Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo DETEKTIVSKE AGENCIJE TRAGAJU ZA NESTALIM LICIMA
 
 

DETEKTIVSKE AGENCIJE TRAGAJU ZA NESTALIM LICIMA

Kada diskutujemo o problematici nestalih lica, na globalnom nivou najkrupniji i goreći problem predstavlja nestanak maloletnih lica i dece. Samo u toku 2019 godine statistika beleži da je širom sveta nestalo sledeći broj dece: Australija - 25.000 dece, Kanada - 40.000 dece, Indija - 111.000 dece, Rusija - 45.000 dece, Južna Koreja - 22.000 dece, Španija - 2.000 dece, Engleska - 80.000 dece, Amerika - 421.000 dece.

 

Razlozi zbog kojih dolazi do nestanka dece mogu biti:

1) Protivzakonito odvođenje dece od strane roditelja,

2) Kidnapovanje i otmica,

3) Iznuda i otkup,

4) Ilegalno usvajanje,

5) Trgovina ljudima, što uključuju moderno ropstvo (koje je i dalje aktuelno, oko 50 miliona ljudi u svetu su trenutno robovi), prisilni rad, seksualna eksploatacija,

6) Ubistvo.

Radi suzbijanja ovakvih događaja u SAD je 1996 godine uveden sistem koji je zove "Amber alert", nazvan prema devojčici po imenu Amber Hegerman, koja je i sama bila žrtva otmice koja se fatalno završila. Sistem predstavlja svojevrsnu sveopštu uzbunu preko svih dostupnih medijskih kanala (Tv, Internet, Radio...) i ima prioritet nad svim ostalim programima koji se emituju. Ne aktivira se često jer mora biti ispunjena lista oštrih uslova i kriterijuma da bi se zbog nestalog deteta aktivirala uzbuna "Amber alert", koja se smatra uzbunom najvišeg mogućeg nivoa. Od 1996 godine, od kada postoji sistem, pa do 2020 godine sistem je spasao 985 dece. Sistem je do sada usvojila većina EU država.

Kakva je praksa u Srbiji?

U Srbiji, detektivska agencija je takođe jedna od adresa na koju možete da se obratite ukoliko tražite bilo koje lice iz bilo kog razloga. Po zakonu o detektivskoj delatnosti, privatni detektiv je lice koje je ovlašćeno od strane države da može da preduzme mere za potragu za izgubljenim licem. Put do pronalaska Vama dragih nestalih osoba, vaših bioloških roditelja, davno izgubljene ljubavi, starih prijatelja, poligrafsko testiranje poznanika, rođaka ili dužnika može voditi preko upotrebe modernih računarskih mreža, evidencionih kartona, javnih podataka, tradicionalnih detektivskih veština do nekonvencionalnih i alternativnih metoda potrage. Detektivske agencije proveravaju sve informacije do kojih dođu radi potvrde da je subjekt koji lose locira upravo ta osoba koju neko želi pronaći. Detektivi su specijalisti u radu sa veoma malo informacija. Niko Vam ne može garantovati koliko će potraga za nestalim licom može trajati, nekada pronađemo osobu za 7 dana, dok neke potrage umeju da potraju i po 3 meseca. Ono što agencije mogu da garantuju je da će preduzeti sve neophodne mere koje su u njihovoj moći kako bi smo postigli najbolje moguće rezultate u potrazi.

Potraga za nestalom osobom

Potraga za nestalom osobom može zahtevati mnogo više od terenskih provera i pretraživanja dostupnih podataka i baza podataka, a iskusni privatni detektivi rade sa podacima koje im vi dostavite radi identifikovanja prethodnih i aktuelnih lokacija subjekta koji se traži i preduzimanja diskretnih, lokalnih, javnih i tradicionalnih detektivskih tehnika. U njihovom radu na slučajevima ovakvog tipa kombinuju se sve dostupne metode i tehnike kako bi se definisalo najbolje rešenje za svaki slučaj i kako bi pružili najviši kvalitet usluge svojim klijentima.

U svim slučajevima nestalih osoba naš savet Vam je da pratite sledeću proceduru - prvenstveno kontaktirajte policiju, podnesite prijavu za nestalo lice, poslušate savet službenog lica i ponašate se u skladu sa istim. Ukoliko nakon toga želite da sprovedete i privatnu istragu možete kontaktirati detektivsku agenciju, na to i imate pravo, a mi smo tu da Vam pomognemo u potrazi za nestalim licem u skladu sa ovlašćenjima koja su nam dodeljena u zakonu o detektivskoj delatnosti.

 

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži