Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Ekonomija KAKO UŠTEDETI U SRBIJI: 10 načina da potrošite manje para!
 
 

KAKO UŠTEDETI U SRBIJI: 10 načina da potrošite manje para!

Prestanite da pušite, ponesite hranu na posao, umesto kolima, na posao idite autobusom, kupujte od proizvođača, na akcijama i na veliko, plaćajte gotovinom, a ne karticom..

Kako građani Srbije, s ovako malim platama, mogu da uštede u prodavnicama? Sigurno je da je prostora za ta malo, ali i to malo može da se iskoristi.

Prosečna plata u septembru bila je 42.866 dinara, a statistika je izračunala da nam samo za hranu i plaćanje računa treba plata i po.

Bez dileme, naši građani najviše novca daju na hranu i stanovanje, pa je tu bolja organizacija u kupovini najpotrebnija. Kako da potrošimo manje novca, kada ga ionako imamo malo?

Telegraf.rs je pripremio 10 načina kako možete da trošite manje:

1. Sa spiskom u ruci


Stručnjaci godinama savetuju da se u kupovinu nikako ne ide sa puno novca, da je najbolje da napravite spisak šta tačno želite da kupite kako ne biste upali u zamku da sve što vidite “gurate” u korpu iako vam uopšte ne treba.

2. Plaćajte gotovinom, a ne karticom

Kada vam novac prođe kroz ruke, imate stvaran osećaj koliko novca trošite. Kada provučete karticu, nemate taj osećaj, uvek mislite da vam je skinuto malo novca, bez obzira na to što je u pitanju veliki račun.

3. Kupujte na akcijama i na veliko

Da biste uštedeli, morate da kupujete na akcijama. Kada su akcije i popusti, nije teško saznati, piše na sajtu svake prodavnice, a i televizije svakodnevno puštaju reklame na kojima se vrte razne viršle, mesni naresci i slatkiši koji se mogu kupiti za manje novca. Kada su akcije, raspon cena je toliko veliki da isto parče mesa, koje nije na akciji u drugoj radnji, može da bude skuplje i za 200 dinara. Zbog toga se i preporučuje da meso kupujete na veliko. Cela svinja i celo pile više se isplati nego šnicle i nekoliko filea.

4. Na pijaci i buvljacima jeftinija kućna hemija

Toalet-papir, kućna hemija, slatkiši i grickalice na pijaci su i do 40 odsto jeftiniji nego u prodavnicama. Iako je preporučljivo da obratite pažnju na rok trajanja robe koju kupujete, naročito namirnica, možda je najpametnije da na buvljacima kupujete kućnu hemiju.

5. Po voće i povrće kada se prodavci spremaju da odu

Na pijaci se namirnice ne kupuju ranom zorom, već dosta kasnije, kada se pijačni prodavci spremaju da pođu kući. Prodavci znaju da cenu snize kako dan odmiče jer im nije u interesu da robu vraćaju kući. Na pijacama je voće i povrće najjeftinije kada se kupuje u sezoni.

6. Kupujte od proizvođača

Smatra se da je kupovina direktno od proizvođača određene namirnice jeftinija u proseku za oko 100 do 150 dinara.

7. Povoljniji paketi za mobilni telefon

Pregledajte račune za mobilni telefon, kablovsku, internet, pa se raspitajte da li postoje povoljniji operateri. Režije plaćajte u poštama kako ne biste plaćali nepotrebne nadoknade po bankama.

8. Umesto kolima, na posao autobusom

Umesto da autom idete na posao, ne bi bilo loše da razmislite o javnom prevozu. Iako gradski prevoz ne pruža udobnost kao sopstveni auto, ušteda nije zanemarljiva, a autobusi i tramvaji idu na maltene svakih petnaestak minuta.

9. Ponesite ručak na posao

Hranu možete poneti na posao i tako uštedeti da svakodnevno minimum 200 do 300 dinara ostavljate raznim lancima brze hrane ili pekarama. Mesečno se tako uštedi čak 7.500 dinara.

10. Prestanite da pušite

Ušteda na cigaretama je velika stavka. Pakla cigareta u našoj zemlji u proseku košta oko 175 dinara. Za mesec dana pušač može da uštedi čak 5.250 dinara ukoliko prestane da kupuje cigarete. To nije mala ušteda.

Izvor:Telegraf.rs

 

This content has been locked. You can no longer post any comment.