Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Ekonomija Obavezan alat svake radionice – Bosch brusilice
 
 

Obavezan alat svake radionice – Bosch brusilice

Ranijih godina brusilice su bile posmatrane kao veoma skup i isključivo profesionalni alat. Danas, skoro da nema kućne radionice koja nema bar jednu manju, koja radi na baterije. Potreba da se ovaj ručni alat uvek nađe pri ruci jeste njegova primena prilikom brušenja, rezanja, oblikovanja, različitih vrsta poslova na metalu i nemetalu. Najviše se koriste u limarstvu, građevini, bravarstvu, ali nezaobilazne su i u auto- servisima, kao i drugim vrstama radionica.

 

Od kada je nastala, a to je bilo još u 19. veku, pa sve do danas kada se zaista mnogo izmenila i postala neverovatno praktična za upotrebu, svaka brusilica je učinila poslove bržim, kvalitetnijim, praktičnijim i vrednijim. Kada govorimo o brednovima, među najprepoznatljivijima su možda Bosch brusilice, a kada govorimo o samim vrstama ima ih više.

Bosch brusilice – šta gledati prilikom kupovine?

Kao što smo i videli, prema samoj nameni razlikuju se i vrste brusilica, što znači da je na prvom mestu važno da znate koji posao ćete njima obavljati. Pored toga, postoje druge karakteristike i razlike koje će vam pomoći da se odlučite za potrebnu.

Brusilice mogu imati različite funkcije, od kontrole obrtaja i njihove brzine, preko održavanja brzine, automatskog uključivanja i isključivanja, pa sve do opcije usisavanja prašine. Pored toga, brusilice mogu imati različito napajanje. One koje se koriste za privatne potrebe i za hobi poslove odlične su i kada su na baterije, dok je za složenije poslove uvek bolje odabrati električne, bilo to da su Bosch brusilice ili neke druge.

Dok će vam modeli koji rade uz pomoć baterije omogućiti da lakše funkcionišete prilikom rada, posebno ako je potrebno nešto uraditi na terenu, one koje spajate na električnu mrežu će vam omogućiti konstantno isti rad u bilo kom trenutku, što je za profesionalnu upotrebu neophodno.

Veoma je važna i masa brusilice. One koje koristite za brze poslove, za poslove u i oko kuće, za bavljenje hobijem, ne bi trebalo da prelaze između 1,5 i 2 kilograma. S druge strane, veća masa daje bolju stabilnost, a u profesionalnim situacijama je to često od presudne važnosti, pa takve brusilice su dobre oko 15 kilograma težine. Pored toga obratite pažnju na mogućnost podešavanja ručki, mogućnost prigušivanja vibracija, te jednostavno stezanje i zamenu papira ili diskova za brušenje.

Šta je važno da znate za korišćenje brusilica?

Jedna od najvažnijih stvari u samom radu jeste da ih koristite pravilno, ali i pažljivo. Kako tokom brušenja stvaraju iskre uvek postoji realna mogućnost povređivanja ili stvaranja požara. Zato se prilikom rada uvek nosi posebna zaštitna oprema, a sam rad se izvodi van mesta gde postoje zapaljive materije. Naravno, uz sve ovo veoma je važno da uvek u blizini imate i protivpožarni aparat ili ako on ne postoji direktan izvor vode, kako bi se u situacijama kada dođe do paljenja brzo i adekvatno reagovalo.

Koje vrste brusilica postoje?

Primena u poslovima utiče na samo postojanje više vrsta. Vibracione brusilice se koriste u obradi velikih površina, posebno u poslovima kada nije potrebno u potpunosti skloniti boje ili lakove sa površina. Dolaze u tri različite veličine koje se biraju prema samom materijalu i površini koju je potrebno obraditi. Tračne brusilice su za razliku od vibracionih tu kada je potrebno odstraniti neki deo, a najpre lakove i boje sa površine materijala koji se obrađuje. Delta model je namenjen obradi ivica i uglova prilikom završetka radova, dok se ekscentar brusilice koriste za završno obrađivanje ravnih površina, ali i samih uglova kada je to potrebno. Posebnu vrstu čine višenamenske koje predstavljaju spoj vibracionog i delta modela brusilice.

Koji god brend da je u pitanju, bilo da su to Bosch brusilice ili neke druge, prema podeli na vrste su uvek iste i na taj način ih je veoma važno i birati, dok drugi parametri, kao i sam brend dolaze nakon toga.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži