Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Poslodavcima u Kragujevcu predstavljeni javni pozivi NSZ
 
 

Poslodavcima u Kragujevcu predstavljeni javni pozivi NSZ

U cilju promocije mera aktivne politike zapošljavanja, razvoja saradnje i informisanja, Nacionalna služba za zapošljavanje i grad Kragujevac organizovali su Forum za privrednike. Javni pozivi NSZ predstavljeni su kompanijama koje posluju u Kragujevcu, među kojima su AMM Manufakturing doo, Sunce Marinković, Autolift, Gomma lajn doo i drugi.

 

U Kragujevcu od 2017. godine do danas povećan je broj zaposlenih za nešto više od 5 hiljada. Nema sumnje da svi težimo istom cilju povećanju životnog standarda naših građana a to nije lak ni jednostavan zadatak. Naš prioritet je stvaranje dobrog poslovnog ambijenta, jačanje konkurencije i otvaranje novih radnih mesta, rekao je u uvodnom obraćanju gradonačelnik Kragujevca, Nikola Dašić i istakao značaj ovakvih sastanaka. Kragujevac je prepoznat kao ozbiljna i atraktivna investiciona destinacija a to potvrđuju brojne reinvesticije velikih kompanija Janfenga i Vakernojsona, ali i dolazak novih investitora poput Škode, Štadlera i još nekih kompanija sa izvesnim budućim poslovanjem u Kragujevcu, rekao je Dašić i podsetio da grad sprovodi mere podrške privredi brojnim podsticajima. Između ostalog i kroz podršku merama aktivne politike zapošljavanja građana obuhvaćenih Lokalnim akcionim planom zapošljavanja grada Kragujevca, za koji je, za period 2021 – 2023, izdvojeno 30 miliona dinara. U protekloj godini iz tih sredstava realizovano je 9 miliona, 10 miliona je planirano za tekuću i 11 miliona dinara za narednu 2023. godinu, kazao je Dašić i dodao da su to neke od starteških aktivnosti koje su usmerene ka stvaranju povoljnog poslovnog okruženja, pored pružanja šanse licima sa dobrom poslovnom idejom za započinjanje sopstvenog posla, mladima kojima je prvo zaposlenje, privrednim subjektima koji imaju potrebu za novim zapošljavanjem i novim profilima.

Ukupan budžet za trogodišnje mere aktivne politike zapošljavanja je oko 55 miliona dinara, od čega Grad učestvuje sa 55 odsto a NSZ sa 45 procenata.

Godinama sprovodimo slične programe ali se i trudimo da ih redizajniramo kako bismo izašli u susret predlozima i inicijativama koje dobijamo od privrednika i privrednih udruženja, rekao je direktor NSZ Zoran Martinović. Planirana sredstva koje ćemo ove godine plasirati realnom sektoru iznose 6 milijardi 550 miliona dinara od kojih je 550 miliona za zapošljavanje osoba sa invaliditetom. To je dobar budžet i utoliko je važnije da se dobro programi predstave poslodavcima, istakao je on i dodao da je cilj realizacija planiranih sredstava kroz programe kod poslodavaca koji su likvidni i mogu da zapošljavaju.

NSZ je ove godine raspisala 12 javnih poziva od kojih je 10 direktno usmereno ka poslodavcima, a dva prema nezaposlenim licima koja mogu da započnu sopstveni biznis. Od sredstava namenjenih za privredu dva su za javni sektor – programi stručna praksa i javni radovi. Cilj nam je da razvijamo realni sektor jer na taj način spasavamo i javni sektor, kaže Martinović. Postavili smo neke od olakšica za poslodavce kad je reč o potrebnoj dokumentaciji. Povećani su iznosi za programe obuke za poslodavca kako bi sami obučili potrebne profile uz finansijsku podršku NSZ i na taj način prevaziđen jaz između ponude i potražnje kao i programe za osobe sa invaliditetom. Sva naša sredstva su usmerena ka teže zapošljivim kategorijama koji bez podrške države ne mogu da nađu posao na tržištu rada. Zato je važno da dobro sarađujemo, da imamo višestruke koristi i posao nađu teže zapošljiva lica a poslodavci dođu do kadrova koji su im potrebni i pri tom dobiju državnu bespovratnu subvenciju uz strogo pridržavanje ugovornih obaveza, objasnio je direktor Martinović.

U radu foruma su učestvovali član Gradskog veća za privredu Radomir Erić, direktorka NSZ filijale u Kragujevcu Gorica Bačanin i direktor Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga Predrag Lučić, kao i predstavnicima 20 kompanija među kojima… Prezentaciju javnih poziva NSZ za 2022. godinu za privrednike koji posluju u Kragujevcu održala je Jelena Zornić, načelnica Odeljenja za programe zapošljavanja, preduzetništvo, obrazovanje i obuke NSZ u filijali Kragujevac.

fotografije sa zvanične prezentacija grada Kragujevca

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži