Trenutno se nalazite na strani: Moj grad Foto galerija Panorame grada Jezero Šumarice
 
 

Jezero Šumarice


Spomen park "21 oktobar" - U spomen na žrtve streljanja u Drugom svetskom ratu, čitav prostor Šumarica je pretvoren u spomen - park u kome se nalazi 30 grobnica od kojih je deset umetnički oblikovano spomenicima, od kojih je svakako najpoznatiji "Spomenik streljanim đacima i profesorima", potom, "Spomenik bola i prkosa", "Spomenik čistačima obuće", spomenik "Sto za jednog", spomenik "Otpora i slobode".

Na ulazu u spomen park podignuta je impozantna zgrada muzeja "21 oktobar" u čijoj je arhitekturi naglašena simbolika kragujevačke tragedije. Odsustvo otvora (prozora) na fasadama sugeriše bezizlaz nenaoružanih ljudi ispred mitraljeskih cevi, trideset tri kubusa - trideset masovnih grobnica u Spomen - parku i tri u obližnjim selima, a providne piramide od pleksiglasa na njihovim vrhovima predstavljaju poslednji pogled žrtava uperen ka nebu. U Šumaricama se nalazi i veštačko jezero, omiljeno izletište Kragujevčana .

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži