Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad mladih Zaposlenje posle završenog fakulteta
 
 

Zaposlenje posle završenog fakulteta

Nakon završenih studija i stečene diplome formalnog obrazovanja, pred mladima se ukazuje nova paleta izazova i ulazak u svet u kojem bi svoja znanja trebalo da pokažu u praksi. Pored toga što je sprovođenje teorijskih znanja u praksi već samo po sebi dovoljno zahtevan i izazovan zadatak, mladi u Srbiji se neretko veoma dugo bore da dobiju priliku da pokažu ono što znaju i nauče da to primenjuju prilikom rešavanja konkretnih radnih zadataka. Pronalazak posla, dakle, predstavlja zadatak za sebe i zahteva posvećenost i poznavanje tržišta na koje se uključujemo, istrajnost i strpljenje.

Sticanje dodatnih veština i znanja

Nakon stečenog formalnog obrazovanja mladi se neretko nalaze u specifičnoj situaciji kada shvataju da upražnjena radna mesta koja se tiču njihove struke podrazumevaju određene specifične zahteve na koje studijski kursevi nisu dali adekvatan odgovor. Ovo se mahom tiče računarske pismenosti ili poznavanja jezika, te bi mladi trebalo da budu otvoreni prema pohađanju dodatnih kurseva i sticanju dodatnih znanja, ne bi li se obreli na jednom od željenih radnih mesta.

Upoznavanje tržišta rada

Usko u vezi sa prethodno rečenim jeste upoznavanje tržišta rada, tačnije aktuelnosti na njemu, što predstavlja neizostavan korak na putu ka poslovnom uspehu koji svaka obrazovana mlada osoba prirodno priželjkuje. O zahtevima poslodavaca i najisplativijim zanimanjima možemo mnogo saznati na sajtovima na kojima su izlistani najnoviji oglasi za posao, na osnovu kojih možemo da donesemo zaključke o svojim narednim koracima u toku potrage za poslom.

Tehnološki napredak dovodi do velikih izmena u brojnim industrijama, što prirodno dovodi i do izmena radnih procesa i izmenjenih potreba poslovanja kada je radna snaga u pitanju. Iako mahom veoma kvalitetno i temeljno, obrazovanje koje nude obrazovne institucije u Srbiji ne prati u potpunosti zahteve na ovom planu, te je u određenim slučajevima pametno uzeti u obzir doškolavanje ili prekvalifikaciju, a zarad bolje poslovne budućnosti.

Umrežavanje kao važan korak

Takozvani networking predstavlja izuzetno važan korak na putu ka ostvarivanju željene karijere. Kretanje u pravim socijalnim krugovima, sačinjenim od pojedinaca koji rade u industriji u kojoj tražite posao, može da donese brojne benefite i napravi značajnu razliku kada je poslovni uspeh u pitanju. Umrežavanjem stičemo brojne poslovne prilike, bivajući blagovremeno obavešteni o novim upražnjenim radnim mestima ili dobijajući preporuke za zaposlenje. Iako se nekima čini suviše neformalnim da bi se postigli ozbiljni rezultati, ovaj vid socijalzacije neopozivo donosi brojne benefite na planu karijere.

Priprema radne biografije

Radna biografija predstavlja svojevrsnu prezentaciju kandidata za radno mesto odnosno prvi kontakt kandidata sa poslodavcem i kao takva ona bi trebalo da bude prilagođena konretnoj aplikaciji. Na osnovu zahteva datog radnog mesta u svojoj radnoj biografiji mi raspoređujemo informacije, postavljajući na prvo mesto one koje su najrelevantnije za tu poziciju. Radna biogravija ne trpi rasplinjavanja i irelevantnost, te je stoga vrlo važno da odolimo potrebi da što bolje prezentujemo sebe, deleći nepotrebne detalje. Propratno pismo će poslodavcu pomoći da sagleda celokupni sadržaj radne biografije kandidata, a motivaciono pismo bi svaki kandidat trebalo da iskoristi kao priliku da neposrednije prikaže sebe i predstavi poslodavcu svoju viziju doprinosa datom poslovanju.

Volontiranje

Ukoliko imaju mogućnosti, mladi bi prilikom pretrage poslova nakon završenog fakulteta trebalo da se i interesuju za opcije volontiranja u njihovoj struci, tačnije na radnom mestu na kojem bi kasnije želeli da se zaposle. Iako neplaćeno, volontiranje podrazumeva brojne benefite. Kroz ovakvu praksu, mladi imaju priliku da steknu brojna znanja iz svoje profesije i iz prve ruke vide kako se terijska znanja primenjuju prilikom rešavanja radnih zadataka. Poslodavci neretko volonterima kasnije pružaju priliku da se zaposle u kompaniji, ukoliko primete da su voljni da rade i spremni da se potrude zarad formiranja svoje karijere, odnosno ukoliko imaju potencijal da zaista doprinesu poslovanju.

Period nakon završenog fakulteta je vreme kada se formiramo kao profesionalnci i postavljamo osnove svojoj budućoj karijeri. Iako se mnogima čini previše izazovnim, kroz ovaj period života je moguće prići sa mnogo uspeha, ukoliko smo temeljni, strpljivi, ali i samokritični, željni novih znanja i prilika za dokazivanje svojih sposobnosti.

Velibor Živkov

foto: Pexel