Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Kultura Čudesni svetovi Vukašina Milovića - oslobođena SLOBODA
 
 

Čudesni svetovi Vukašina Milovića - oslobođena SLOBODA

Izložba skulptura i reljefa Vukašina Milovića iz Beograda biće otvorena u Gradskoj galeriji "Mostovi Balkana" u KragujevcuUsled novonastale situacije izložba skulptura i reljefa Vukašina Milovića je odložena.

 

Vukašin Milović je, svojim umetničkim izrazom, izgradio nove prostore slobode u sferi stvaranja i tumačenja dela. Služeći se snažnom imaginacijom i ogromnim kreativnim potencijalom, napravio je iskorak iz figuralnosti u apstraktni svet ideja. Razarajući formu i svodeći je na najosnovniji oblik - liniju, otvorio je polje za beskrajno putovanje u intuitivne dimenzije, nesputano poniranje u podsvesno i identifikaciju sa likovnom predstavom.

Integrativne funkcije svoje ličnosti, intrapsihičku strukturu, emocije i pokretačke impulse, vešto transponuje u recipročni odnos skulpture sa posmatračem. Svaka njegova postmoderna „arabeska“ je individualna interpretacija i inscenacija univerzalne dinamike života. Linija time prestaje da bude samo izražajno sredstvo, te dekorativni element po sebi i poprima svojstva kompleksne ekspresivnosti, u službi najsnažnijih sentimenata i stanja duha. Linearni spletovi, bilo da su izrazito trodimenzionalni ili predstavljeni u plitkom reljefu, tek kao aluzije, u svojim tokovima na čas furiozni, a potom transcendentalni, meditativni i repetitivni na inventivan način komuniciraju sa publikom.

Sinergija izmaštanog i očiglednog, stvarnog i tek nagoveštenog, u galimatijasu složenih, preciznih i promišljenih, a istovremeno i impulsivno prikazanih formi, predstavlja inovativan pristup skulpturi koji daje opusu Vukašina Milovića neprolaznu vrednost. Izbor metala, veoma zahtevnog materijala za rad, potencira visok umetnički domet ovog vajara. Milović poseduje neosporni, istinski talenat, senzibilitet i izuzetnu zanatsku veštinu koji mu omogućavaju da u metalu izvodi suptilne koncepte, snažne kontraste i eterično-fluidne oblike izraženog ritma, naboja i toka misaone refleksije.

Ono što najviše izdvaja dela ovog autora, iz matrice modernog skulptoralnog izraza, je onirički doživljaj posmatrača u interakciji sa likovnom predstavom i bezgranična, apsolutna, sloboda tumačenja sadržaja, oslobođena pseudo-intelektualizma, te svedena na formu kreativne igre asocijativnog i ličnog.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži