Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Koja je razlika između knjigovodstvenih i računovodstvenih usluga?
 
 

Koja je razlika između knjigovodstvenih i računovodstvenih usluga?

Knjigovodstvo i računovodstvo su termini koji se koriste naizmenično, kao sinonimi, a iako imaju dodirnih tačaka ne označavaju iste usluge. Jednostavno rečeno, knjigovodstvo je više transakcijsko i administrativno, bavi se evidentiranjem finansijskih transakcija i obradom poslovne dokumentacije. Računovodstvo je subjektivnije i daje vam uvid u finansijsko zdravlje vašeg poslovanja na osnovu knjigovodstvenih informacija.

 

U ovom vodiču ćemo objasniti funkcionalne razlike između računovodstva i knjigovodstva, kao i razlike između uloga knjigovođa i računovođa.

Uloga knjigovodstva u vašem poslovanju

Knjigovodstvo je proces evidentiranja dnevnih transakcija i ključna je komponenta za prikupljanje finansijskih informacija potrebnih za vođenje uspešnog poslovanja.

Knjigovodstvo se sastoji od:

 • Priprema osnovnih knjigovodstvenih evidencija, vođenje poslovnih knjiga u skladu sa odredbama Zakona o računovodstvu i reviziji i evidencija svih finansijskih transakcija i obračuna,
 • Prikupljanje i knjiženje celokupne poslovne dokumentacije na mesečnom nivou i kontrola ispravnosti dokumentacije,
 • Obrada knjigovodstvene dokumentacije i priprema finansijskih izveštaja potrebnih za izveštajni paket,
 • Knjiženje dnevnih transakcija u skladu sa računovodstvenim principima i propisima Zakona o deviznom poslovanju, Međunarodnih računovodstvenih i finansijskoh standarda i u skladu sa MRS/MSFI,
 • Usaglašavanje mesečnih, kvartalnih i godišnjih bilansa (izvodi iz banaka, primljene i izdate fakture i svi ostali relevantni izveštaji),
 • Vođenje registra osnovnih sredstava, evidencija robnog i finansijskog knjigovodstva i mesečno usaglašavanje glavne knjige sa registrom,
 • Provera usklađenosti dokumentacije i knjiženje transakcija u skladu sa domaćim računovodstvenim standardima i propisima,
 • Ažuriranje i vođenje kadrovske evidencije, obračun zarada, naknade zarada i podnošenje poreskih prijava za redovne poreze i doprinose zaposlenih.

Održavanje glavne knjige je jedna od glavnih komponenti knjigovodstva. Glavna knjiga je osnovni dokument u koji knjigovođa evidentira iznose iz prodajnih i troškovnih priznanica.

Složenost knjigovodstvenog sistema često zavisi od veličine poslovanja i broja transakcija koje se obavljaju dnevno, nedeljno i mesečno. Sve prodaje i kupovine koje izvrši vaše preduzeće moraju biti evidentirane u knjizi, a za određene stavke su potrebna prateća dokumenta.

Dodatne knjigovodstvene usluge koje vam knjigovodstvena agencija Beograd može ponuditi su:

 • Priprema statutarnih internih akata i implementacija računovodstvenog sistema
 • Izrada i predaja završnog finansijskog izveštaja
 • Izrada poreskih bilansa i predaja poreskih prijava

Uloga računovodstva u vašem poslovanju

Računovodstvo koristi finansijske podatke koje je sastavio knjigovođa ili vlasnik preduzeća za izradu finansijskih modela. Računovodstveni proces je subjektivniji od knjigovodstva, koje je uglavnom transakciono.

Računovodstvene usluge najčešće obuhvataju sledeće:

 • Implementacija računovodstvenog sistema i statutarnih internih akata,
 • Knjigovodstvene usluge,
 • Usluge obračuna zarada,
 • Izrada završnog računa,
 • Izveštavanje rukovodstva,
 • Poreske usluge,
 • Podrška u radu sa revizorima.

Ključni deo računovodstvenog procesa je analiza finansijskih izveštaja koji će vam pomoći u donošenju poslovnih odluka. Rezultat je bolje razumevanje stvarne profitabilnosti i svest o tokovima novca u vašem poslovanju. Računovodstvena agencija pretvara informacije iz glavne knjige u uvide koji otkrivaju širu sliku poslovanja i putanje kojim kompanija napreduje. Vlasnici preduzeća će često tražiti pomoć od računovođa oko strateškog poreskog planiranja, analize njihovog finansijskog položaja, predviđanja i podnošenja poreskih prijava.

Da li vam je potrebna knjigovodstvena ili računovodstvena agencija?

Knjigovodje i računovođe ponekad rade isti posao, ali imaju različite veštine. Uopšteno govoreći, uloga knjigovođe je da evidentira transakcije i da vas održava finansijski organizovanim, dok računovođe pružaju konsultacije, analize i kvalifikovaniji su da vas posavetuju o poreskim pitanjima. Idealno bi bilo da o vašem poslovanju brine agencija koja pokriva oba spektra usluga, kako bi uvid u stanje poslovanja i samim tim poslovne odluke bile bazirane na činjenicama, a ne pretpostavkama usled neadekvatne saradnje.

Poslovanje bilo koje delatnosti u Republici Srbiji regulisano je brojnim zakonima i standardima (Zakon o računovodstvu, Međunarodni računovodstveni standardi, Zakon o porezu na dobit, Zakon o porezu na dodatu vrednost, Zakon o deviznom poslovanju), a iskusna računovodstveno-knjigovodstvena agencija vam može pomoći da poslovanje vaše firme bude usklađeno sa istima, kako u suprotnom ne biste snosili pravne sankcije.

Zaključak

Organizovana finansijska evidencija i uravnotežene finansije koje vodi knjigovođa, skupa sa efikasnom finansijskom strategijom i tačnim poreskim prijavama od strane računovođe, direktno doprinose dugoročnom uspehu svakog poslovanja.

Neki vlasnici preduzeća uče da sami upravljaju svojim finansijama, dok se drugi odlučuju da angažuju profesionalce, kako bi mogli da se fokusiraju na delove svog poslovanja koje zaista poznaju i vole. Koju god opciju da odaberete, ulaganje – bilo da je u pitanju vreme ili novac – u vaše poslovne finansijske finansijske izveštaje samo će pomoći vašem poslovanju da raste.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži