Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Kragujevac strateški vratiti u red najvećih gradova u zemlji
 
 

Kragujevac strateški vratiti u red najvećih gradova u zemlji

Gasifikacija, izgradnja Severne obilaznice, pruge MIND park Sobovica, Palate pravde, rekonstrukcija Gradske dvorane Šumadija, Trga Radomira Putnika, obnavljanje fasada u strogom gradskom jezgru, zatim rekonstrukcija kanalizacione mreže, asfaltiranje ulica u gradu, samo su neke od tema o kojima je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić govorio u emisiji Epicentar na RTK.

 

Zamena kotlova u Energetici i prelazak sa grejanja na ugalj na grejanje na gas istorijski je važna stvar za Kragujevac jer se ovom investicijom, vrednom 12,5 miliona evra zagađenje vazduha u našem gradu smanjuje za 70 posto, kazao je Dašić. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nama koji učestvujemo u realizaciji ovog projekta, Energetici, gradu Kragujevcu i Ministarstvu ekologije zadao rok za završetak posla u novembru ove godine i ja se nadam da ćemo uspeti da ispoštujemo taj rok.

Izgradnjom Severne obilaznice osim što rasterećujemo centar grada od tranzitnog saobraćaja, mi otvaramo i širimo Kragujevac čime dajemo novu perspektivu lokacijama koje će se nalaziti sa leve i desne strane obilazince. Pravac od Cvetojevca do Đurisela u dužini od 22 kilometra Kragujevac povezuje sa koridorom 11 i aerodromom u Ladjevcima. Ovaj projekat naveo je gradonačenik ne završava se Severnom obilaznicom već produžetkom brze saobraćajnice, odnosno autoputa ka Mrčajevcima. Palata pravde se privodi kraju i krajem aprila očekuje se preseljenje 11 pravosudnih organa.

Rekonstrukcija Gradske dvorane Šumadije možda nije jedan od najvažnijih projekata u Kragujevcu, ali je meni lično jedan od najdražih, kazao je Dašić. Imamo izrađen projekat, došli smo do građevinske dozvole ali nam je, imajući u vidu da je dosta skup projekat, potrebna pomoć države. Njegova vrednost je oko pet miliona evra bez PDV-a, i borba da se ta sredstva obezbede i dalje traje. Nadu da ćemo u narednih nekoliko godina uspeti u tome daje i informacija ministarke kulture da se ovaj projekat nalazi u planu „Srbija 2025“. Važno da je grad Kragujevac pored izgrađene infrastrukture, ima i sadržaje koje će mlade ljude zadržati ovde jer moramo da hranimo duhovnost i ljubav prema kulturi, poručio je. U nameri da ulepšamo centar grada izabrali smo idejno rešenje za rekonstrukciju Trga Radomir Putnik koji će se spojiti sa Pešačkom zonom. Rekonstrukcija neće biti jeftina, jer je naša želja da izborom materijala i arhitektonskim rešenjem ne narušimo izgled zgrade Suda. S obzirom na to da su nam fasade u centru grada u potpuno zapuštenom stanju, sredstva ćemo uložiti i u njihovu adaptaciju. To će morati da rade projektanti i firme koje imaju odgovarajuće licence i da ih urade onako kako je bilo u originalu i da pre svega traju. Nadam se da će ove godine biti urađene fasade sa desne strane od Pešačke zone do Pionira.

Govoreći o asfaltiranju ulica u gradu gradonačelnik Dašić je bio izričit u tome da se grad Kragujevac ove godine neće više zaduživati zbog čega će biti urađeno maksimalno koliko se može. Veliki broj ulica u gradu zahteva komunalnu izgradnju za koju su neophodna velika novčana sredstva. JP Putevi Kragujevac priprema plan za asfaltiranja ulica koji će biti upućen mesnim zajednicama, jer su nam u izboru prioriteta bitna mišljenja i želje stanara koji žive u tim ulicama. Izgradnju ćemo raspodeliti ravnomerno kako ne bi došli u situaciju da je sa jedne strane grada urađeno više a u drugoj manje, ili da sva sredstva uložimo u jedan deo grada. Zbog toga u određivanju prioriteta i očekujem dosta od konsultacija sa Savetima mesnih zajednica. Kada govorimo o velikim projektima koji očekuju Kragujevac, već su formirane radne grupe sa nadležnim ministarstvima.

Kragujevac će uz učešće opština iz okruga dobiti Regionalnu deponiju ali i 260 kilometra rekonstruisane kanalizacione mreže. Sa postrojenjem za izgradnju otpadnih voda, to će biti do 400 miliona evra sredstava koje je država opredelila za Kragujevac. Imajući u vidu da je izvođač izabran i izvori finansiranja, Dašić je izrazio nadu da će Kragujevac biti prvi grad u Srbiji koji će krenuti sa realizacijom tog projekta. Ako se neki od ovih projekata ostvari u vreme mog mandata ja ću biti zadovoljan što sam prihvatio funkciju gradonačelnika, iako ona sa sobom nosi velike posledice, rekao je Dašić. Biti ne funkciji gradonačelnika je velika čast i zadovoljstvo ali to nosi i određene posledice, jer svako ima pravo na mišljenje o vama i ko vas poznaje i ko vas ne poznaje. Uspeo sam to da razumem u velikoj meri. Uvek ima onih koji ne govore istinu, ali se trudim da se previše ne osvrćem na to jer moram da radim. Svi ovi projekti o kojima smo govorili traže potpunu posvećenost, ne samo mene već i članova veća, načelnika, saradnika na konkretnim zadacima. Ukoliko se budemo osvrtali na loše priče, nećemo stići da na vreme uradimo stvari koje se od nas očekuju.

Imam obećanje da ćemo Kragujevac strateški vratiti u red najvećih gradova u zemlji, ali i mi Kragujevčani bi trebalo da osvestimo njegovu veličinu. Najviše, poručio je Dašić, moramo da poradimo na nama, da se volimo i poštujemo kao ljudi i počnemo da vrednujemo rad. Da zaboravimo prošlost i teška vremena jer je standard danas mnogo bolji, a kada nam grad postaje lepši da zaboravimo pakost kao osnovnu vrlinu i kad skinemo maske vratimo se druženju i cenimo ljude koji rade.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži