Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Putovanja Švajcarska - obalom Ženevskog jezera
 
 

Švajcarska - obalom Ženevskog jezera

Cela regija oko Ženevskog jezera nudi razne mogućnosti: grad ili selo, planina ili jezero,”dolce vita” ili “vita sana”. Za svakog ima ponešto. Pozivnica je stalna, samo treba izabrati! Sa druge strane Ženevskog jezera nalazi se noviji, moderniji centar Ženeve. Šetnjom trgom Mont Blan, kraj Bunsvikovog spomenika, spomenika princezi Sissi (na mestu gde je na nju izvršen atentat), uz pogled na svetionik i kupalište Paquis, lagano se stiže do parkaLa Perle du Lac i kompleksa Palata Nacija (Palais des Nations).

 

 

Na platou ispred zgrade UN vijore se zastave svih zemalja članica i jedna velika drvena (visoka 25 metara) skulptura - stolica sa tri noge - koja simbolizuje borbu protiv nagaznih mina i uopšte borbu za mir.

Verovatno zato što Švajcarska u svojoj istoriji nije ratovala i bila je večito neutralana, u njoj su smeštena sedišta oko dve stotine međunarodnih organizacija, sva skoncentrisana u ovom delu grada. Tu su: UNICEF, UNESCO, UNCHR, međunarodni crveni krst i crveni polumesec, svetska zdravstvena organizacija, svetski ekonomski forum, svetski savez crkava i mnogi drugi. Kako je moja poseta Ženevi bila u vreme božićno-novogodišnjih praznika, vrata tih institucija su bila zatvorena, ali su moguće posete njima.

Ispred evropskog sedišta Ujedinjenih nacija često se znaju odigravati razne demonstracije. No, na svu sreću, mene nije zatekla ni jedna. Ali, na moju žalost, nisam uspela da posetim njenu unutrašnjost i da vidim delo kojim je španski savremeni umetnik Miquel Barcelo oslikao strop Sobe XX, koju nazivaju i Sikstinskom kapelom 21.veka.

Kupola površine 1400 kvadratnih metara je oslikana industrijskim kompresorom u svim bojama i svim nijansama, a zidovi i podovi su prekriveni tapetama u boji šampanjca… sve to je koštalo oko 20 miliona evra, a poklon je Španije. Taj višebojni reljefni plafon koji podseća na unutrašnjost špilje i ukrašava nove prostorije Odeljenja za ljudska prava i savezništvo civilizacija, mislim da vredi pogledati. I dok planiram neku novu posetu obali Ženevskog jezera, jedino mogu tom delu da se divim ovako, sa stranica interneta.

Na periferiji Ženeve, na granici Švajcarske i Francuske, između planina Jura i Lac Lemana nalazi se CERN - Evropski centar za nuklearna istraživanja. On tamo egzistira već više od pola veka, a 1999. godine počela je izgradnja konstrukcije najvećeg akceleratora čestica LHC. 30. marta ove godine, nastavljen je eksperiment (treba da se odigra sudar čestica koji simulira “Veliki prasak”).

Eksperiment, koji se odigrava na oko 100 metara ispod površine zemlje, kod nekih izaziva i (bez)razložan strah, jer se sa eksperimentom često prekida, polemiše se šta može biti posledica. Crna rupa, da ili ne, vreme će pokazati…

No, ono što u Ženevi i okolini “svetluca” jesu drumovi. Pri tome ne mislim samo na luksuzne i one manje luksuzne četvorotočkaše (ipak se u Ženevi svake godine održava prestižni salon automobila!), već mislim i na asfalt. Bukvalno. Kao da su swarovski kristali ugrađeni u pločnike. Ipak, to jesu komadići stakla, koji su tu iz praktičnih razloga - radi bolje vidljivosti.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži