Aflatoksini su prirodni mikotoksini koje proizvode mnoge vrste Aspergillus gljiva, najčešće Aspergillus flavus.
Aflatoksini su dobili naziv prema A (Aspergillus) + FLA (flavus) + TOKSIN, a oznake B i G označavaju pojavu plave (Blue) ili zelene (Green) boje fluorescencije pod UV zracima, dok oznaka M označava prisustvo u mleku (Milk).
Stvaraju se na polju i tokom skladištenja, a najčešće se mogu naći u kukuruzu, susamu, kikirikiju, pamuku, pirinču, pistaćima, semenkama bundeve, bademu, lešniku, suncokretu, soji, sušenom voću, začinima, mleku i mlečnim proizvodima i mesu. Kako dospevaju u mleko?
Životinje koje su konzumirale hranu kontaminiranu aflatoksinom izlučuju istu putem mleka, fecesa i urina. Aflatoksin M1 se ubraja u prvu grupu karcinogena prema IARC klasifikaciji iz 2002. godine. Zakonska regulativa u zemljama članicama Evropske unije za ovaj mikotoksin u konzumnom mleku namenjenom za ishranu ljudi iznosi 0.05 μg/l, dok u ostalom delu zemalja koje poseduju zakonsku regulativu za ovaj toksin (u koje spada i Srbija) dozvoljena koncentracija je deset puta veća i iznosi 0.5 μg/l.
Image by Meine Reise geht hier leider zu Ende. Märchen beginnen mit from Pixabay
Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.