Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Kultura Spomenici kulture od velikog značaja
 
 

Spomenici kulture od velikog značaja

Stara crkva i zgrada skupštine u Kragujevcu su deo kulturno-istorijskog kompleksa „Milošev venac“, nalaze se kao jedinstvena celina na spisku nepokretnog kulturnog dobra kao spomenik kulture od velikog značaja. Na sajtu kulturnonasledje.com pored navedenog kulturnog dobra možete pogledati i brojna druga koja će vas nadamo se inspirisati za obilazak.

 

Zgrada Stare skuštine u Kragujevcu smeštena je u porti Stare crkve i čini važan i neraskidiv deo ovog istorijski značajnog i jedinstvenog prostora. U vreme vladavine kneza Miloša, pre podizanja skupštinske zgrade, ovaj deo crkvenog dvorišta, služio je za održavanje govora i okupljanje velikaša.

Prva redovna skupština na ovom mestu je održana 1824. godine, nešto kasnije je podignuta drvena zgrada, koja je služila za održavanje skupštine, a tek 1859. godine, sagrađen je objekat, koji je bio najsličniji ovom današnjem. Na ovom mestu su 1878. godine, pročitane odluke Berlinskog kongresa, na kojem je Srbija dobila svoju nezavisnost. Arhitektonski je veoma jednostavno rešena, bez ikakvih posebnih ornamenata i ukrasa. Osnova joj je pravougaona, sa dva reda stubova, koji dele unutrašnji prostor objekta. Zidovi su bili ukrašeni zastavama i grbovima, a na zapadnom delu je bila smeštena tribina.

Zgrada je zidana po svim pravilima modernog evropskog građevinarstva. Izrađena je od opeke i maltera, sa naknadno dozidanim prostorijama na zapadnom delu. Krasi je dvoslivan krov od biber crepa. Zbog činjenice kada je i kako sagrađena, spada u red jedne od prvih zgrada u Srbiji, koja je nastala u duhu evropske arhitekture.

Godine 1880. zgradi je promenjena namena, izgled joj je značajno izmenjen i data je na korišćenje Vojno - tehničkom zavodu, nakon toga je u njoj bio smešten depo Narodnog muzeja Kragujevac dok poslednjih godina služi u reprezentativne svrhe.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži