Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Kultura Zvučna knjiga i u Srbiji
 
 

Zvučna knjiga i u Srbiji

knjigeKnjige, koje čitaju profesionalni spikeri, na kompakt diskovima sve su popularnije u svetu. Izdavači u Srbiji prihvatili su novi koncept, pa se sa diskova mogu čuti najpoznatija dela. U ediciji "Zvučna knjiga" prozu i poeziju govore naši najbolji dramski umetnici.

Nekada je zvučna knjiga služila samo za potrebe slepih i slabovidih, dok je danas sve veći broj izdavača koji ima u ponudi kompakt diskove na kojima profesionalni spikeri čitaju književna dela.  Da je zvučna knjiga popularna u svetu, pokazuje i to da se na sajmovima knjiga, iz godine u godinu, sve više prostora ustupa audio-izdanjima poznatih dela. Knjiga koja se sluša, deo je novog izdavačkog koncepta i u Srbiji.

Izabrani tekstovi Ive Andrića, zatim testamentarno obraćanje srpskom narodu Arčibalda Rajsa pod nazivom "Čujte Srbi", ispovest vojvode Živojina Mišića, Dučićeva razmišljanja, izabrani stihovi Jovana Jovanovića Zmaja, antologije epske narodne poezije, lirske i rodoljubive poezije, dela su koja imaju i zvučno izdanje.

U prvom kolu edicije Službenog glasnika "Zvučna knjiga", na kompakt disku u muzičkom formatu, prozu i poeziju govore naši vrhunski dramski umetnici.

"Zvučna knjiga je približavanje vrhovima književnosti, naše književnosti onima koji nemaju vremena za čitanje, poslovnim ljudima i ljudima u dijaspori koji naš jezik ne znaju dovoljno", rekao je urednik Službenog glasnika Slobodan Gavrilović.

"Cilj je da to bude kompatibilno našem štampanom izdavaštvu. Namera nam je da 10 do 20 odsto naših izdanja bude vezano za zvučnu knjigu", kaže Gavrilović.

Diskovi umesto magnetofonske trake

Zvučna knjiga se pojavila kod nas krajem 50. godina prošlog veka za potrebe slepih i slabovidih. Nekada na magnetofonskoj traci, a danas uporedo u audio-formatu na četvorokanalnim kasetama i na kompakt diskovima.

"Proizvedemo oko 250 kompletnih dela najrazličitijih žanrova. Sve što se proizvede predaje se besplatno specijalizovanoj biblioteci Saveza slepih Srbije 'Dr Milan Budimir'", kaže direktor izdavačke kuće "Albatros" Jagoš Đuretić.

Zvučne knjige mogu se naći i na Internet stranama.

"Sajt 'Glas knjige' je posvećen svima koji žele da slušaju knjigu koju neko drugi čita i besplatno. Sajt je zamišljen tako da uz pomoć donatora pružimo nešto ljudima koji žele da na ovaj način budu u dodiru sa književnošću i sa kulturom", kaže osnivač sajta Glas knjige Novo Tomić.

Istraživanja u svetu pokazuju da je popularnost zvučne knjige veća među mlađim ljudima i da ljudi vole da čuju "dobro pročitanu" knjigu.

Izvor: RTS

This content has been locked. You can no longer post any comment.