Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Gradovi pobratimi čestitali Kragujevčanima Dan grada
 
 

Gradovi pobratimi čestitali Kragujevčanima Dan grada

Zbog pandemije izazvane korona virusom i vanredne situacije, Kragujevac ove godine obeležava Dan grada, u skladu sa okolnostima.

 

Povodom Đurđevdana – Dana grada, ovih dana pristigle su brojne video čestitke gradova prijatelja i pobratima iz Južnomoravske regije Češke Republike, Mogiljeva, Sijana, Foče, Bidgošća i Ingolštata. Građani Mogiljeva spremni su da učvrste postojeće veze, podele iskustva i realizuju zajedničke inicijative sa stanovnicima Kragujevca, poručio je predsednik Izvršnog komiteta grada Mogiljeva Vladimir Cumarov.

Čestitke su stigle i iz Južnomoravske regije Češke Republike. Prostorno smo udaljeni ali istovremeno smo i dalje međusobno bliski u ovom teškom vremenu na svetskom nivou kada se svi suočavaju sa ozbiljnom pandemijom, naveo je u čestitki Ćang Šeng, direktor Kancelarije za spoljne poslove kineskog grada Sijan. Građanima Kragujevca, Dan grada je čestitao je i načelnik opštine Foča Milan Vukadinović. Gabrijel Engert zadužen u Gradskoj upravi Ingolštata za oblast kulture, obrazovanja, ali i gradove pobratime, rekao je da su Kragujevac i Ingolštat od 2003. godine povezani kao gradovi pobratimi.

Čestitke u Kragujevac stižu i iz poljskog grada Bidgošč. Kragujevac je grad koji ima više od 20 povelja o pobratimstvu i protokola o saradnji sa gradovima širom sveta. Uz napomenu da je upravo Đurđevdan promovisao brojne vrednosti Kragujevca, predstavnici grada očekuju da bi ovi odnosi u narednom periodu mogli da budu produbljeni, ali i da je centar Šumadije uvek otvoren za nove vidove saradnje i projekte.

Izveštava novinarka RTK Nina Bajić.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži