gurpe. Posle vas niko neće proveriti tehničku ispravnost teksta, nemojte pravti greške, koje kada se plasiraju u medije, mogu naštetiti vašoj kompaniji.

Bitna stavka takođe jeste i ostavljanje linkova u tekstu. Linkujte kompaniju, dolaznu stranicu na kojoj čitaoci mogu pronaći nešto više o kompaniji, najznačajnije ljude i firme. Tekst ne treba da sadrži više od tri linka (maksimalno pet). Ukoliko preskočite ovaj korak, možete pasti u zaborav, jer niste olakšali vašem čitaocu put do informacija. Informacije poput kompletnog imena firme, web sajta, imena i prezimena, broja telefona i e-mail-a, mogu omogućiti da vas kontaktira neko od medija i poželi saradnju. PR tekst je samo početna stavka vašeg rada, kasnije dolazi analiziranje, postavljanje podataka u jedan hronološki red kako biste pratili sve promene koje su nastale nakon objavljivanja teksta. Rezultati rada PR menadžera vidljivi su tek oko 1- 1,5 godinu nakon početka PR aktivnosti, zato jedan dobar PR uvek mora da napreduje kako bi njegov rezultat bio vidljiv u poslovanju kompanije.

Foto od Lukas Bieri sa Pixabay

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži