Trenutno se nalazite na strani: Moj grad Dešavanja Koncerti Otvaranje izložbe i koncert u Univerzitetskoj galeriji
 
 

Otvaranje izložbe i koncert u Univerzitetskoj galeriji

Otvaranje Revijalne izložbe radova Foto kluba Kragujevac – povod je proglašenje Foto kluba KG za najbolji klub u zemlji, po četvrti put zaredom, što je svojevrsno postignuće. Četvrtak, 9. jun 2022. godine u 18:30 Univerzitetska galerija.

Izložba je jedinstvena prilika da se na jednom mestu vide neki od najboljih radova članova najuspešnijeg kluba u zemlji. Autori fotografija su članovi kluba, među kojima su: Zoran Đorđević, majstor fotogradfije (MF FSS), FIAP Aleksandra Đorđević, KMF FSS, FIAP Ivan Stojanović, KMF FSS, FIAP Slavoljub Radojević, FA1 FSS, FIAP Goran Kojadinović, FA1 FSS, FIAP/G.

Nakon otvorene izložbe, takođe u prostoru Univerzitetske galerije sa početkom u 19 časova, u nastavku koncertne sezone nastupiće Ana Cvetković – lirsko koloraturni sopran Vladimir Stojnić – umetnička saradnja. Publika će biti u prilici da čuje kompozicije Gunoa, Donicetija, Mocarta i Verdija.

Biografije

Ana Cvetković, lirsko-koloraturni sopran, iz Beograda svoj prvi angažman ostvarila je u Nemačkoj državnoj operskoj kući u Koburgu (2014-2017) gde je obogatila svoj repertoar sa 15 različit uloga. Internacionalnu karijeru započinje ulogom Mikaele 2011. Japanskom turnejom u organizaciji „Opera Operetta Classical Vienna Series“. U ulogama Violete Valeri, Lakmé, Konstance, Mizete i Janačekove Lisice, Ana postiže sjajan uspeh i odlične kritike od strane nemačke publike i štampe. Njena Konstance je privukla pažnju Festivala u Glindeburnu (Glyndebourne Festival) usled čega sledi poziv festivala na Glindeburn turneju produkcije 'Otmica iz Saraja' (2015/16) godine. Gostovala je u mnogim operskim kućama širom Nemačke (Pozorište u Erlangenu, Pozorište u Kemnicu, Gradsko pozorište u Furtu, Gete teatar u Bad Lauhštetu, Kamerna opera u Frankentalu u saradnji sa Operom iz Kelna (Violeta Valeri), Državna opera Drezden (Euridika) i dr.

Ana je započela svoje muzičko obrazovanje na instrumentalnom odseku violine osnovne muzičke škole „Stanislav Binički“, da bi nastavila svoje dalje školovanje u srednjoj muzičkoj školi „Mokranjac“ (odsek za solo pevanje) u klasi Georgija Minova i baletskoj školi „Lujo Davičo“ (odsek za tradicionalne pesme i igre sa Balkana). Studije solo pevanja je upisala 2004. na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a diplomirala je kao jedan od najperspektivnijih studenata odseka za solo pevanje, studirajući sa prof. Gordanom Jevtović. Osvojila je i značajnu nagradu odseka za solo pevanje, „Anita Mezetova“, kao student sa najuspešnijom koncertnom aktivnošću. Tokom studija ostvaruje uspehe na domaćim i internacionalnim takmičenjima: Prva nagrada i laureat na takmičenju „Nikola Cvejić“ u Srbiji, Četvrto mesto i finalista takmičenja „Feručo Taljavini“ u Austriji. Svi takmičari su imali tu čast da žirijem predsedava Džoan Saderland. Nakon osnovnih studija upisuje specijalističke studije u klasi prof. Nikole Mijailovića sa kojim usavršava operski repertoar. Još jednu diplomu master studija dobija 2011. na Privatnom univerzitetu za muziku i umetnost grada Beča (MUK). U Austriji dobija stipendiju „CEE Muzičkog teatra“ („CEE Musiktheater“) koji promoviše obrazovanje istaknutih mladih operskih talenata iz jugoistočne Evrope.

Ana upisuje doktorske studije na Fakultetu Muzičke Umetnosti u Beogradu na odseku za kamernu muziku 2019. godine u klasi profesorke Ljudmile Gros, a asistent u nastavi na istoj katedri postaje 2020. godine. U sezoni 2019/20. Ana je debitovala u Hrvatskom Narodnom Kazalištu u Osijeku u ulozi Silve Varesku iz poznate Kalmanove operete ''Kneginja Čardaša'' u koprodukciji sa Mađarskom operetnom kućom iz Budimpešte (Operettszínház) u režiji Gabora Mikloša. ( Gabor Miklos Kerenyi).

Ana Cvetković-Stojnić je oduvek bila aktivna na beogradskoj sceni-najpre kao član eminentne grupe „Odabrani za odabrane“, koja preko 15 godina promoviše mlade talentovane umetnike u Srbiji, a potom i na mnogobrojnim festivalima. U Velikoj sali Kolarca nastupa kao solista u premijernom izvođenju oratorijuma Valeri Kikte, pisan za 12 harfi,mešoviti hor, tenor i sopran solo „Svetlost ćutljivih zvezda“ (La luce delle tacite stelle ) uz Draganu Jovanović kao dirigenta. Na Gitar Art Festivalu u Beogradskoj areni imala je priliku da nastupi kao solista sa dirigentom Eniom Morikoneom i orkestrom „Roma Sinfonijeta“. Premijerno izvođenje dela Zorana Hristića „Deset obraćanja Bogorodici Trojeručici Hilandarskoj“ napisanom za dva hora, soliste i klavijaturu, uz dirigentsku palicu Darinke Matić-Marović. Kompozitor je sopransku deonicu posvetio Ani lično. Sa Niškim simfonijskim orkestrom tumačila je solo deonicu soprana u Mocartovom Rekvijemu uz dirigentsku palicu Fimka Muratovskog.

Kao solista je učestvovala na koncertu „Veče Baha i Mocarta“ u Velikoj sali Kolarca sa kamernim orkestrom „Simfonijeta“ i Madrigalskim horom Fakulteta muzičke umetnosti sa dirigentom Aleksandrom S. Vujićem, izvodeći Mocartovu Misu Brevis KV49, Bahovu kantatu 140 i Mocartov motet „Exultate, jubilate” K 165. Nastupi sa kamernim ansamblom „Quadrema” (violina, flauta, klavir i glas), osnovani su sa ciljem promovisanja savremenih srpskih kompozitora. S obzirom na neuobičajen sastav ansambla, mnogi kompozitori pitali su upravo za njih, a muzički festival „Mokranjčevi dani“ u Negotinu nagradio ih je zlatnom plaketom. Celovečernji koncert u katedrali „Blažene Device Marije“ snimljen je i izdat od strane Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Izdanje pod nazivom „Muzika za trubu i orgulje“ podrazumeva 3 Skarlatijeve arije uz prof. Mladena Đorđevića na trubi, prof. Maju Smiljanić na orguljama i Dejana Božića (baso kontinuo).

Pored operske karijere Ana Cvetković -Stojnić neguje i koncertni repertoar. Tokom 2013. godine na Festivalu rane muzike u Beogradu pevala je Bahovu kantatu „Non sa che sia dolore” BWV 209 sa ansamblom „Beogradski barok”, a 2014. nastupa kao solo sopran u Bahovoj velikoj misi Ha-mol sa horom i orkestrom Radio Televizije Srbije i dirigentom Bojanom Suđićem. „Veče Štrausa i Šumana“, koje je 2014. nagrađeno kao najbolji koncert godine od strane Udruženja Muzičkih umetnika Srbije ističe dugogodišnju umetničku saradnju sa pijanistom Vladimirom Stojnićem. Njihov stalni koncertni repertoar uključuje pesme francuskih, nemačkih i italijanskih kompozitora. Angažman u Koburgu joj je omogućio saradnju sa poznatim režiserima kao što su Jakobs Peters Meser u produkciji Kavaljer sa ružom i Parsifal kao i saradnja Brigite Fasbender sa kojom je postavila Mizetu.

Ana je nastupala sa eminentnim dirigentima kao što su: Enjo Morikone (Italija), Kristijan Polak (Austrija), Roland Klutih, Roland Fister, Lorenco da Rio, Aleksandar Mercin (Nemačka), Fimko Muratovski (Makedonija), i svim vodećim domaćim dirigentima, Darinka Matić-Marović, Premil Petrović, Aleksandar S. Vujić, Stanko Jovanović, Dragana Jovanović, Bojan Suđić. Učestvovala je na kursevima Džejmsa Hupera, Dorin De Fajs (Amerika), dr Teodore Korezi (Austrija,Beč), Snežane Stamenković (Nemačka,Manhajm). Sarađivala je i sa istaknutim izvođačima barokne muzike: Najdželom Rodžersom (Berlin), Robertom Mameli („Austrijska barokna akademija“, Gmunden), Katrin Hatajom („Operosa“, Beograd), Marijanom Mijanović (Beograd/Ženeva). Ana je član Udruženja muzičkih i baletskih umetnika Srbije od 2011. godine.

Vladimir Stojnić (Beograd) u Muzičkoj školi “Josip Slavenski” završio je teoretski i instrumentalni odsek –klavir u klasi prof. Marte Šurev. Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu uspešno je diplomirao u klasi prof. Jasmine Gavrilović. U toku studija osvojio je medalje na takmičenju Maria Kanals u Barseloni, bio finalista takmičenja Alessandro Casagrande u Terniju (Italija) i dobitnik Oktobarske nagrade za studentska dostignuća 1986. godine. Kao solista nastupao je u Rusiji, Švajcarskoj, Grčkoj, Izraelu, Sloveniji, Francuskoj, Americi itd. Nastupao je sa Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS-a, Vojnim orkestrom „Stanislav Binički”, Sofijskom filharmonijom...

Intenzivno se bavi kamernom muzikom kao klavirski saradnik gudačima, duvačima i solo-pevačima. Posebno se ističu nastupi sa kvartetima “Elitta“ i “Jazzycal“ gde sa našim eminentnim umetnicima nastupa u zemlji i inostranstvu. Sa kvartetom “Jazzycal“ učestvovao je na i Jazz festivalu u Parizu 2004. godine, a iste godine, u organizaciji Jugokoncerta, održali su koncert u Svečanoj sali Skupštine Grada sa kompozicijama Bolinga i Grgina. Ovaj kvartet je u januaru 2005. godine, u studiju FMU snimio promotivni kompakt disk i nakon toga nastupio na NIMUS-u u Nišu. Kvartet “Jazzycal“ nastupio je 2011 godine na festivalu Crajova u Rumuniji.

Vladimir Stojnić je u sali Sava centra uz pratnju Simfonijskog orkestra RTS-a pod dirigentskom palicom Davida Porcelan-a, izveo “Rapsodiju u plavom” Dž. Geršvina. Kao profesor klavira radio je u skoro svim većim Muzičkim školama u Beogradu , a kao klavirski saradnik radi već 26 godina (Baletska škola “Lujo Davičo“, MŠ “Marko Tajčević“, MŠ “V. Vučković“, MŠ “J. Slavenski” i MŠ “Mokranjac”). Kao umetnički saradnik pevača radio je i na Akademiji lepih umetnosti. Za vreme rada u MŠ “Mokranjac” dobio je godišnju nagradu UMUS-a za pedagoška dostignuća mladih talenata. Na takmičenju solo-pevanja “Nikola Cvejić“ u Rumi tri puta je nagrađivan za najboljeg umetničkog saradnika. Vladimir Stojnić je 2001. godine osnovao grupu “Odabrani za odabrane” posvećenu promociji mladih talenata u najeminentnijim salama Beograda, Srbije, kao i gostovanja u inostranstvu. Kroz “Odabrane” je prošlo blizu stotinu mladih umetnika solo-pevača, pijanista, gudača i duvača.

Vladimir Stojnić već dugi niz godina uspešno sarađuje sa našim i inostranim operskim pevačima. 2002. godine prati veče Štrausovih pesama u saradnji sa kontra-tenorom iz Velike Britanije Nikolas Kleptonom u sali Guarnerius. Do sada je sarađivao sa Jadrankom Jovanovic na njenom projektu ‚Puskinijana‘ na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu,sa Živanom Saramandićem, sa Gordanom Jevtović- Minov na njenoj oproštajnoj turneji solističkih koncerata po Srbiji, u okviru nacionalne koncertne sezone 2008. godine sarađivao je sa Anetom Ilić i Zoranom Markovićem-kontrabas sviračem iz Slovenije. Iste godine bio je oficijalni korepetitor na takmičenju solo-pevanja “Jeunesse musical“ u Beogradu. 2013. godine u svečanoj Sali Skupštine grada izvodi Šumanove “Šumske scene“ na resitalu “Veče Štrausa i Šumana“ sa sopranom Anom Cvetković-Stojnić koji je nagrađen od strane Udruženja Muzičkih Umetnika Srbije za najbolji koncert u 2013. godini. Sa velikim uspehom resital je ponovljen u Nemačkoj 2015. godine u svečanoj sali Reithalle, Koburg. Umetnička saradnja sa korejskim pevačima u junu 2015. godine na koncertima u Beogradu i Novom-Sadu “Glasovi Koreje“ sa Kjong-Cho-sopranom i Won-Cho-bas. Ciklus koncerata “Odabrani za odabrane“ u 2015. godini svoju 15. godinu postojanja proslavili su koncertima u Vrnjačkoj banji “Zamak kulture“, Narodni muzej Kraljevo, Galerija Artget Beograd - Kulturni centar, mala sala KNU i u velikoj sali Kolarčevog Narodnog Univerziteta 15. novembra 2015 godine.

Vladimir Stojnić živi i radi u Beogradu kao samostalni umetnički saradnik na Katedri za solo-pevanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži