Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Zdravlje 5 vrsta zdravog hleba za vaše svakodnevno uživanje
 
 

5 vrsta zdravog hleba za vaše svakodnevno uživanje

Unija pekara Srbije je pre par godina objavila podatak koji kaže da se godišnje u Srbiji pojede nešto više od 100 kilograma hleba po stanovniku, što je tri puta više od proseka u Evropi.

 

 

Hleb zauzima posebno mesto u srpskoj tradiciji i kulturi i smatra se i simbolom dobrodošlice.

Sa druge strane bez obzira na svoju popularnost, o hlebu se često govori u kontekstu nezdrave namirnice.

Međutim to nije nužno istina, hleb može biti veoma zdrava namirnica i upravo to je tema ovog članka.


Različite vrste hleba


Da li volite hleb sa golicom? Belim lukom? Čilijem?

Izbor hleba je sve bogatiji a kombinacija ima mnogo.

Prozivodnja hleba u Evropi je uglavnom zasnovan na upotrebi raženog i pšeničnog brašna. Ječam i zob su takođe uvek imali značajnu ulogu u proizvodnji pekarskih proizvoda, nekada zbog nedostatka pšenice i raži, a danas, kako bi obezbedili raznolikost hleba.

Uzgajanje raži igra glavnu ulogu u evropskoj proizvodnji hleba, i značajno je doprinelo razvoju različitih tipova hleba.

Među svim ovim vrstama, ponekad nije lako odgovoriti na pitanja poput, koji hleb najbolje zadovoljava nutritivne potrebe? Koji hleb je najzdraviji?

Vreme je da odgovorimo na ova pitanja!


Vrste Zdravog Hleba

Svima nam je dobro poznata činjenica  da ugljeni hidrati zauzimaju sam vrh liste namirnica koji ljudi često eliminišu iz ishrane radi zdravijeg živoza. Hleb, iako sadrži ugljene hidrate smatra se zdravom namirnicom.

1. Integralni pšenični hleb

Integralni pšenični hleb predstavlja klasik kada je zdrav hleb u pitanju.

Ova vrsta hleba sadrži veoma važna vlakna.

U zrnu se nalaze antioksidanti – vitamin E koji čuva sve lipidne ćelijske membrane od delovanja slobodnih radikala u našem organizmu, a čuva i višestruko nezasićene masne kiseline u samoj klici pšenice od oksidacije i kvarenja.

Pšenica je poznata i kao idealno sredstvo za detoksikaciju organizma i pročišćavanje probavnog sistema.

Ukoliko imate vremena i želje možete ga i sami ispeći, takođe je odlična podloga za sendviče.

2. Speltni hleb

Spelta vodi poreklo iz južne Azije, a pre oko 9.000 godina proširila se po Evropi.

Korišćena je vekovima a onda u jednom trenutku postala je namirnica koja se koristila isključivo za ishranu najboljih trkačkih konja. Srećom, ova žitarica je doživela pravu renesansu. Ljudi koji su alergični na pšenicu najčešće nisu na speltu, pored toga prijatan orašast ukus čini ovu žitaricu posebnom.

Spelta je idealna za jačanje imuniteta.Neke sorte imaju mnogo viši sadržaj belančevina, masti i dijetetskih vlakana od drugih žitarica, a zrno nosi idealan balans belančevina, ugljenih hidrata, masti, mineralnih materija, vitamina i celuloze.

Ova dijetetska vlakna su vrlo lako rastvorljiva u vodi, što omogućava dobru apsorpciju hranljivih materija u organizmu.

Spelta opterećuju probavni sistem, organizam ih lako vari. Hleb od spelte odličan je za sportiste.

3. Hleb od ovsa

Ovseni hleb nastaje od brašna ovsa ili zobi pomešanog s drugim vrstama brašna. Zahvaljujući nemačkom fiziologu  Reinu ovas je počeo da se koristi u svakodnevnoj ishrani. On je 1946. godine dokazao da je ovas kompletna hrana s kojom se može preživeti – jer sadrži 13 odsto belančevina, što je čak dva puta više od proseka u drugim žitaricama.

Ovas se preporučuje za sniženje holesterola, ali i za bolju regulaciju šećera u krvi. Poslednjih godina ovas važi za super hranu, bogat je i omega-3 masnim kiselinama, folnom kiselinom i kalijumom.

4. Ražani hleb

Ražani hleb nastaje od brašna raži (Secale cereale), koje je teško, pa se često meša s pšeničnim kako bi bio trajniji i ukusnji. Svetli raženi hleba, napravljen od raženog i pšeničnog brašna, kada je u pitanju zdravljenalazi se u sredini između belog i integralnog hleba, a onaj s dodatim žitaricama nalazi se na samom vrhu zdravog odabira zbog visokog udela vlakana i vitamina.

Raž se koristi za izradu hrskavog hleba i krekera.

5. Hleb od kiselog testa

Hleb od kiselog testa je znatno jačeg ukusa jer se testo diže čak 18 sati. Što se tiče vitamina i vlakna u ovom hlebu oni se razlikuju u zavisnosti od brašna. Najzdravija vrsta je hleb od kiselog testa sa celim žitaricama.

Bitno je da obratite pažnju tokom kupovine jer neke vrste hleba od kiselog testa nisu zapravo napravljene od pravog kiselog testa, te ne zaboravite da proverite deklaraciju.


Zašto je dobro jesti hleb?

Iako je vremenom stekao lošu reputaciju, kao što smo već naglasili hleb može biti deo vaše svakodnevne zdrave ishrane.

Zašto hleb ne treba da bude vaš neprijatelj?

Ugljeni hidrati su izvor energije koja nam je neophodna. Da biste imali dovoljno energije tokom celog dana, uvek birajte kvalitetne, složene ugljene hidrate kao što su žitarice od celog zrna.

Zabluda je da hleb goji. Naprotiv, bogat hleb sa mnogo vlakana može da ima suprotan efekat. Duže ste siti obezbeđujete sebi dovoljno energije za ceo dan i sprečavate napade gladi i prejedanje kasnije tokom dana.

Hleb može da bude dobar izbor vlakana i proteina, posebno ako su u pitanju žitarice sa celim zrnom. Vlakna su bitna za zdravlje naših creva, redovno pražnjenje kao i osećaj sitosti.

Pored vlakana i proteina, hleb od žitarica sa celim zrnom je i izvor vitamina B, folata i gvožđa.


Za Kraj

Hleb je preukusna namirnica bez koje mnogi ne bi mogli da zamisle svoj život. Neke vrste hleba zdravije su od drugih te se uvek vodite time kada kupujete hleb za sebe i svoju porodicu.

Uživajte!

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži