Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Izložba “Bol i seta. Svedočanstvo jednog doba”
 
 

Izložba “Bol i seta. Svedočanstvo jednog doba”

Povodom obeležavanja osamdeset godina od streljanja u Kragujevcu, Narodni muzej u Kragujevcu organizuje izložbu „Bol i seta. Svedočanstvo jednog doba“ čije otvaranje je zakazano za ponedeljak 13. decembra 2021. godine u 19 sati u Galeriji Nikole Koke Jankovića. Izborom reljefa i crteža iz Jankovićevog legata od kojih će neki po prvi put biti predstvljeni kragujevačkoj publici, Galerija NKJ obeležiće dvogodišnjicu svoga rada.

Janković je pripadao generaciji koja iz školskih klupa izvedena na streljanje. Sama činjenica da je pukim sticajem okolnosti tada šesnaestogodišnji dečak izbegao sudbinu koja je zadesila njegove drugove u okupiranom i blokiranom gradu, ostavila je dubok trag na formiranje njegove ličnosti i još više ojačala neraskidive spone sa mestom u kome je ponikao. Jankovićevo sećanje i duboko poštovanje prema kragujevačkim žrtvama našli su izraz u stvaranju reljefa Majke za svečani portal Spomen-muzeja 21. oktobar 1976. godine, na nekoliko verzija skulpture Majka, kao i ciklusu crteža koji su im prethodili.

Nikola Koka Janković (Kragujevac, 1926 – Beograd, 2017), jedan je od najznačajnijih predstavnika realističkog pristupa u jugoslovenskoj skulpturi druge polovine 20. veka. Nakon završene Prve muške gimnazije u Kragujevcu, upisao se na vajarski odsek Akademije likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Lojza Dolinara 1946, a diplomirao je i magistrirao u klasi profesora Sretena Stojanovića 1952. godine. Izabran je za asistenta na predmetu vajanje – specijalnost obrada gipsa 1958. godine. Za redovnog profesora Fakulteta likovnih umetnosti izabran je 1978. godine. Za dopisnog člana SANU izabran je 1997. godine, a za redovnog 2006. godine. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada: Zlatno dleto ULUS-a, Beograd, 1962; nagrada za vajarstvo Umetničke kolonije Ečka, 1966; nagrada ULUS-a za sitnu plastiku, Beograd, 1982; nagrada za skulpturu na Jesenjoj izložbi ULUS-a, Beograd, 2004; plaketa Svetog Đorđa grada Kragujevca za izuzetan doprinos afirmaciji i promociji grada u zemlji i svetu, Kragujevac, 2008; nagrada grada Beograda za likovno i primenjeno stvaralaštvo, Beograd, 2010; Velika nagrada Društva srpskih umetnika Lada za negovanje i razvijanje likovnih umetnosti, 2014; priznanje Kapetan Miša Anastasijević za životno delo, Beograd, 2016. Bio je član ULUS-a, grupe Samostalni i Društva srpskih umetnika Lada.

Izložba će biti otvorena do 13. marta 2022.godine.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži