Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Ekonomija Sve što treba da znate o video nadzoru
 
 

Sve što treba da znate o video nadzoru

Poznavanje načina funkcionisanja video nadzora je ključno za implementaciju najboljeg bezbednosnog rešenja za vaše potrebe, bilo da je u pitanju vaš dom ili poslovni prostor. Odabir između različitih tipova sigurnosnih kamera, dobar sistem za snimanje i skladištenje snimljenog materijala je od suštinskog značaja za video nadzor, jer omogućava efikasno sprovođenje, podiže stepen zaštite i bezbednosti.

 

Podjednako želite da zaštitite sve što vam je dragoceno - ljude i materijalnu imovinu, stoga je implementacija dobrog video nadzora jedna od najboljih odluka koje možete doneti u pogledu bezbednosti svega do čega vam je stalo.

Šta je video nadzor?

Video nadzor se sastoji od niza sigurnosnih video kamera koje nadgledaju različite oblasti vašeg imanja i povezane su sa sistemom koji je sposoban da čuva snimke i generiše upozorenja u slučaju otkrivanja uljeza ili nepredviđenih aktivnosti. Savremeni sistemi video nadzora su sastavljeni od sledećih elemenata:

● Sigurnosne video kamere različitih karakteristika i performansi koje mogu uključivati funkcije kao što su noćni vid, detekcija pokreta, mogućnost daljinske kontrole itd.

● Snimači ili sistemi za skladištenje, za upravljanje kamerama i čuvanje snimaka za kasnije gledanje. Mogu biti digitalni i mrežni, funkcionišu sa različitim brojem kamera.

● Hard diskovi i memorijske kartice služe za skladištenje i čuvanje snimljenog materijala.

● Oprema za napajanje povezuje komponente i pored osnovne namene, napajanja električnom energijom, omogućava prenos informacija.

● Kablovi koji povezuju sve komponente video nadzora (postoji i wireless, bežični video nadzor, koji ne koristi kablove).

● Dodatna oprema, kućišta, objektivi i nosači, koji štite kamere ili omogućavaju njihovo bolje pozicioniranje.

● Informativni znak. Upozorenje na rad sistema video nadzora (služi za odvraćanje kriminalaca i poštovanje propisa o zaštiti privatnosti).

Kako funkcioniše video nadzor?

Rad sistema video nadzora je jednostavan na strukturnom nivou i nivou protoka informacija.

Postavljanje nadzornih kamera Prvi korak bi trebalo da bude postavljanje odabranih modela sigurnosnih kamera u prostorima kojima je potrebna dodatna pažnja, odnosno koje želite da nadgledate. Lokacija i postavljanje kamera su ključni za pokrivanje kritičnih područja i pokrivanje širokih oblasti nadzora.

Morate uzeti u obzir vrstu video kamera koje će biti instalirane da biste znali kako da ih pravilno postavite. Na primer, ako je instalirana kamera sa dobrim nivoom zuma, ona se može nalaziti u višim ili daljim oblastima kako bi pokrila veću površinu, pošto postoji mogućnost zumiranja slike u bilo kom trenutku. Važno je uzeti u obzir da li će kamere biti povezane na sistem preko mrežnog kabla, internog televizijskog kola (CCTV) ili preko Wi-Fi mreže, kako bi bile postavljene na pravom mestu radi veće pokrivenosti signalom.

Zanimljivost: Za rad Wi-Fi kamere neophodan je Wi-Fi signal. Kako da proverite da li ga dobija? Postavite mobilni telefon na mesto gde želite da instalirate kameru i proverite da li telefon “hvata” Wi-Fi konkeciju. Ako na telefonu ima signala imaće ga i vaša kamera. Ako telefon ne dobija signal, potražite bolje mesto za kameru.

Povezivanje kamera i ostatka opreme

Sigurnosne kamere se povezuju sa snimačem (DVR ili NVR) i hard diskom putem napajanja i kablova. Kada su sve komponente međusobno povezane, pustite ih u rad kako biste se uverili da je instalacija obavljena pravilno. Posao postavljanja i povezivanja video nadzora za vas mogu izvršiti profesionalci u ovom poslu.

Instalacija aplikacije za praćenje rada video nadzora

Kada je oprema povezana i uverili ste se da funkcioniše, instalirajte aplikaciju brenda video nadzora za koji ste se opredelili. Aplikaciju besplatno možete preuzeti sa App Store-a ili Google Play prodavnice. U svega par klikova moći ćete da pristupite vašem video nadzoru sa bilo kog mesta na svetu. Sve što vam je potrebno jeste mobilni telefon ili računar i internet konekcija.

Koju kameru za video nadzor odabrati?

Obzirom da su kamere osnova video nadzora ovo pitanje je jedno od najčešće postavljenih, jer uz veliki broj dostupnih opcija kupci imaju poteškoću da se opredele za model koji će biti najadekvatniji za njih. Evo nekih od najtraženijih karakteristika:

● Kamere za spoljnu ili unutrašnju upotrebu. U zavisnosti od lokacije kamera, potrebno je da se opredelite za jednu ili drugu vrstu. Na primer, za spoljašnje lokacije su pogodne kamere sa odgovarajućim nivoom IP zaštite, kako ne bi bile oštećene ili onesposobljene usled vremenskih uslova (prašina, kiša, vetar…).

● Noćni vid. Da biste mogli da nadgledate ili snimate noću ili u uslovima slabog osvetljenja, neophodne su vam kamere koje uključuju noćni vid.

● Kontrola kretanja. Ova vrsta kamere vam omogućava da se daljinski krećete po prostoru koji nadzirete, što vam omogućava da pokrijete mnogo šire područje.

● Mikrofon i zvučnik. Kamere za video nadzor koje sadrže mikrofon i zvučnik idealne su za daljinsku interakciju. Oni su veoma korisni ako želite da komunicirate na daljinu kada pratite situaciju i želite da intervenišete, a da niste fizički prisutni.

● Zumiranje slike. Uvećavanje i umanjivanje je funkcija koju mnoge kamere uključuju, a koja pruža bolji uvid u situaciju na terenu.

● Kamere sa skrivenim sočivom skrivaju sočivo tako da niko ne može da zna gde fokusiraju.

● Lažne kamere za video nadzor imaju samo spoljašnji izgled pravih kamera, ali zapravo ne snimaju i ne emituju snimke. Koriste se u sistemima video nadzora kao odvraćajući elementi na strateškim tačkama objekata.

Kome je potreban video nadzor?

Možda smatrate da prolazite “ispod radara” i da vašem domu video nadzor nije potreban, ali provale i krađe se dešavaju svuda i svima, stoga je primenjiva poslovica “bolje sprečiti nego lečiti”. Video nadzor ne može fizički sprečiti provale, ali može odvratiti potencijalne uljeze, koji će istražiti teritoriju pre nego se odluče za upad.

Ukoliko primete kamere na istaknutim mestima, velike su šanse da će odustati od nečasnih namera, čemu u prilog govore rezultati istraživanja: kuće obezbeđene kamerama su 300% sigurnije od domova bez kamera! Ukoliko se provala odigra, komponente video nadzora će vam pružiti dragocene dokaze koji će policiji pomoći da identifikuje i procesuira kriminalce.

Obezbedite video nadzor u Euroviku još danas jer je koristan i u brojnim drugim situacijama: kada kod kuće imate nepokretnu osobu, ako ste unajmili novu dadilju za dete, želite da se javite kućnom ljubimcu koji je sam dok ste na poslu ili želite da imate uvid u rad vaših zaposlenih kada niste prisutni u kancelariji.

Sigurnost danas mora biti jedan od top prioriteta, a napredak tehnologije omogućava implementaciju savremenih i sofisticiranih sistema video nadzora kako biste imali viši nivo bezbednosti i zaštite. Iskoristite ga još danas i obuhvatite oštrim okom video nadzora sve do čega vam je stalo.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži