Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac 70 godina od osnivanja Spomen – parka
 
 

70 godina od osnivanja Spomen – parka

Ustanova Spomen –park „Kragujevački oktobar“ osnovana je 23. septembra 1953. godine, prvobitno kao Odbor za izgradnju Spomen –parka, sa ciljem izgradnje, uređenja i održavanja memorijalnog parka, izgradnje muzeja i realizacije umetničkih manifestacija. Osnovna misija ustanove je čuvanje sećanja na žrtve zločina jedinica nemačkog Vermahta nad civilima grada Kragujevca i okoline, oktobra 1941. godine, kada je streljano oko 3000 građana.


Obaveza ustanove je održavanje memorijalnog prostora, humki streljanih i spomeničkog nasleđa u njemu, sveobuhvatna muzeološka delatnost na prikuljanju, čuvanju i prezentovanju rezultata istraživanja o zločinu i nevinim žrtvama, i organizacija godišnjeg programa, izložbi, promocija, skupova i tradicionalnih manifestacija. Povodom obeležavanja 70 godina od svog osnivanja Spomen –park organizuje svečanu akademiju u sredu 27. septembra 2023, sa početkom u 13.00 časova. Ovom prilikom biće otovrena izložba Mesto sećanja na izložbenim panoima ispred Muzeja „21. oktobar“, autora Marijane Stanković, Jelene Davidović i Nikole Govedarice. Ujedno će biti prikazan kratki film Buđenje sećanja autora Bogdana Španjevića i kreativnog tima agencije „Next Game“, uz prateći program.

Spomen –park se ovom prilikom zahvaljuje osnivaču gradu Kragujevcu, resornom Ministarstvu kulture, svim institucijama, ustanovama i pojedincima, koji su u sedam decenija rada bili saradnici u osnivanju, izgradnji, uređenju i realizaciji programa rada. Zahvaljuje se i svim građanima i posetiocima na ukazanom poverenju u misiji čuvanja sećanja na žrtve kragujevačke tragedije.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži