Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Panel „Arsenal – industrijsko nasleđe“
 
 

Panel „Arsenal – industrijsko nasleđe“

U rekotoratu Univerziteta u Kragujevcu danas je održan panel na kome su profesori Arhitektonskog fakulteta u Beogradu i FILUM-a diskutovali o radovima studenata na temu „Arsenal – industrijsko nasleđe“.

 

Predstavnike radne grupe grada Kragujevca, arhitekte, urbaniste, istoričare, koji rade na projektu urbane revitalizacije kompleksa Vojno tehničkog zavoda pozdravio je rektor Univerziteta prof. dr Nenad Filipović i tom prilikom kazao da čvrsta saradnja sa renomiranim institucijama u našoj zemlji mora da postoji kako bi se Univerzitet, uz podršku okoline, lokalne samouprave, uglednih akademskih pojedinaca, razvijao. Ovo je jako bitno za naše studente, jer ideje koje su napravili sa svojim profesorima predstavljaju suštinu i na kojima bi trebalo da se zasnivaju rešenja za naše industrijsko i istorijsko nasleđe. Ono treba da se aktivira jer nije dobro da bude u stanju kakvom je sada – prazan prostor, bez sadržaja, bez programa, kazao je prof dr Filipović. Ovakave i slične prostore ima samo nekoliko mesta u svetu i Evropi i oni su ih iskoristili. Univerzitet u Kragujevcu će podržati svaku inicijativu, obezbediti prostor i tehničku podršku jer želimo, poručio je rektor, da se čuje glas mladih ljudi i prepoznaju osnovne vrednosti.

U ime grada Kragujevca, prisutnima se obratio Boris Kovačević, pomoćnik gradonačelnika i koordinator radne grupe urbane revitalizacije kompleksa Knežev arsenal koji je kazao da je podrška akademske zajednice bila jedina karika koja je nedostajala timu koja radi na oživljavanju prostora Vojno tehničkog zavoda. On se zahvalio Univerzitetu u Kragujevcu i profesorima koji pomažu da se pronađe način kako bi se Arsenal, naše industrijsko nasleđe stavilo u funkciju grada, a posebno studentima čije će potrebe, ideje i vizije grada u kojem žele da žive, rade i stvaraju biti integrisane u idejno rešenje izgleda ovog prostora.

Kragujevac je večna inspiracija i kada je u pitanju lokalni razvoj i kada su u pitanju inovacije, kazala je docent na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu dr Ratka Čolić. Studenti naša dva fakulteta dali su preloge svojih ideja kako vide budući razvoj Kragujevca a inspiracija im je bila područje Vojno tehničkog zavoda i Arsenala. Te ideje bile su od nivoa arhitektonskih projekata do nivoa urbanih inovativnih akcija što je nov instrument planiranja u EU i čega je Kragujevac takođe deo imajući u vidu da je 2012. godine usvojio Strategiju integralnog urbanog razvoja centralnog gradskog područja. Treću grupu čine radovi radovi na temu urbanog dizajna i enetrijera i sa novim inputima koje su dobili moćiće da ih unaprede i prilagode, kazala je dr Čolić.

Po završetku radovi studenata beogradskog i kragujevačkog fakulteta biće predstavljeni na zajedničkoj izložbi.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži