Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Pet ispita na kojima je pala Bolonja
 
 

Pet ispita na kojima je pala Bolonja

Sedam godina prošlo je od kako Srbija primenjuje famoznu Bolonju. Od tada se svakog septembra ponavlja ista priča - nezadovoljni studenti prete protestom, traže niže školarine, reformu gradiva... Da se Bolonja ocenjuje kao studenti, teško da bi dobila i klimavu šesticu, a bar je pet ispita na kojima je pala, ostavljajući visoko školstvo u haosu.

Kao i svake godine u ovo vreme, srpski studenti u očaju prete protestom. Glavni razlog je uslov za upis na budžet koji država na silu pokušava da popne na 60 bodova, dok nezadovoljni bolonjci tokom godine jedva uspevaju da skupe i 48. Kažu, gradivo je i dalje preobimno i zastarelo, a od bolonjskih savremenih studijskih programa nisu videli ni slovo. Ispit zvani “gradivo i nastava” Bolonja u Srbiji ne može da položi već sedam godina. Tako su čuveni udžbenici od po 500 i kusur strana i dalje uobičajena pojava na Pravnom, Filozofskom, Filološkom, ali i mnogim drugim fakultetima.

- Reforma studijskih programa i nastavnog sadržaja je osnova Bolonjskog sistema. Takav sistem bi trebalo da nam omogući da steknemo obrazovanje potrebno za tržište rada, a ne da bubamo gomilu suvišnih podataka koje ćemo možda već sutra zaboraviti. I posle se još čude zašto za godinu dana studenti ne dostižu tih 60 bodova - kaže Danilo Jeremić, predsednik Studentske konferencije Univerziteta Srbije (SKONUS).

Žalbe i zahtevi studenata saslušaju se tek kada izađu na ulice. Pravi bolonjac trebalo bi da aktivno učestvuje u nastavi i da sarađuje sa profesorima. U praksi je sve drugačije. Mnogi profesori i dalje se drže starog režima, retko su dostupni studentima van nastave i ne dozvoljavaju da im se utiče na rad.

- Bolonja je započeta, a onda je odjednom stala. Mislim da je glavni problem to što ne postoji jedinstvena politika Univerziteta. Svaki fakultet sprovodi Bolonju onako kako on smatra da treba, a tako postupaju i profesori pojedinačno. Činjenica je i da je država fakultete ostavila na cedilu. Donela je zakon i to je to - ističe prof. dr Ivan Dojčinović, prorektor za nastavu Fizičkog fakulteta u Beogradu.

O finansiranju visokog školstva suvišno je i govoriti. Školarine su skupe da skuplje ne mogu biti, a Ministarstvo prosvete dobija toliko mali kolač iz budžeta da više i ne može da pruži fakultetima, pa onda bezobrazno udaraju po džepovima studenata i njihovih roditelja.

- U vreme kada je Srbija ušla u bolonjski proces počela je svetska ekonomska kriza. Svaka država koja je uvela Bolonju počela je više da ulaže u visoko obrazovanje. Mi to nismo mogli da učinimo. Studiranje je postalo luksuz, i to je osnov svih problema. Zato teško završavaju studije i bune se za bodove. Bolonja je više od bodova - objašnjava prof. dr Vera Dondur, predstavnik Srbije u grupi za praćenje bolonjskog procesa.

Izvor:Blic

 

This content has been locked. You can no longer post any comment.